Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Στο +135% τα κέρδη των εισηγμένων στο 9μηνο

Στις τράπεζες ανήκει η μερίδα του λέοντος του φετινού growth στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου (ΧΑΚ). Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν και ποιες υστέρησαν. Στο 11,9 το P/E της Κύριας Αγοράς με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007.

ΧΑΚ: Στο +135% τα κέρδη των εισηγμένων στο 9μηνο
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Στις τράπεζες η μερίδα του λέοντος του φετινού growth. Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν και ποιες υστέρησαν σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις τους. Στο 11,9 το P/E της Κύριας Αγοράς με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007.

16 εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισαν συνολικά 1,077 δισ. ευρώ κέρδη, κατά 135% αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την άνοδο έπαιξαν οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Marfin Popular Bank και Ελληνική), που εμφάνισαν:

* Κέρδη 957 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν ανώτερα των περυσινών κατά 162%!

* Το 88% των συνολικών κερδών των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι τρεις συγκεκριμένες μετοχές του κλάδου για το ΧΑΚ.



Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Sharelink για τα κέρδη των εταιριών της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ και τις αποτιμήσεις της 29ης Νοεμβρίου, το P/E υπολογίζεται στις 11,9 φορές.

Πέρα όμως από τον κλάδο των τραπεζών, ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές ήταν και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εταιριών. Εταιρίες όπως η Logicom, το Βασιλικό, η Muskita, η Tsokkos Hotels, η SFS, η CTC συνέχισαν να εμφανίζουν ανοδικά αποτελέσματα για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Υψηλά κέρδη σημείωσε και η Aspis Holdinds.

Γενικότερα, οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στα πολύ καλά αποτελέσματα ενεαμήνου ήταν:

* Η συνέχιση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας (γύρω στο 4%).

* Η ταχεία ανάπτυξη του international banking στον τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των εργασιών τους στην Ελλάδα.

* Η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης έπειτα από πολυετή ταλαιπωρία και πτώση.

* Η πολύ καλή πορεία της αγοράς real estate.

Καλή πορεία και στις υπόλοιπες εταιρίες

Για μία ακόμη χρονιά, ισχυρή βελτίωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εταιρίας πληροφορικής Logicom, η οποία αναπτύσσεται μέσα από τη γεωγραφική της επέκταση σε νέες χώρες και μέσα από την προσφορά πληρέστερης γκάμας προϊόντων σε κάθε χώρα. Στο εννεάμηνο αύξησε τις πωλήσεις της κατά 30,2% (στα 238,6 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη της κατά 19,2%, στα 5,34 εκατ. ευρώ.

Το 2007 εξελίσσεται σε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά για την Τσιμεντοποιία Βασιλικού, παρά τη σημαντική άνοδο που σημείωσαν τόσο το πετρέλαιο όσο και το κάρβουνο, τα οποία αποτελούν σημαντικούς συντελεστές του κόστους. Οι πωλήσεις του Βασιλικού αυξήθηκαν κατά 9,3% (στα 39,37 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά 21,1%, στα 6,91 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης. Έτσι, η εισηγμένη εταιρία μείωσε τις εξαγωγές της και τις υποκατέστησε με εγχώριες πωλήσεις, όπου το περιθώριο κέρδους είναι υψηλότερο.

Στο τρίπτυχο αυξημένες πωλήσεις εσωτερικού, ανεβασμένες εξαγωγές και συγκράτηση του κόστους οφείλεται η βελτιωμένη παρουσία της εταιρίας προφίλ αλουμινίου Muskita. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της εισηγμένης εταιρίας αυξήθηκαν κατά 12,1% (στα 48,7 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά 18% (στα 8 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη εννεαμήνου της SFS Group εκτινάχτηκαν στο εννεάμηνο από τα 5,3 στα 18,8 εκατ. ευρώ (άνοδος πάνω από 200%) και ο αρχικός ετήσιος στόχος αναπροσαρμόστηκε ανοδικά στο επίπεδο των 16 εκατ. λιρών (27,4 εκατ. ευρώ). Μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στα πολύ καλύτερα φετινά αποτελέσματα ήταν οι πωλήσεις ακινήτων σε μια πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο, η θετικότατη πορεία της δραστηριότητας στη ναυτιλία, η πώληση συνδεδεμένης εταιρίας κ.λπ.

Για μία ακόμη χρονιά, οι επιδόσεις της Tsokkos Hotels ικανοποίησαν τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο όμιλος που ελέγχει το 8% των ξενοδοχειακών κλινών στην Κύπρο και επίσης δραστηριοποιείται και στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, σημείωσε στο εννεάμηνο κύκλο εργασιών 22,05 εκατ. ευρώ (+37,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) και καθαρά κέρδη 5,11 εκατ. ευρώ (+14,9% σε σχέση με πέρυσι).

