Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εuropean Dynamics: Η διαμάχη με την Grapes

Πλούσιο ”ιστορικό” σχέσεων ”στοργής”, συγγένειας και … αντιπαλότητας, εμφανίζονται να έχουν οι δύο εταιρίες που κατέληξαν πρόσφατα σε συμβιβασμό των μεταξύ τους απαιτήσεων - σχέσεων. Tι λέει η Εuropean Dynamics και τι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του euro2day.gr

Εuropean Dynamics: Η διαμάχη με την Grapes
του Γιώργου Παπανικολάου

Tο... εμπορικό απόρρητο επικαλείται η ελληνική εταιρία European Dynamics, προκειμένου να μην προσφέρει πλήρη στοιχεία για τις συνέπειες και τις λεπτομέρειες ενός συμβιβασμού επί οφειλής ύψους 6,7 εκατ. δολαρίων, στον οποίο κατέληξε (κατόπιν σημαντικής διαμάχης) με την εταιρία Grapes Communications και τις θυγατρικές αυτής.

Οπως προκύπτει πάντως από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, πρόκειται για συμβιβασμό που επήλθε μετά από μακροχρόνια –και δικαστική- διαμάχη ανάμεσα σε δύο εταιρίες, που για ένα τουλάχιστον διάστημα υπήρξαν όχι απλώς εν μέρει ”συγγενικές” στα μετοχολόγια τους αλλά και φιλικά προσκείμενες ή ανήκουσες στην ίδια ομάδα συμφερόντων, (σύμφωνα με σχετική μνεία που υπάρχει ακόμη στο επίσημο site της European Dynamics).

Πρόκειται άλλωστε για εταιρίες με στενή συνεργασία για αρκετό διάστημα καθώς η μεν Grapes αναφέρεται ως μεγάλος εταιρικός πελάτης της European Dynamics, ενώ και η τελευταία υπήρξε πελάτης της πρώτης.

Ως γνωστόν, την περασμένη Πέμπτη τo euro2day.gr αναδημοσίευσε είδηση της Wall Street Journal και του Dow Jones Newswires υπό τον τίτλο ”E. Dynamics: Επιπτώσεις από χρεωκοπία της Grapes”.

Στο δημοσίευμα (το πλήρες κείμενο του οποίου παρατίθεται στα ”Διαβάστε Επίσης” του παρόντος άρθρου) αναφερόταν ότι στο πλαίσιο υπαγωγής της Grapes στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού δικαίου των ΗΠΑ και προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο αναδιοργάνωσης της,(η διαδικασία αυτή αφορά εταιρίες που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αναζητούν προστασία από τους πιστωτές τους) η εταιρία αυτή κατέληξε σε συμβιβασμό με την European Dynamics ώστε έναντι της απαίτησης της τελευταίας από παροχή υπηρεσιών και εξοπλισμού, συνολικού ύψους 6,7 εκατ. δολαρίων να καταβληθούν:

* 526.000 ευρώ της μετρητοίς συν έξοδα δικηγόρων 50.000 ευρώ

* 250.000 ευρώ σε 36 μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Εύλογα λοιπόν προέκυπτε από τα δημοσίευμα ότι έναντι απαίτησης 6,7 εκατ. δολαρίων η European Dynamics θα λάβει τελικά, ποσό της τάξεως των 776.000 ευρώ άρα θα υποστεί επιπτώσεις από την γενικότερη αδυναμία της Grapes, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Περιέργως, η αναδημοσίευση αυτή ”ενόχλησε” την European Dynamics, η νομική υπηρεσία της οποίας έστειλε επιστολή στο euro2day.gr (το πλήρες κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται στο συνοδευτικό υλικό του παρόντος άρθρου) υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το δημοσίευμα του euro2day.gr ήταν ”παραπλανητικό” και ”ανακριβές” κι ότι η προσέγγιση του ήταν εσφαλμένη!!

Εν τούτοις, στην επιστολή αυτή παραδέχεται την ύπαρξη της οφειλής των 6,7 εκατ. δολαρίων, (ως απαιτήσεις που απορρέουν από συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών), ενώ στο σκέλος του συμβιβασμού περιορίζεται να δηλώσει ότι τον θεωρεί ”ικανοποιητικό” και ότι αποτελεί ”το προϊόν συμψηφισμού απαιτήσεων και υποχρεώσεων της European Dynamics, έναντι της Grapes Communications N.V. και της Grapes Hellas” χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά στην απώλεια τρεχόντων ή μελλοντικών εσόδων, συνεπεία αυτού του συμβιβασμού.

