Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Μελέτη για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου αναλύονται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank (Οκτώβριος, τεύχος 103), με τίτλο ”Προστασία του Περιβάλλοντος: Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα”.

Alpha: Μελέτη για την προστασία του περιβάλλοντος
Οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου αναλύονται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank (Οκτώβριος, τεύχος 103), με τίτλο ”Προστασία του Περιβάλλοντος: Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα”.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται οι μελέτες και οι προειδοποιήσεις για τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις από τη συντελούμενη κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα της αλλαγής στο κλίμα εκτιμάται ότι θα είναι η σταδιακή τήξη των πολικών πάγων και η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας, καθώς και η διατάραξη σημαντικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος που είναι πολύτιμα για την επιβίωση των κοινωνιών και των ανθρώπων.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ενοχοποιητικούς παράγοντες για την επαπειλούμενη κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ανάλυση, θεωρείται η διατάραξη (έξαρση) του φαινομένου του θερμοκηπίου εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών και της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου καθώς και της έκλυσης άλλων στοιχείων, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC’s) που προκαλούνται απο τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη σύγχρονη εποχή.

Οι δυσμενείς περιβαλλοντικές εξελίξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στη δημογραφική έκρηξη, στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για ανάπτυξη και αύξηση της ευημερίας από ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού της Γης και στην υπερβολική συγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις, επισημαίνεται.

Τονίζεται, δε, πως είναι αναπόφευκτο ότι πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες χρησιμοποιούν ακόμη τεχνολογίες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, καθώς αυτός ο τρόπος είναι διαθέσιμος και κατανοητός σε αυτές τις χώρες μέχρι σήμερα. Σε πολλές ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, σημειώνεται, δεν τιμολογείται σωστά το κόστος που προκαλείται στο περιβάλλον από την κατανάλωση ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα αυτά τα καύσιμα να προσφέρονται στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις σε σχετικά χαμηλές τιμές, κυρίως λόγω της χαμηλής φορολογίας.

Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι η μεγάλη κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας που παρατηρείται στην τρέχουσα περίοδο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη μεσομακροχρόνια περίοδο, είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ωστόσο, οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και μέτρα πολιτικής που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αφενός τις ανωτέρω πραγματικότητες και αφετέρου το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελπίδα που έχει η ανθρωπότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συνέχιση της παγκόσμιας ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης της τεχνολογικής προόδου και της εφαρμογής από όλες τις χώρες των νέων τεχνολογιών, που γίνονται συνεχώς περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.

Απαιτείται επομένως ο σαφής προσδιορισμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο περιβάλλον για τις οικονομικές μονάδες σε κάθε χώρα, η αποτελεσματική τήρηση από όλους των περιβαλλοντικών προτύπων που τίθενται από την Πολιτεία και η κατάλληλη τιμολόγηση των προϊόντων ενέργειας, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η υπερβολική κατανάλωσή τους.

* Διαβάστε την ανάλυση της Alpha Bank στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v