Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας:

Δεν είναι μόνον η 11η Σεπτεμβρίου που ξυπνά αρνητικές μνήμες για τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τη Wall. Στατιστικά ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας για τις κεφαλαιαγορές και ο Σπύρος Βασιλείου της αναλυτικής ομάδας του Iraj αναλύει όλες τις πτυχές (οικονομικές πολιτικές και ιστορικές) του φαινομένου.

Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας:
Το φαινόμενο της υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών στις ΗΠΑ το μήνα Σεπτέμβριο, αναλύει ο Σπ. Βασιλείου της ερευνητικής ομάδας του Iraj* σε σχετική μελέτη του.

Αναλυτικότερα, ορμώμενος από το δεδομένο πως από τα τελευταία 30 έτη μόλις 9 χρόνια ο Σεπτέμβριος προσέφερε κέρδη στην αγορά, αναλύει τις αιτίες που λαμβάνει χώρα το παραπάνω φαινόμενο.

Σύμφωνα με την μελέτη, σημαντική συσχέτιση προκύπτει από το δεδομένο πως οι Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων επιστρέφουν από τις διακοπές το συγκεκριμένο μήνα και προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων ώστε να καλύψουν πιθανές υποαξίες.

Διότι όπως επισημαίνεται εμφατικά, μπορεί το ημερολογιακό έτος να ολοκληρώνεται στις 31/12, το φορολογικό έτος όμως για πληθώρα Αμοιβαίων και Pension Funds ”κλείνει” στις 31 Οκτωβρίου, στοιχείο που αναγκάζει πολλούς Διαχειριστές να προχωρούν σε ”εκκαθαρίσεις” από τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 50 τουλάχιστον ετών, οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των μηνών Μαΐου – Οκτωβρίου, καταγράφουν ελάχιστη έως και καθόλου απόδοση, δεδομένο που κατευθύνει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις τίτλων το Σεπτέμβριο, ώστε να προλάβουν την υποτιθέμενη πτώση του Οκτωβρίου. Στην παραπάνω κίνηση συμπεριλαμβάνονται και θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι συμπαρασύρουν και τους μικρότερους.

Ο Σεπτέμβριος, όπως επισημαίνει ο Σπ. Βασιλείου, αποτελεί το μήνα των (προ) ανακοινώσεων κερδών για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου από τις επιχειρήσεις, χρονικό διάστημα που παραδοσιακά (λόγω καλοκαιριού) αποτελεί το ασθενέστερο επιχειρηματικά. Οι όποιες αρνητικές ανακοινώσεις κερδών από τις εταιρίες το Σεπτέμβριο απογοητεύουν τους επενδυτές και οδηγούν την αγορά σε ”ελεύθερη πτώση”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη.

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αποτελεί τρόπον τινά μια περίοδο αποτίμησης όπου οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις προβλέψεις τους, ύστερα από την πιθανή υποχώρηση του καλοκαιριού και την αναπροσαρμογή του μεγέθους των κερδών, αλλά και την υποχώρηση των τιμών. Οι αναλυτές στην αρχή κάθε έτους έχουν την τάση να ανακοινώνουν αισιόδοξες προβλέψεις που δεν επαληθεύονται πάντοτε. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον ”οδυνηρό” μήνα της αποκάλυψης της πραγματικότητας αναφορικά με το (εκάστοτε) υπερβολικό των προβλέψεων.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η παρατήρηση του Σπ. Βασιλείου, πως ο Σεπτέμβριος που συμπίπτει με εκλογές για το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι συνήθως bearish. Ένας από τους χρηματιστηριακούς κύκλους που επηρεάζει την πορεία των μετοχών είναι ο 4ετής κύκλος, που συμπίπτει με τις ενδιάμεσες εκλογές των βουλευτών στις ΗΠΑ και συνήθως αγγίζει πυθμένα στις αρχές Οκτωβρίου κάθε 4 έτη, όπως τονίζεται στην μελέτη.

Εν τούτοις τονίζεται πως ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως αρνητικός και όχι πάντοτε, ενώ όπως έχει διαπιστωθεί η πορεία των δεικτών τον Αύγουστο καθορίζει τις τάσεις τον επόμενο μήνα.

Τυχαία γεγονότα και διεθνή συμβάντα διαμορφώνουν επίσης αρνητικές τάσεις και επιτείνουν το όποιο αρνητικό κλίμα, όπως τονίζεται στην μελέτη. Επί παραδείγματι αναφέρεται η χρονιά του 1990 όπου συνέπεσε με την εισβολή Ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Iraj, όταν ο Αύγουστος παρουσιάζεται πτωτικός για τους επενδυτές και τις τοποθετήσεις τους, ο Σεπτέμβριος είναι ουδέτερος ή ακόμα και θετικός. Στον αντίποδα αν ο Αύγουστος είναι ήπιος ή θετικός, οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν ”σκληρό” Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τον τρέχοντα Αύγουστο ο Σπ. Βασιλείου θεωρεί πως ότι η αγορά βιώνει ένα μακροχρόνιο bear market, δεδομένο που καθιστά δυσχερέστερες τις όποιες εκτιμήσεις.

Εν τούτοις και με βάση την πορεία του Αυγούστου αλλά και ένεκα στοιχείων που προκύπτουν με βάση την τεχνική ανάλυση, εκτιμάται πως ο τρέχον Σεπτέμβρης θα αποτελέσει μήνα διακυμάνσεων με πτωτικές όμως διαθέσεις.

Καταληκτικά στην μελέτη εκτιμάται πως η πρώτη φάση του μακροχρόνιου bear market ίσως να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2003.

* Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v