Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΜΑ-Ελλατέξ: Περιμένοντας (;) την... επάνοδο

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και οι μικροεπενδυτές της ΕΤΜΑ και της θυγατρικής, Ελλατέξ, αναμένουν μήπως και οι εταιρίες επανέλθουν στο ταμπλό του Χ.Α. Πώς μία εταιρία με αρνητικά ίδια κεφάλαια αποτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ...

ΕΤΜΑ-Ελλατέξ: Περιμένοντας (;) την... επάνοδο
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και οι μικροεπενδυτές της ΕΤΜΑ και της κατά 50,6% θυγατρικής της, Ελλατέξ, αναμένουν μήπως και οι εταιρίες αυτές επανέλθουν στο ταμπλό του Χ.Α.

Επί του παρόντος, βέβαια, οι μέτοχοι της δεύτερης καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 8,12 εκατ. ευρώ (1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά, προς 0,80 ευρώ), αν βέβαια ψηφιστεί η σχετική πρόταση της διοίκησης κατά την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου.

Στόχος της αύξησης κεφαλαίου είναι η Ελλατέξ να επανέλθει σε θετικά ίδια κεφάλαια, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου αυτά είχαν υποχωρήσει στα -8 εκατ. για τον όμιλο και στα -2,9 εκατ. για την εισηγμένη.

Η Ελλατέξ βέβαια μπορεί να μη χρωστάει στις τράπεζες, χρωστάει όμως στη μητρική της ΕΤΜΑ λίγο περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ...

Η Ελλατέξ δεν έχει σήμερα δραστηριότητα, ωστόσο κάποιες πωλήσεις επιτυγχάνει η θυγατρική αυτής, η Ronaltex (επίσης ζημιογόνα και με αρνητικά ίδια κεφάλαια).

Οι επιδόσεις της Ronaltex απεικονίζονται ουσιαστικά στα ενοποιημένα αποτελέσματα της Ελλατέξ, τα οποία όσον αφορά στο εννεάμηνο ήταν: πωλήσεις 3,27 εκατ. ευρώ, οριακά αρνητικά EBITDA, ζημία 215 χιλ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ.

Το περίεργο βέβαια είναι ότι η Ronaltex των παραπάνω επιδόσεων είναι αποτιμημένη στα βιβλία της Ελλατέξ στην καθόλου ευκαταφρόνητη ”εύλογη αξία”... των 7 εκατ. ευρώ (!) με το παρακάτω σκεπτικό: ”Διαθέτει ένα αποτελεσματικό δίκτυο διανομής, το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε περίοδο κρίσης και την τελευταία πενταετία προσφέρει αξιόλογο κύκλο εργασιών και κερδών”. Μα ποιων κερδών;

--- ”Προσωρινά” για... 24 μήνες!

Η λογιστική κατάσταση εννεαμήνου της μητρικής -και επίσης χωρίς λειτουργική δραστηριότητα- ΕΤΜΑ δείχνει σαφώς ισχυρότερη, καθώς μπορεί μεν και εδώ το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο (1,8 εκατ. στο εννεάμηνο), ωστόσο μετά την περυσινή πώληση του μεγαλύτερου τμήματος της ακίνητης περιουσίας τα ίδια κεφάλαια έχουν φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ, οι τραπεζικές υποχρεώσεις είναι μηδενικές και υπάρχει και ταμείο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, και εδώ δεν λείπουν τα περίεργα. Για παράδειγμα, η ΕΤΜΑ φέρεται να διαθέτει ”συμμετοχή σε επιχειρήσεις Κίνας” της τάξεως των 19,3 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν ενοποιούνται γιατί -σύμφωνα με την ΕΤΜΑ- στη συγκεκριμένη χώρα δεν προβλέπονται αποτελέσματα με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ).

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι (όπως αναφέρει η διοίκηση της ΕΤΜΑ στο δελτίο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου) ”οι θυγατρικές της Κίνας από τις αρχές του 2006 διέκοψαν προσωρινά τη βιομηχανική δραστηριότητά τους. Η διακοπή αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα”... Πρόκειται δηλαδή για ”προσωρινή” διακοπή που σε λίγο θα κλείσει τους 24 μήνες!

Σε ό,τι αφορά την κατά 50% συμμετοχή στην Ελλατέξ, αυτή αποτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ. Με βάση δηλαδή αυτήν την αποτίμηση, μετά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Ελλατέξ, το 100% αυτής θα αποτιμάται στα 12,2 εκατ. ευρώ, όταν θα έχει οριακά θετικά ίδια κεφάλαια και στο εννεάμηνο οι πωλήσεις θα ανέρχονται στα 3,27 εκατ., ενώ τα EBITDA θα είναι σχεδόν αρνητικά...

Η ΕΤΜΑ έχει δηλώσει πως θα καλύψει τουλάχιστον το ποσοστό που της αναλογεί στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Ελλατέξ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν σε αυτήν προσφέρει ουσιαστικά νέο χρήμα ή, αντίθετα, αν θα κεφαλαιοποιήσει απλώς ένα τμήμα των 10 εκατ. ευρώ των απαιτήσεών της προς αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v