Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταφύγιο... ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες

Kαταφύγιο απέναντι στον κίνδυνο αποτελούν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι αναλυτές. Μάλιστα οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών στο εννεάμηνο αλλά και στο σύνολο του έτους χαρακτηρίζονται αισιόδοξες, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Oι προβλέψεις για το εννεάμηνο και οι νέες τιμές-στόχοι.

Καταφύγιο... ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για το 9μηνο και το έτος αλλά και τις συστάσεις των διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Kαταφύγιο απέναντι στον κίνδυνο αποτελούν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τόσο οι εγχώριοι αναλυτές της P&K - Εθνικής Χρηματιστηριακής και της Marfin Analysis όσο και οι συνάδελφοί τους της Dresdner Kleinwort.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα πολυσέλιδα reports της Marfin Analysis και της Dresdner Kleinwort τιτλοφορούνται: ”Greek Banks: Defensive Growth Stories”.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών στο εννεάμηνο αλλά και στο σύνολο του έτους χαρακτηρίζονται αισιόδοξες, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε υψηλά διψήφια ποσοστά.

Η σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να ενδυναμώσει την ορμή της αγοράς, αν και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι παρά τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μικρό premium έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους σε όρους P/E.

Σημειώνεται ότι στη βάση δεδομένων της Thomson First Call συμμετέχει πληθώρα ελληνικών και ξένων επενδυτικών οίκων, πλην όμως παρατηρείται συχνά μικρή καθυστέρηση στην ανανέωση των εκτιμήσεών τους.

Αναλυτικότερα, η Marfin Analysis αναμένει ισχυρή διψήφια ανάπτυξη και στο εννεάμηνο για τις επτά από τις οκτώ ελληνικές τράπεζες τις οποίες καλύπτει, λόγω ισχυρών κερδών από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες αλλά και από έκτακτα στοιχεία.

Η χρηματιστηριακή συνεχίζει να προτιμά τις ελληνικές τράπεζες δεδομένης της ισχυρής ανάπτυξής τους, ενώ οι πρόσφατες αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές αναμένεται να έχουν περιορισμένη μόνο επίπτωση στην κερδοφορία τους.

Η Marfin Analysis δίνει σύσταση για ”συσσώρευσης” με τιμή-στόχο στα 4,5 ευρώ για την ATEbank, ”αγοράς” για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 31 ευρώ, την Εθνική με τιμή-στόχο στα 52,5 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο στα 29,7 ευρώ, προτείνει ”συσσώρευσης” για την EFG Eurobank με τιμή-στόχο στα 29,1 ευρώ και δίνει σύσταση ”διακράτησης” για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τιμή-στόχο στα 16,2 ευρώ.

Σύσταση ”μείωσης θέσεων” προτείνει για τον τίτλο της Εμπορικής Τράπεζας με τιμή-στόχο στα 20 ευρώ. Η P&K - Εθνική χαρακτηρίζει τις τράπεζες ”ασφαλείς λιμένες” για τους επενδυτές.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν διψήφια ανάπτυξη σε έσοδα και καθαρά κέρδη, αντανακλώντας την ισχυρή τους ενίσχυση στην εγχώρια αγορά και την ταχύτατη περιφερειακή επέκταση, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους. Οι κορυφαίες επιλογές της παραμένουν η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η P&K - Εθνική θέτει σύσταση ”υπεραπόδοσης” για τις EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Πειραιώς και Marfin Popular Bank με τιμές-στόχους τα 34,10 ευρώ, 32,8 ευρώ, 15,80 ευρώ, 33,70 ευρώ και 12,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ προτείνει ”ίσης απόδοσης” για την ATEbank με τιμή-στόχο τα 4,9 ευρώ, για την Εμπορική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 24,3 ευρώ και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τιμή-στόχο τα 17,60 ευρώ ανά μετοχή.

Οι προβλέψεις για το εννεάμηνο

ALPHA BANK: Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η Alpha θα εμφανίσει βελτίωση της κερδοφορίας της κατά 37,1% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 648,8 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,609.5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη θα κινηθούν στα 604,2 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank ανακοινώνει αποτελέσματα στις 31 Οκτωβρίου. Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις της P&K - Εθνικής, που κάνει λόγο για συνολικά έσοδα στα 1.605 εκατ. ευρώ και για καθαρά κέρδη στα 647 εκατ. ευρώ.