Ακολούθησε από πλευράς της διεύθυνσης του euro2day.gr εκτενής επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα για τα παραπάνω ζητήματα, για τη σχέση της μίας εταιρίας με την άλλη αλλά και με το πώς έχουν απεικονιστεί οι παραπάνω συμφωνίες και δοσοληψίες στα βιβλία της (σ.σ. προς εισαγωγή στο ΧΑΑ) European Dynamics, με δεδομένο το μεγάλο ύψος της παρουσιαζόμενης οφειλής των 6,7 εκατ. δολαρίων, σε σχέση με τους κύκλους εργασιών που έχει παρουσιάσει η εταιρία, αλλά και το μικρό εμφανιζόμενο ύψος του συμβιβασμού.

Ως αποτέλεσμα των ερωτημάτων του euro2day.gr, (που παρατίθενται στο συνοδευτικό υλικό του παρόντος άρθρου) υπήρξε δεύτερη επιστολή της European Dynamics (στο συνοδευτικό υλικό η Επιστολή 2 European Dynamics προς το euro2day) και πάλι από την νομική υπηρεσία της εταιρίας !!!

Επιστολή, η οποία πάντως δεν ήταν περισσότερο διαφωτιστική από την προηγούμενη. Η εταιρία αναφέρει στην απάντηση της ότι: ”Η απαίτηση της εταιρίας μας προς την εταιρία Grapes, στηρίζεται σε συμβάσεις συνεργασίας που είχαν συνάψει οι δύο εταιρίες στο παρελθόν (σ.σ. έτσι... αορίστως). Ο διακανονισμός έχει διάφορες πτυχές (όπως συμψηφισμούς απαιτήσεων υποχρεώσεων συναλλαγματικών διαφορών) πέραν αυτής που αφορά στην καταβολή μετρητών και θεωρείται στο σύνολο του απόλυτα ικανοποιητικός για την εταιρία μας, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια της απώλειας”. (σ.σ. χωρίς κανένα στοιχείο για το ποιός ακριβώς ήταν ο πλήρης συμβιβασμός και προφανώς αγνοώντας την έννοια της απώλειας μελλοντικών εσόδων και κερδών, που προέκυπταν προφανώς από την υπογεγραμμένη σύμβαση, ακόμη και αν η εφαρμογή της αφορούσε αποκλειστικά και μόνον το μέλλον και όχι το παρόν ή το παρελθόν).

Στο ερώτημα περί απεικονίσεως όλων των δοσοληψιών στα βιβλία της εταιρίας η απάντηση της European Dynamics (ED) ήταν ότι οι συμβάσεις δεν απεικονίζονται στα βιβλία των εταιριών άρα δεν απεικονίζονται και στους ισολογισμούς του 2001 ή της τρέχουσας χρήσης και δεν επηρεάζουν την πορεία της εταιρίας.

”H παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών που αφορούν οιαδήποτε σύμβαση της εταιρίας μας αλλά και κάθε άλλης εταιρίας, δεν είναι δυνατή στο βαθμό που πρόκειται για απόρρητα εμπορικά στοιχεία” (sic!!) προσθέτει η νομική υπηρεσία της ED, ενώ τονίζεται και η ύπαρξη τρέχοντος ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της εταιρίας, το οποίο ”ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ”.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα μας για πιθανή μετοχική σχέση μεταξύ της Grapes και της Εuropean Dynamics ή και μετόχων ή ηγετικών στελεχών της τελευταίας η απάντηση ήταν αρνητική ως προς το πρώτο σκέλος και περιορίστηκε στο... ”δεν σχολιάζουμε θέματα που δεν μας αφορούν” ως προς το δεύτερο.

Το ”απόρρητο” των εμπορικών της υποθέσεων επικαλέστηκε άλλωστε η εταιρία και για να μην απαντήσει στο ερώτημα γιατί επιχείρησε να μπλοκάρει νομικά την αίτηση υπαγωγής της Grapes Communications στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού νόμου των ΗΠΑ, επικαλούμενη ακόμη και ”κακοπιστία”!!

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε στη συνέχεια το euro2day.gr είναι ίσως περισσότερο διαφωτιστικά για τη σχέση των δύο εταιριών, τις μεταξύ τους συμφωνίες, αλλά και τον συγκεκριμένο συμβιβασμό.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του euro2day.gr

- H Grapes Communications που είναι ουσιαστικά μια εταιρία Συμμετοχών, ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1998 ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας Joint Venture από αρκετούς μετόχους, μεταξύ των οποίων ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας (μεγαλομέτοχος και ηγετικό στέλεχος της European Dynamics) και η κα Αικατερίνη Βελέντζα.

