Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήματα προόδου για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Κατακόρυφη άνοδο στην ιεραρχία των επενδυτών έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα Εταιρικής Διακυβέρνησης και οι διαδικασίες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις για την αναβάθμισή της. Ο ρόλος και τα οφέλη της Ε.Δ. για μια εταιρία και η ελληνική πραγματικότητα.

Βήματα προόδου για την Εταιρική Διακυβέρνηση
Σε πρώτης τάξεως θέματα για τους επενδυτές και τις αγορές έχουν αναδειχθεί η Εταιρική Διακυβέρνηση και οι διαδικασίες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις για την αναβάθμισή της.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο ρόλος των της Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, παίζοντας πλέον σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις, τουλάχιστον των επαγγελματιών.

Η έννοια και ο ρόλος της εταιρικής διακυβέρνησης στις επιλογές των μετόχων πρωτοεμφανίστηκε και ενδυναμώθηκε στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ένθετο του ”Μ”, τα σκήπτρα έχουν περάσει πλέον στην Ευρώπη, που με οδηγό τη Βρετανία, επαναλαμβάνει σήμερα τις συζητήσεις που προ πενταετίας άλλαξαν τον επιχειρηματικό χάρτη στις ΗΠΑ και ανέδειξαν τα δικαιώματα των μετόχων σε μείζονα εταιρικά θέματα.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που συζητούνται είναι τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας, ο διαχωρισμός των ρόλων προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου σε μια εταιρία, η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο δ.σ., οι αμυντικές πρακτικές κατά της εξαγοράς μιας εταιρίας και οι αμοιβές των στελεχών.

Ωστόσο, η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή των αρχών της Ε.Δ. όπως διαπιστώνει ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος και η Corporate Communications Director της Vivartia, κ. Λήδα Καράμπελα αναφέρονται στη σημασία που δίνουν οι δυο εταιρίες στην ορθή εφαρμογή των επιταγών της Εταιτικής Διακυβέρνησης.

Δείτε το ένθετο του ”Μ” (τεύχος 483) για την Εταιρική Διακυβέρνηση στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v