Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom: Οι ”στόχοι” μετά την τριπλή συγχώνευση

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα μετά τον ΟΤΕ, με μερίδιο αγοράς 25% - 30%, φιλοδοξεί να καταστεί ο νέος όμιλος που θα προκύψει από την τριπλή συγχώνευση των Unibrain, HOL και Teledome. Μεταξύ των ”ατού” του σχήματος το ευρύ πελατολόγιο της Teledome και η ισχυρή παρουσία της στο LLU, αλλά και η συνεργασία της HOL με τη Vodafone.

Intracom: Οι ”στόχοι” μετά την τριπλή συγχώνευση
Την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά και τις δυσκολίες εξεύρεσης κεφαλαίων που αντιμετώπιζαν ορισμένοι εναλλακτικοί πάροχοι, εκμεταλλεύεται η διοίκηση της Intracom, η οποία χτίζει με γρήγορους ρυθμούς ισχυρή παρουσία στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η ανακοίνωση για είσοδο του τομέα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο χρηματιστήριο μέσω απορρόφησης των HOL και Teledome από τη Unibrain έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την οριστική ματαίωση της συμφωνίας πώλησης της HOL στη ρωσική Comstar.

Η συνεργασία με τη Vodafone επέτρεψε στη διοίκηση της Intracom να πει όχι στους Ρώσους και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Επιπλέον, η εξαγορά της Teledome προσφέρει ευρύτατο πελατολόγιο και ισχυρή παρουσία στο LLU (αδεσμοποίητο τοπικό βρόχο).

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αποτελούσε μονόδρομο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της HOL για την προσεχή διετία, που ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες για εξαγορές εταιριών.

Περίπου 45 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή της εταιρίας στο μεγάλο έργο για την εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών στην περιφέρεια (άλλα 45 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή ελληνικού δημοσίου και Ε.Ε.), ενώ σημαντικές επενδύσεις θα απαιτηθούν για την ενίσχυση του δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, την αύξηση της διεθνούς χωρητικότητας και τη συνεγκατάσταση στα κέντρα του ΟΤΕ (επιδιώκεται η συνεγκατάσταση σε 300 κέντρα μέχρι το τέλος του 2008).

Ο στόχος του ομίλου φαντάζει αισιόδοξος, αλλά στην Παιανία δεν τον κρύβουν: Να καταστεί το νέο σχήμα ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα μετά τον ΟΤΕ, με μερίδιο αγοράς 25% - 30%.

Στην τελευταία παρουσίαση του ομίλου Intracom προς τους επενδυτές είχε αναφερθεί ότι τα έσοδα της HOL το 2009 θα προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, με στόχο τους 300.000 πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων και τους 80.000 πελάτες υπηρεσιών triple play (σταθερή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τηλεόραση μέσω Internet).

Η συνεργασία με τη Vodafone, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της HOL, θα συνεισφέρει έσοδα περί τα 35 εκατ. ευρώ το 2008 (15 εκατ. από υπηρεσίες ADSL και 20 εκατ. από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας).

Το μοντέλο συνεργασίας μάλλον ευνοεί τον όμιλο Intracom, αφού η συμφωνία προβλέπει ότι η HOL θα διατηρήσει τους πελάτες στην περίπτωση κατά την οποία δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη Vodafone.

Φ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v