Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... .χρυσό σεντόνι του Champions League!

Κορυφαίες ομάδες, όπως η Ρεάλ, η Ρόμα και η Μάντσεστερ, τις οποίες και θα αντιμετωπίσουν ΑΕΚ και Ολυμπιακός στη φετινή διοργάνωση του Champions League, ξοδεύουν αρκετά εκατ. ευρώ, στοχεύοντας σε μια καλή πορεία στη διοργάνωση, η οποία και θα τους επιστρέψει τα περισσότερα από αυτά.

Το... .χρυσό σεντόνι του Champions League!
Η απροσδόκητη ήττα της Μάντσεστερ από μια άσημη ουγγρική ομάδα στα προκριματικά του Champions League, έκανε τους φιλάθλους της, αλλά και τη διοίκηση της ομάδας να καρδιοχτυπήσουν, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους.

Η κορυφαία ίσως ομάδα της Premier League, έχοντας κατακτήσει την τρίτη μόλις θέση στο πρωτάθλημα της περιόδου 2001/02, αντιμετώπιζε την πιθανότητα (ελάχιστη βέβαια) να μην συμμετάσχει στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το Champions League.

Αντιμετωπίζοντας αυτό το ενδεχόμενο, η μετοχή του βρετανικού συλλόγου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ακολούθησε πτωτική πορεία, για να ξαναπάρει ”τα πάνω” της μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν με το εντυπωσιακό 5-0 στο ”Θέατρο των Ονείρων” επισφράγισε την είσοδό της στους ομίλους της διοργάνωσης.

Η συμμετοχή στην εν λόγω διοργάνωση καθίσταται πλέον επιτακτική ακόμη και για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, ιδίως σε αυτές που έχουν εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, όπως η Μάντσεστερ.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 60% των λειτουργικών κερδών του αγγλικού συλλόγου στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου προήλθε από την καλή πορεία της ομάδας στο Champions League (ημιτελικά).

Ανάλογη είναι και η περίπτωση των άλλων δύο ποδοσφαιρικών σωματείων, της Ρόμα και της Ρεάλ, με την τελευταία ωστόσο να μην αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα, όντας η κάτοχος του τροπαίου.

Η ιταλική ομάδα όμως, στις αρχές περίπου του Αυγούστου, ήρθε αντιμέτωπη ακόμη και με τη μη συμμετοχή της στην ιταλική Serie A, εάν δεν τακτοποιούσε τα χρέη της.

Η κάτοχος του ιταλικού πρωταθλήματος 2000/01, έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ιταλικό χρηματιστήριο από το 2000, χωρίς ωστόσο η πορεία της να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Τα κύρια έσοδά της προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις πωλήσεις εισιτηρίων, τις συνδρομές, τους χορηγούς και τις διαφημίσεις (38%, 24%, 16%, 11% και 9% αντίστοιχα).

Έχοντας ήδη λήξει (31 Αυγούστου) η μεταγραφική περίοδος για τα ιταλικά σωματεία, η Ρόμα δεν κατόρθωσε να ενισχύσει το δυναμικό της με κάποιον νέο παίχτη (εκτός του Γκουαρντιόλα), διατηρώντας με αυτό τον τρόπο σε κάποια ισορροπία και τις δαπάνες της.

Αντίθετα, η Μάντσεστερ έκανε το colpo grosso του καλοκαιριού, προσθέτοντας στο δυναμικό της τον αμυντικό Ρίο Φέρντιναντ από την επίσης βρετανική Λιντς, έναντι του ποσού των 46,9 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα υψηλό ποσό είχε δαπανήσει και την προηγούμενη περίοδο για τη μεταγραφή του Αργεντινού Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν από την ιταλική Λάτσιο.

Η ”Βασίλισσα” από την πλευρά της δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα πλέον. Έκπληξη είχε προξενήσει η αγορά του Φίγκο από την ανταγωνιστική Μπαρτσελόνα έναντι 55 εκατ. δολαρίων, τη στιγμή που ήταν ήδη χρεωμένη με 260 εκατ. δολάρια. Η πώληση ωστόσο ενός προπονητικού κέντρου στο δήμο της Μαδρίτης, εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών.

Η ισπανική ομάδα πρωταγωνίστησε και αυτό το καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι, προσπαθώντας να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο άσο Ρονάλντο της ιταλικής Ίντερ, με το χάσμα ωστόσο μεταξύ των δύο ομάδων στην τιμή αγορά του παίχτη να είναι αγεφύρωτο, τη στιγμή που η Ίντερ ζητούσε 100 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν ήταν διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να καταβάλλει η Ρεάλ.

Έφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v