Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Δεν υποχωρούν άμεσα τα επιτόκια στην Ευρώπη

Δεν θεωρεί πιθανή την μεταβολή του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ η SSSB σε σχετική έκθεσή της, ενώ για τους επόμενους μήνες θεωρείται πιθανότερη μια συρρίκνωση των επιτοκίων, ώστε να επιταχυνθεί και η οικονομία στην περιοχή της ευρωζώνης.

SSSB: Δεν υποχωρούν άμεσα τα επιτόκια στην Ευρώπη
Σταθερή νομισματική πολιτική αναμένει η SSSB να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε σχετική έκθεσή της με ημερομηνία 29/08/2002.

Πιο συγκεκριμένα ο διεθνής επενδυτικός οίκος θεωρεί πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε μείωση του κόστους χρήματος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως για τους επόμενους μήνες είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή του ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη η SSSB επικαλείται τις δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους της ΕΚΤ, Otmar Issing, ο οποίος διατήρησε τις επιφυλάξεις του για τις προοπτικές ανάπτυξης της, ενώ υποστήριξε παράλληλα πως ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Στην έκθεση σχολιάζεται επίσης πως οι δείκτες της οικονομίας φανερώνουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία μάλλον σταθεροποιείται παρά αυξάνεται.

Η SSSB τονίζει πως η ιδιωτική κατανάλωση φαίνεται να ενισχύεται, αν και η συνεχόμενη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών όπως και η ενδυνάμωση του ευρώ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ προβληματισμό προκαλεί η υποχώρηση της ζήτησης για δανεισμό χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα, που για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου αυξήθηκε μόλις κατά 2,5% - δεδομένο που πιθανόν να έχει επίπτωση στις επενδύσεις.

Αναφορά γίνεται επίσης και στους δείκτες ”κλίματος και προσδοκιών” (IFO επί παραδείγματι), οι οποίοι γενικότερα βρίσκονται σε αφοδιιή τάση. Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί πως οι παραπάνω απαισιόδοξες απόψεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο το ”ξεφούσκωμα” της αισιοδοξίας για πιθανή γοργή ανάκαμψη παρά την αρχή μιας καθοδικής τάσης.

Καταληκτικά, η SSSB θεωρεί το sentiment (ψυχολογία) ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αναφορικά με την δυνατότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας να ανακάμψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v