Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kantor: Βλέπει συγχωνεύσεις στην αγορά συμβούλων

Δυναμική ισχυρής ανάπτυξης καταγράφηκε στην αγορά συμβούλων επιχειρήσεων το 2006. Οπως επισημαίνει σε μελέτη της η Kantor, σε μία αγορά, στην οποία οι μισές από τις μεγάλες εταιρείες είναι διεθνείς, η δυναμική αυτή είναι φυσικό να οδηγήσει στην αύξηση του μεγέθους των μεγάλων ελληνικών εταιρειών μέσω της ”απορρόφησης” των μικρότερων.

Kantor: Βλέπει συγχωνεύσεις στην αγορά συμβούλων
Δυναμική ισχυρής ανάπτυξης καταγράφηκε στην αγορά συμβούλων επιχειρήσεων το 2006 με τα κέρδη και τα έσοδα να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση και με τις δυο προηγούμενες χρονιές, κατά τις οποίες η αγορά εμφάνισε εικόνα στασιμότητας.

Σύμφωνα με την επισκόπηση της KANTOR, που περιλαμβάνει 45 εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, η αγορά υπερέβη τα 250 εκατ. ευρώ και συνολικά αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20%.

Σημαντικός πελάτης των εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων παραμένει το Δημόσιο (κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, ΔΕΚΟ), όπου η ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες μετά από σχετική κάμψη την διετία 2006-07 αναμένεται να ενταθεί, ενισχυόμενη από τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο (2007-2013), και να εστιάσει σε θέματα αναδιοργάνωσης υπηρεσιών, παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων υλοποίησης, ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ (μέσω μεθόδων ΣΔΙΤ και PFIs), ψηφιακής σύγκλισης, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευσης.

Αύξηση της ζήτησης συμβουλευτικών υπηρεσιών αναμένεται ωστόσο να καταγραφεί, σύμφωνα με την KANTOR, και στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα έτη, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις για αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τους και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Το επεκτατικό αυτό ρεύμα αναμένεται να ακολουθήσουν μάλιστα και οι εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων προς γειτονικές χώρες, όπου θα υλοποιηθούν αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ, αλλά και των άλλων διεθνών οργανισμών (World Bank, EBRD, EIB).

Παράλληλα, με την επέκταση των ελληνικών εταιρειών συμβούλων στο εξωτερικό, σημαντική ενίσχυση παρατηρείται και στην παρουσία μεγάλων ξένων εταιρειών συμβούλων στην ελληνική αγορά, ενώ ισχυρότερη καθίσταται και η παρουσία μεγάλων διεθνών ελεγκτικών εταιρειών στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ένταση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά με την την KANTOR να εκτιμά πως σε περίπτωση που η ζήτηση αυξηθεί με ρυθμούς μεγαλύτερους του 20%, η συγκέντρωση θα διογκωθεί περαιτέρω εντείνοντας την πίεση προς τις μικρές εταιρείες.

Σε μία αγορά, άλλωστε, στην οποία οι μισές από τις μεγάλες εταιρείες είναι διεθνείς, η δυναμική αυτή είναι φυσικό να οδηγήσει στην αύξηση του μεγέθους των μεγάλων ελληνικών εταιρειών μέσω της ”απορρόφησης” των μικρότερων.

* Η μελέτη της Κantor δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v