Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Οι αριθμοί πίσω από την πώληση της Finansbank

Το έμμεσο κεφαλαιακό όφελος από την πώληση, η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια που θα απασχολήσει την αγορά το 2016, αλλά και οι ζημίες απομείωσης που θα πάρει η ΕΤΕ από το τρέχον τρίμηνο.

ETE: Οι αριθμοί πίσω από την πώληση της Finansbank

Η πώληση του 98,81% της Finansbank στην Qatar National Bank αφήνει γλυκόπικρη γεύση στην αγορά.

Ο προτιμητέος αγοραστής θα καταβάλει στην Εθνική 2,75 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 0,8 φορές τη λογιστική αξία της Finansbank.

Προφανώς οι διοικήσεις της Εθνικής τα τελευταία χρόνια έχασαν ευκαιρίες να πουλήσουν τη Finansbank σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τότε, προκρίθηκε η ανάγκη να δοθεί μειοψηφικό ποσοστό και η Εθνική να διατηρήσει την πλέον κερδοφόρο της δραστηριότητα.

Η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπήρχε αυτή τη φορά.

Η μεν Εθνική έλαβε πρόσθετη κρατική ενίσχυση και επομένως έχει αναλάβει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις έναντι της DG Comp, το δε γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία ενέχει υψηλότερο κίνδυνο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, τα θετικά για την Εθνική περιορίζονται στις ευχέρειες που θα παράσχει η αποεπένδυση από τη Finansbank.

Με το έμμεσο κεφαλαιακό όφελος, η ΕΤΕ αποκτά τη δυνατότητα να εξοφλήσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των CoCos ονομαστικής αξίας 2,03 δισ., εξοικονομώντας τόκους της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το 2016 και 160 εκατ. ετησίως από το 2017.

Ο δείκτης Common Equity Tier I θα ανέλθει, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την αποπληρωμή του συνόλου των CoCos, στο 19,6%, ενώ ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις θα διαμορφωθεί στο 96%, που αποτελεί μακράν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.

Η βελτίωση των εποπτικών κεφαλαίων θα επέλθει, αποκλειστικά, από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού καθώς το τίμημα υπολείπεται κατά 230 εκατ. ευρώ της καθαρής ενσώματης αξίας.

Σε επίπεδο λογιστικής απεικόνισης, η Εθνική θα γράψει ζημία 780 εκατ. ευρώ, που είναι η διαφορά μεταξύ του τιμήματος πώλησης και της καθαρής θέσης της Finansbank.

Ζημία που θα την πάρει άμεσα, στα αποτελέσματα, δηλαδή, της τρέχουσας χρήσης, προκειμένου να μην επιβαρύνει τη χρήση του 2016, από την οποία ξεκινά η ισχύς των διατάξεων του νόμου Χαρδούβελη για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Στο πρόσφατο stress test περίπου 1 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο προήλθαν από τη Finans. Μετά την πώληση και την αποπληρωμή των CoCos, η παραπάνω κεφαλαιακή υπερεπάρκεια θα απασχολήσει την αγορά καθώς η ΕΤΕ θα έχει πλέον τη δυνατότητα διανομής μερίσματος, όπως δήλωσε χθες η διοίκησή της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v