Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνουν τώρα οι αγορές ιδίων μετοχών

Σχέδια για δαπάνες 157,4 δισ. δολαρίων σε επαναγορές ιδίων μετοχών ανακοίνωσαν οι εταιρίες του δείκτη S&P 500 μόνο στο β’ τρίμηνο του 2007, με το ποσόν να εμφανίζεται αυξημένο κατά 58% σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να αποδίδουν τη χρηματιστηριακή άνθηση και στις ”τρελές” αγορές ιδίων μετοχών. Πώς θα επηρεάσει την τάση η αύξηση του κόστους χρήματος και η επιβράδυνση στα εταιρικά κέρδη και πώς μεταφράζεται αυτό για τις αγορές;

Eντυπωσίασε η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline για τον υπερδιπλασιασμό (κατά 7,7 δισ. στερλίνες) της αξίας του προγράμματος για επαναγορά ιδίων μετοχών σε περίπου 12 δισ. στερλίνες (δηλαδή περίπου 25 δισ. δολ.).

Η απόφαση του φαρμακευτικού υπερκολοσσού εντυπωσίασε τις αγορές, όμως εντάσσεται στη γενική τάση που έχει καταλάβει τις εταιρείες για ”τρελές” αγορές ιδίων μετοχών.

Βέβαια, στην τακτική αυτή υπάρχουν και ”μαύρες τρύπες” αφού πολλές επαναγορές, οι οποίες στηρίζουν σήμερα την άνοδο των δεικτών, γίνονται με δανεικά και δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν.

Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο του 2007 οι επιχειρήσεις του δείκτη S&Ρ 500 δαπάνησαν περίπου 118 δισ. δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Τhomson Financial, το β΄ τρίμηνο ανακοίνωσαν σχέδια για επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 157,4 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 58% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι επαναγορές έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια για έξι συναπτά τρίμηνα, τάση που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέσα στο έτος.

Οι επαναγορές άρχισαν να αυξάνονται από τα τέλη του 2004 χάρη στα χαμηλά επιτόκια και στην πρόσβαση στο ρευστό, παράγοντες οι οποίοι επικρατούν και αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν τις επαναγορές ιδίων μετοχών με δανεικά.

Όμως, αυτό για το οποίο προβληματίζονται οι αναλυτές είναι ότι οδηγούμαστε σε υψηλότερο κόστος χρήματος. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να περιορίζεται το διαθέσιμο ρευστό για επαναγορές.

Τροχοπέδη στις αγορές

Οι ανησυχίες που υπάρχουν για επιδείνωση της κατάστασης στις επαναγορές και στα εταιρικά κέρδη αποτελούν τροχοπέδη για την άνοδο των διεθνών κεφαλαιαγορών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Dow Jones ξεπέρασε το όριο των 14.000 μονάδων είναι οι επαναγορές.

Από την άλλη, οι εταιρικές ανακοινώσεις για τα κέρδη δείχνουν επίσης πτώση. Ενδεικτικά, ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s εκτιμά ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα διαμορφωθούν συνολικά στα 206 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το β΄ τρίμηνο του 2007 θα είναι το τρίτο συνεχές με μονοψήφια αύξηση των εταιρικών κερδών έπειτα από 18 συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιων ποσοστών αύξησης.

Περισσότερο απαισιόδοξη είναι η Thomson Financial, η οποία εκτιμά ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο κατά 4,4% σε ετήσια βάση, ενώ θα ανακάμψουν λίγο το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 6,5%.

Για το σύνολο του έτους, η εταιρεία εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 θα έχουν μέση αύξηση των κερδών τους 7,8%. ”Η εταιρική κερδοφορία δείχνει τον δρόμο στις μετοχές”, λέει ο διευθυντής της Thomson Financial, κ. Μάικλ Τόμσον, στέλνοντας το μήνυμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v