- Η εταιρία μετασχηματίστηκε σε ”δημόσια εταιρία περιορισμένης ευθύνης” με βάση τους Ολλανδικούς νόμους, (Ν.V.) το Μάιο του 2000 , ενώ τον Ιούλιο του 2001 μετέφερε την έδρα της για ”επιχειρησιακούς και λειτουργικούς λόγους” στο Λουξεμβούργο αποκτώντας έτσι διπλή εταιρική ”υπηκοότητα”.

- Η κατά ένα μέρος ”συγγενική” μετοχική σχέση μεταξύ των δύο μετέπειτα αντιπάλων (δικαστικά) εταιριών αποδεικνύεται επιπροσθέτως, όχι μόνον από κείμενα στο site της European Dynamics που εμφανίζουν την Grapes Communications ως ανήκουσα στην ίδια ”ομάδα συμφερόντων” (interest group),αλλά και από την κοινή αντιμετώπιση του κ. Βελέντζα, μιας εταιρίας ονόματι ΚΑΝΑ N.V, και της European Dynamics, σε ορισμένες διαδικασίες που προέκυψαν με βάση τη διαδικασία του chapter 11.



- H εταιρία ΚΑΝΑ κατέχει ποσοστό περίπου 15% στην Grapes και δεν αποκλείεται να ανήκει στα συμφέροντα του κ. Βελέντζα, καθώς αναφέρεται και αυτή ως ”ελληνικών συμφερόντων”, ενώ εμφανίζεται σε συνδυασμό και με το όνομα της κ. Αικατερίνης Βελέντζα.

Οπως και να έχει, από το ρεπορτάζ προκύπτει ακόμη ότι:

- Τον Ιανουάριο του 2000 υπεγράφησαν μεταξύ των δύο εταιριών κάποιες συμφωνίες για την παροχή υπηρεσιών και εξοπλισμού, κυρίως από την European Dymanics προς την Grapes, για την ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της δεύτερης, οι οποίες με κάποιο τρόπο ήταν εν μέρει τουλάχιστον δεσμευτικές κι από που φαίνεται να προκύπτει η ”απαίτηση” των 6,7 εκατ. δολαρίων.

- Εν τούτοις, ήδη, από τον Ιούλιο του 2001, οι δύο πλευρές εμφανίζονται να καταλήγουν σε ένα πρώτο συμβιβασμό που προέβλεπε την κατάθεση εκ μέρους της Grapes σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό θεματοφύλακα, (escrow account), του ποσού του 1,5 εκατ. δολαρίων, ως μερική εξασφάλιση της οφειλής αλλά και την υπό όρους μετατροπή της απαίτησης της ED, σε μετοχές της Grapes, στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου.

- Στη συνέχεια η Grapes φαίνεται να υπαναχώρησε οπότε και ξεκίνησε ένας περίπλοκος δικαστικός αγώνας τουλάχιστον στα ελληνικά δικαστήρια, ο οποίος ήταν σε εξέλιξη όταν έκλεισε το πρόσφατο ”ντήλ”.

Σύμφωνα πάντως με τα διαθέσιμα έγγραφα, ο συμβιβασμός, σε ότι αφορά τη European Dynamics, δεν περιλαμβάνει πρόσθετα κονδύλια ”συμψηφισμών” για τα οποία έκανε λόγο η νομική υπηρεσία της τελευταίας, στην επιστολή προς το euro2day.gr, με μόνη εξαίρεση μια απαίτηση της Grapes σε βάρος της ED ύψους περίπου 100.000 ευρώ.

Από χρηματικής απόψεως, πάντα σύμφωνα με τα έγγραφα, η ED δεν θα πληρώσει τα 100.000 ευρώ στην Grapes ενώ θα εισπράξει 526.000 ευρώ μετρητά και 250.000 ευρώ σε 36 άτοκες δόσεις. Αυτά και μόνον, έναντι της εμφανιζόμενης απαίτησης των 6,7 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, με την ίδια συμφωνία δεν παραιτείται μόνον η ED των απαιτήσεων της. Οπως αναφέρεται θα παραιτηθεί και η Grapes κάθε ισχυρισμού-απαίτησης (claim) έναντι της European Dynamics σχετικά με το τιμολογημένο κόστος αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που παρείχε η ED στην ίδια και της θυγατρικές της, αλλά και από οποιοδήποτε ισχυρισμό σε σχέση με ελαττώματα ή δυσλειτουργίες σε προϊόντα και υπηρεσίες που έκανε χρήση!!

Επίσης αναφέρεται ρητά ότι η Grapes δεν έχει πλέον καμία υποχρέωση να προμηθεύεται προϊόντα και υπηρεσίες από την European Dynamics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v