ΑΤΕΒΑΝΚ: Η Marfin εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της ATEbank θα ανέλθουν σε 206 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με αύξηση 82,3% σε ετήσια βάση, και αναμένει αύξηση των εσόδων κατά 23,4% στα 729,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν αύξηση 8,4% στα 465,6 εκατ. ευρώ.

Η ΑΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα περί τα μέσα Νοεμβρίου. Η P&K - Εθνική, με τη σειρά της, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 207 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 83,3%, λόγω έκτακτων κερδών 11 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού στα ΕΧΑΕ το α΄ τρίμηνο και 60 εκατ. ευρώ από την πώληση μέσω placement μετοχών του ΟΤΕ το γ΄ τρίμηνο.

EFG EUROBANK: Η Marfin υπολογίζει ότι τα έσοδα της τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 21,7% στα 2,019.5 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη της να εμφανίζουν αύξηση 25,3% στα 612,7 εκατ. ευρώ.

Η P&K αναμένει καθαρά κέρδη για την περίοδο αυτή στα 607 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,427 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να είναι ύψους 394 εκατ. ευρώ (άνοδος 22% και για τα δύο μεγέθη). Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Eurobank θα ανακοινωθούν στις 29 Οκτωβρίου μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η Marfin Analysis προβλέπει οριακή αύξηση των εσόδων της τράπεζας κατά 0,3% στο εννεάμηνο, στα 736,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 3,7% στα 90,7 εκατ. ευρώ, λόγω της επιθετικής τιμολόγησης αλλά και της αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η P&K, από την πλευρά της, υπολογίζει τα καθαρά κέρδη της Εμπορικής Τράπεζας στα 96 εκατ. ευρώ, ενώ στα μεγέθη του εννεαμήνου θα περιλαμβάνεται έκτακτο κέρδος ύψους 24 εκατ. ευρώ από την πώληση της Φοίνιξ Metrolife στο β΄ τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο εννεάμηνο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 618 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η Εθνική θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των ανταγωνιστριών της και στο εννεάμηνο, εκτιμά η Marfin Analysis, ενώ τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στο 1,25 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 58,4%, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 58% επίσης, στα 3,35 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της Εθνικής για τα αποτελέσματα εννεαμήνου αναμένεται περίπου στα τέλη Νοεμβρίου.

MARFIN POPULAR BANK: Καθαρά κέρδη ύψους 120 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο και 462 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο εκτιμά η P&K - Εθνική ότι θα ανακοινώσει στις 27 Νοεμβρίου (μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης) η Marfin Popular Bank.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο γ΄ τρίμηνο προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 178 εκατ. ευρώ. Η P&K σημειώνει ότι η ΜΡΒ αναμένεται να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων της για την κερδοφορία της περιόδου 2007 - 2009.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Βελτίωση της κερδοφορίας θα εμφανίσει το Τ.Τ. στο εννεάμηνο, εκτιμά η Marfin και προβλέπει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα εμφανίσει αύξηση καθαρών κερδών κατά 42,7% στα 131,1 εκατ. ευρώ και των εσόδων κατά 11,4% στα 323,2 εκατ. ευρώ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η P&K προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του Τ.Τ. θα αγγίξουν τα 131 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 43%, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 19%, ενώ τα συνολικά έσοδα προβλέπονται στα 317 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τα αποτελέσματα εννεαμήνου αναμένεται περίπου στα τέλη Νοεμβρίου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο εκτιμά η Marfin ότι θα εμφανίσει η Τράπεζα Κύπρου, προβλέποντας αύξηση των καθαρών κερδών κατά 61,6% στα 359,4 εκατ. ευρώ και των εσόδων κατά 24,6% στα 817,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Η P&K αναμένει καθαρά κέρδη 350 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των κυπριακών δραστηριοτήτων, οι οποίες στο α΄ εξάμηνο αντιστοιχούσαν στο 76% των κερδών του ομίλου. Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής κάνουν λόγο για αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 27%, ενώ τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 23% στα 817 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου θα ανακοινωθούν στις 8 Νοεμβρίου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα, η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας του 2007, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η Marfin Analysis προβλέπει αύξηση 41,3% στα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο εννεάμηνο, τα οποία θα διαμορφωθούν στα 483,5 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 29,7% στο 1,15 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου στις 31 Οκτωβρίου. Η P&K εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 490 εκατ. ευρώ, έναντι 342 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Νέες τιμές-στόχοι

Η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς αποτελούν τις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Citigroup. Για την πρώτη ενισχύει την τιμή-στόχο στα 55 ευρώ από 52 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση ”αγοράς”, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος τίθεται στα 34 ευρώ από 32 ευρώ προηγουμένως με σύσταση ”αγοράς” επίσης.

