Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dionic: Μια πολυεθνική... από το Μενίδι!

Το growth story ενός ομίλου που πουλά από ηλεκτρονικά παιχνίδια έως ρούχα, είδη γραφείου, υπολογιστές, προϊόντα bebe κ.λπ. Και που επιδιώκει να επεκταθεί στο real estate και στην ενέργεια! Ένα μοντέλο ανάπτυξης αλλιώτικο από τα άλλα.

Dionic: Μια πολυεθνική... από το Μενίδι!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Το growth story ενός ομίλου που πουλά από ηλεκτρονικά παιχνίδια έως ρούχα, είδη γραφείου, υπολογιστές, προϊόντα bebe κ.λπ. Και που επιδιώκει να επεκταθεί στο real estate και στην ενέργεια! Ένα μοντέλο ανάπτυξης αλλιώτικο από τα άλλα.

Πολλοί νομίζουν ότι η Dionic είναι εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής. Κάνουν λάθος. Μόνο το 35% περίπου του τζίρου της προέρχεται από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (home entertainment) και τις πωλήσεις προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας.

Άλλωστε με έναν περυσινό τζίρο στα 83 εκατ. ευρώ που φέτος αναμένεται να φτάσει ψηλότερα (βλέπε αποτελέσματα α’ τριμήνου) θα επρόκειτο για μΊα από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής. Και η Dionic δεν είναι...

Η εισηγμένη ξεκίνησε από τοΝ χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ως τέτοια εταιρία εισήλθε στη Σοφοκλέους το 1999.

Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, άλλαξαν πολλά. Αγόρασε δικό της ακίνητο και εγκαταστάθηκε στο Μενίδι. Από επιχειρηματικής άποψης διατήρησε βέβαια την ηγετική της θέση στοΝ χώρο του home entertainment, όμως στην ουσία μετατράπηκε σε διανομέα που έχει πλέον αποκτήσει την υποδομή να πουλάει τα πάντα!

Από υπολογιστές, μέχρι ρούχα, μέχρι παραδοσιακά παιχνίδια, είδη bebe, καταναλωτικά προϊόντα, δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδων, εφαρμογές e-commerce, είδη χαρτοπωλείου κ.λπ.

Η ουσία του μοντέλου

Στην πράξη η Dionic έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα πολλά χρήματα για να δημιουργήσει την υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει κάποια νέα δραστηριότητα, είτε πρόκειται για start up στους κόλπους του ομίλου με την απαιτούμενη στελέχωση είτε για απορρόφηση εξωτερικής δραστηριότητας τρίτων, που διαθέτουν εμπορικά προϊόντα, αλλά τους λείπουν η οικονομική οργάνωση, τα logistics και τα κεφάλαια.

Η εισηγμένη προσφέρει και στις δύο περιπτώσεις ένα ”έτοιμο περιβάλλον” με υποδομή logistics, οικονομική διαχείριση, οργάνωση, υπηρεσίες ΙΤ και σύγχρονα συστήματα πληροφόρησης κ.λπ., επιτρέποντας έτσι την επικέντρωση στο εμπορικό έργο που απαιτείται να παραχθεί για να επιτύχει ο νέος τομέας.

Αν θα έπρεπε να τη συσχετίσει κάποιος με άλλη εισηγμένη εταιρία, αυτή θα μπορούσε να είναι η ΕΛΓΕΚΑ, ωστόσο μεταξύ των δύο επιχειρήσεων υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

Κάθε μία από τις κατηγορίες προϊόντων της Dionic (ηλεκτρονικά παιχνίδια, ρούχα, είδη bebe κ.λπ.) λειτουργεί με τη λογική της αυτόνομης εταιρίας που έχει το δικό της cash flow, τους δικούς της στόχους και τα δικά της οικονομικά αποτελέσματα.

”Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ήδη με επιτυχία όπως δείχνουν και οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομικές επιδόσεις της Dionic και στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη γκάμα των προϊόντων μας”, δήλωσε στο euro2day.gr στέλεχος της εταιρίας, το οποίο αναφέρθηκε και στους στόχους της εισηγμένης για σταδιακή επέκταση και σε χώρες του εξωτερικού.

Μέσα στους επόμενους 18 μήνες σχεδιάζεται η επέκταση σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία) η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, για παράδειγμα, η επέκταση θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: εγκαταστάσεις γραφείων, εγκαταστάσεις αποθηκών, υποδομές logistics.

Στην Κίνα σκοπός είναι να λειτουργήσει η Dionic ως περιφερειακό σημείο πώλησης προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Real estate και ενέργεια

Ρωτήσαμε στέλεχος της εισηγμένης εταιρίας προς τι τα ανοίγματα που ανακοινώθηκαν τελευταία σε δραστηριότητες που είναι της μόδας, όπως το real estate και η ενέργεια, και πήραμε την ακόλουθη απάντηση:

”Επιγχάνουμε σήμερα πολύ υψηλούς τζίρους, ωστόσο το καθαρό περιθώριο κέρδους μας είναι χαμηλό, γύρω στο 2% μετά από φόρους. Γνωρίζουμε ότι τα περιθώρια κέρδους για τους διανομείς είναι χαμηλά κι έτσι προσπαθούμε μέσω αυτών των νέων δραστηριοτήτων -αν τα πράγματα πάνε καλά- να διευρύνουμε το μέσο περιθώριο κέρδους μας.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος.”Συνεργαζόμαστε με γνώστες του κάθε αντικειμένου, που εισάγουν τεχνογνωσία στον όμιλο και τα εγχειρήματα αυτά συνοδεύονται με πολύ χαμηλό επίπεδο κινδύνου. Στην περίπτωση για παράδειγμα της ενέργειας, τα ενοίκια των οικοπέδων θα αρχίσουν να τρέχουν μόνο από τη στιγμή που θα ληφθούν οι σχετικές άδειες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, επενδύουμε σε συγκεκριμένα projects, όπου έχει ήδη εξασφαλιστεί είτε ο αγοραστής του είτε ο ενοικιαστής του.”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v