Τα κέρδη της Aspis Holdings διαμορφώθηκαν στα 16,89 εκατ. ευρώ έναντι οριακών μόλις αποτελεσμάτων κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παρατηρήθηκε άνοδος στα δεδουλευμένα ασφάλιστρα, κυρίως λόγω της ένταξης νέων εταιριών από Αλβανία και Σουηδία, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών προήλθε από πωλήσεις επενδύσεων τις οποίες έχει κάνει το Συγκρότημα (σύνολο κερδών 16,8 εκατ. ευρώ). Στους στόχους της Aspis είναι να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στους χώρους των ακινήτων και των συμμετοχών (πρόσφατα απέκτησε το 50,09% της εταιρίας χάρτινων προϊόντων υγιεινής Lemeco, ενώ έχει συμφωνήσει την εξαγορά του 10% της Options-Cassulides).

Κέρδη ανώτερα των περυσινών προβλέπει ότι θα σημειώσει φέτος η CTC του γνωστού επιχειρηματία κ. Ν. Σιακόλα. Αυτή άλλωστε είναι και η εικόνα του εννεαμήνου, όπου οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν από τα 183,8 εκατ. στα 315 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία από τα 5,66 στα 6,93 εκατ. ευρώ (+22,4%). Κύρια δραστηριότητα της CTC είναι η διαχείριση αλυσίδων λιανικής και υπερκαταστημάτων (Debenhans, Zako, Next κ.ά.).

Μεγάλη άνοδο κερδών εμφάνισε και η Woolworth, θυγατρική της CTC, καθώς από τα 4,73 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 11,87 εκατ. ευρώ. Στα κέρδη αυτά περιλαμβάνεται και μη επαναλαμβανόμενη επίδοση ύψους 5,4 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Ermes Department Stores. Δραστηριότητα της Woolworth είναι οι συμμετοχές σε εταιρίες ανάπτυξης γης και λοιπών εκμεταλλεύσεων, μεταξύ των οποίων το συγκρότημα που περιλαμβάνει το νέο Mall στην Κύπρο και το ΙΚΕΑ, το ”The Mall of Engomi” που ξεκινά δραστηριότητα τον Δεκέμβριο, την εταιρία που διαχειρίζεται τα εμπορικά καταστήματα αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια κ.λπ.

Μειώσεις κερδών, αλλά…

Μπορεί η άμεση ζημία στη Louis από τη βύθιση του Sea Diamond να κυμάνθηκε μόλις γύρω στο μισό εκατ. ευρώ, ωστόσο οι συνολικές επιπτώσεις υπολογίζονται περίπου στα 8 εκατ. λίρες (13,6 εκατ. ευρώ) λόγω των εξόδων ενοικίασης άλλων πλοίων κ.λπ. Σ’ αυτό πρέπει να προσθέσουμε την αρνητική επίδραση από τη συναλλαγματική πορεία του δολαρίου και από την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Απέναντι σ’ αυτά, η Louis ”έγραψε” έκτακτα κέρδη 13,1 εκατ. λιρών από την πώληση μέρους της συμμετοχής της στα ξενοδοχεία Hilton (αγοραστής η MIG). Συνολικά, ο κύκλος εργασιών της Louis στο εννεάμηνο αυξήθηκε από τα 260,4 στα 265 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 32,88 στα 30,39 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία παραγωγής τροφίμων και αλυσίδας εστιατορίων Ζορπάς αύξησε τις πωλήσεις της στο εννεάμηνο από τα 41 στα 43 εκατ. ευρώ, ωστόσο είδε την καθαρή κερδοφορία της να περιορίζεται από τα 3 στα 2,32 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση των κερδών αποδίδεται στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των τιμών των προϊόντων τρίτων, τις οποίες η διοίκηση της Ζορπάς δεν θέλησε να μετακυλίσει πλήρως στον τελικό καταναλωτή. Για το σύνολο της χρήσης, πάντως, αναμένει κέρδη αντίστοιχα των περυσινών, εκτιμώντας προφανώς ότι η υστέρηση του εννεαμήνου θα καλυφθεί. Στα ”συν” της εισηγμένης το γεγονός ότι έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Χαμηλότερες οι οικονομικές επιδόσεις εννεαμήνου για την Υπεραγορά Ορφανίδη, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 104,5 στα 99,7 εκατ. ευρώ (-4,6%) και τα καθαρά κέρδη από τα 3,8 στο 1,58 εκατ. ευρώ (-58,2%). Η πτώση των αποτελεσμάτων αποδίδεται κυρίως στους παρακάτω λόγους: α) ανακαίνιση τριών καταστημάτων που οδήγησε στο μεσοδιάστημα σε μειωμένες πωλήσεις και β) αυξημένες δαπάνες προβολής και διαφήμισης.

Αύξηση κύκλου εργασιών και υστέρηση κερδών παρουσίασε στο εννεάμηνο η Options-Cassulides, εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο των συνεδρίων και των εκτυπώσεων. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 5,1% (από τα 26 στα 27,3 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη πτώση από τα 2,05 στο 1,27 εκατ. ευρώ (-36,5%). Η υποχώρηση των κερδών οφείλεται στις αυξημένες αποσβέσεις και στα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω των επενδύσεων στον κλάδο των τυπογραφείων, καθώς και σε ορισμένα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που συσχετίζονται με τις παραπάνω επενδύσεις.

* Τα αποτελέσματα εννεαμήνου εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v