Για την EFG Eurobank η νέα τιμή-στόχος τίθεται στα 30 ευρώ με σύσταση ”αγοράς”. Αντίθετα, ο διεθνής οίκος δηλώνει επιφυλακτικός τόσο για την Alpha Bank (τιμή-στόχος 25 ευρώ και σύσταση ”διακράτησης”) όσο και για το Τ.Τ. (τιμή-στόχος 15 ευρώ και σύσταση ”διακράτησης”), τονίζοντας ότι αποτελούν στόχους για τη συγκέντρωση στον κλάδο.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 22 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση ”διακράτησης” και για την Εμπορική Τράπεζα, ενώ δίνει συστάσεις ”αγοράς” και τιμές-στόχους τα 17 ευρώ και τα 12 ευρώ αντίστοιχα για τις Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η Citigroup εκτιμά ότι η Τουρκία και η ΝΑ. Ευρώπη θα αντιπροσωπεύουν το 40% των εσόδων της τράπεζας το 2008, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί προς το 50% μέχρι το 2011.

Για τη Finansbank, πιο συγκεκριμένα, προβλέπει ότι θα αντιπροσωπεύει το 30% περίπου των εσόδων της ΕΤΕ τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι από αυτή τη δραστηριότητα ενδέχεται να προκύψουν θετικές εκπλήξεις στην κερδοφορία του 2008.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το 2007 η Finansbank θα εμφανίσει κύκλο εργασιών ύψους 1,4 δισ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 770 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα μέχρι το 2011 η Finansbank να καταγράφει κύκλο εργασιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Citi προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη το 2010 θα ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ. Ο διεθνής οίκος περιγράφει την τράπεζα ως μια μικρότερη, ταχύτερα αναπτυσσόμενη εκδοχή της EFG και η συνολική καθαρή εκταμίευση δανείων το 2007 και το 2008 θα ανέρχεται περίπου σε 20 δισ. ευρώ, ποσό τόσο υψηλό όσο και το συνολικό της χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στα τέλη του 2006.

Τα top picks της Proton

Στις κορυφαίες επιλογές της Proton Bank περιλαμβάνονται οι μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, για τις οποίες θέτει σύσταση ”υπεραπόδοσης”, λόγω αισιοδοξίας για τη στρατηγική τους αλλά και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.

Η Proton, σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, θέτει τιμή-στόχο στα 31,5 ευρώ για τη Eurobank και στα 32 ευρώ για την Πειραιώς. Σύμφωνα με την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, η αγορά τείνει να υπερεκτιμά την πιθανότητα άμεσων εξελίξεων στο ζήτημα των εξαγορών.

Θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών για deals, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά εμφανίζεται ακόμη ισχυρή από πλευράς όγκων αλλά και spreads και παράλληλα οι περιφερειακές δραστηριότητες συντηρούν τους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή πάνω από το 20%, ενώ οι δείκτες κόστους / έσοδα είναι υγιείς, παραμένοντας κοντά στο 40%.

Η Proton Bank εκτιμά ότι η απόκτηση μιας κυπριακής τράπεζας έχει περισσότερο νόημα, αλλά παρουσιάζει δυσκολίες στην υλοποίησή της. Στις επιλογές της περιλαμβάνεται και η Εθνική με τιμή-στόχο τα 53 ευρώ και σύσταση ”υπεραπόδοσης”.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά επίσης ότι, παρά τα καλά θεμελιώδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας πιθανότατα θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναδιοργάνωσής του και περικόπτει την τιμή-στόχο στα 19 ευρώ από 22 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί ”ουδέτερη” σύσταση για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 26,5 ευρώ. Όσον αφορά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της EFG, η Proton Bank εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν στα 615,1 εκατ. ευρώ, από 488,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ενισχυθούν κατά 22,8% στο 1.435,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1.169,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Για την Alpha Bank τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου προβλέπονται στα 645,6 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 11,4% στο 1,603 δισ. ευρώ.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για το 9μηνο και το έτος αλλά και τις συστάσεις των διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v