Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νικητές και χαμένοι σε Dow και DAX

Με απώλειες 10,49% και 24,29% για τους δείκτες Dow Jones και DAX αντίστοιχα, από την αρχή του έτους, λίγες μετοχές είχαν περιθώρια να αντισταθούν στην γενική τάση. Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μόλις 7 τίτλοι στον Dow και 4 στον DAX κινήθηκαν ανοδικά το 2002.

Νικητές και χαμένοι σε Dow και DAX
Την υψηλή και υγιή κερδοφορία, τη διαφάνεια και την αποχή από λογιστικές αλχημείες φαίνεται να επιβραβεύουν οι επενδυτές στις ΗΠΑ, αποστρέφοντας παράλληλα την προσοχή και τις τοποθετήσεις τους από τις τηλεπικοινωνιακές και τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας γενικότερα.

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάσθηκε η New Millenium AEΠΕΥ, και τα οποία παρουσιάζουν τους μεγάλους κερδισμένους και χαμένους στο Dow Jones και στο DAX, δηλ. στα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου από τις αρχές του έτους.

Ο βιομηχανικός Dow, με βάση τα στοιχεία της New Millenium AEΠΕΥ, έχει απωλέσει το 10,69% της αξίας του (22/08) από την έναρξη του ”σωτήριου έτους” 2002, καταλαμβάνοντας την 23η θέση από πλευράς απωλειών. Αν και η υποχώρηση που κατέγραψε δεν δύναται να χαρακτηριστεί τραγική, συγκρινόμενη τουλάχιστον με τις αγορές της ευρωζώνης ή το Nasdaq, μόλις 7 εταιρίες που διαπραγματεύονται στο συγκεκριμένο δείκτη κατέγραψαν κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες συνάντησαν την ”απαξίωση” των επενδυτών.

Η πρωταθλήτρια στις αποδόσεις δεν είναι άλλη από την εταιρία εμπορίου Procter & Gamble, η μετοχή της οποίας κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 15,04% (τρέχουσα τιμή 90,7 δολ.). Η εταιρία ωφελήθηκε τα μέγιστα από την αύξηση της ζήτησης που παρατηρήθηκε για προϊόντα ομορφιάς και υγείας, καταγράφοντας κέρδη ύψους 4,35 δισ. δολ. και πωλήσεις 10,2 δισ. δολ., για το δ΄ τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης - δεδομένο που δεν άφησε αδιάφορους τους επενδυτές. Οι τίτλοι της εταιρίας απέχουν 22,73% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Στο ”βάθρο” του δευτεραθλητή βρίσκεται η Coca Cola, η οποία κατέγραψε κέρδη 1,29 δισ. δολ., για το β΄ τρίμηνο του 2002, ενώ και οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση 14,1%. Οι τίτλοι της γνωστής εταιρίας κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 11,09%, με την τρέχουσα τιμή τους να διαμορφώνεται στα 52,4 δολάρια. Οι μετοχές της εταιρίας απέχουν 41,08% από τα επίπεδα των ιστορικών υψηλών τους.

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την παραπάνω θετική πορεία όχι μόνο στα υγιή οικονομικά της εταιρίας, αλλά και στην απόφασή της να καταγράψει τα stock options ως έξοδο, κίνηση που θεωρήθηκε βήμα προς τη διαφάνεια, συντηρούντος του κλίματος ανασφάλειας στο αμερικανικό ”επιχειρείν”.

Το ”χάλκινο μετάλλιο” ανήκει δικαιωματικά στην καπνοβιομηχανία Philip Morris, οι μετοχές της οποίας κατέγραψαν κέρδη της τάξεως του 9,0%, διαμορφούμενες στα 49,8 δολάρια. Η εταιρία κατέγραψε σημαντική άνοδο στη κερδοφορία της (14,1%), για το β΄ τρίμηνο του 2002, ενώ οι τίτλοι της απέχουν 15,71% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Στον αντίποδα, καταβαράθρωση υπέστησαν οι μετοχές της Ιntel, οι οποίες απώλεσαν το 40,6% της αξία τους, διαμορφούμενες στα 19,05 δολάρια. Η εταιρία αντιμετώπισε μείωση της ζήτησης των προϊόντων της, ενώ αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως ”χρεώθηκε” την ”ανασφάλεια” που εμπνέουν στους επενδυτές οι τεχνολογικές εταιρίες, αλλά και τη σταδιακή υποχώρηση της ”τεχνολογικής φούσκας”.

Δεύτερη χειρότερη επίδοση κατέγραψαν οι μετοχές της Home Depot (-34,25%), ενώ οι μετοχές της ΑΤ&T απώλεσαν το 31,90% της αξία τους, καταλαμβάνοντας την 4η χειρότερη θέση.

Αξίζει να αναφερθεί πως κολοσσοί όπως η H – P, η Microsoft και η Citigroup έχουν ”πέσει θύμα” της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, και των εμπορικών σχέσεών τους με εταιρίες όπως η WorldCom και η Enron, έχοντας απωλέσει σημαντικό τμήμα της αξία τους από την αρχή του έτους.

Δύσκολες στιγμές πάντως φαίνεται να βιώνουν και άλλες μεγάλες εταιρίες, από την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX έχει απωλέσει το 24,29% της αξίας του από την αρχή του έτους με γνωστούς κολοσσούς να υφίστανται σημαντική υποχώρηση.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι της χρηματοοικονομικής MLP (79,27%, στα 16,7 ευρώ), ενώ τη δεύτερη χειρότερη θέση καταλαμβάνει η ηλεκτρονική Epcos (απώλειες 69,19%, στα 16,33 ευρώ), που φαίνεται να χρεώνεται τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητρικές της, Siemens και Matsusita. Οι τίτλοι της Epcos έχουν απωλέσει το 91,23% της αξία τους από τα ιστορικά υψηλά τους.

Σημαντικές απώλειες έχουν καταγράψει οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες αντιμετωπίζουν πτώση της κερδοφορίας τους, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων (επισφάλειες).

Οι τίτλοι των Deutsche Bank και Commerzbank έχουν υποστεί καταβαράθρωση με απώλειες ύψους 18,51% και 32,97%, ενώ και οι τίτλοι των ασφαλιστικών εταιριών πλήττονται άμεσα, λόγω των ποσοστών που κατέχουν τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά και την γενικότερη τάση που υπάρχει στη Γερμανία, οι εταιρίες να κατέχουν μερίδιο η μία στην άλλη.

Η Allianz αποτελεί ”κλασσικό” παράδειγμα, αφού η αρνητική πορεία των μεγεθών της θυγατρικής της Dresdner Bank αλλά και οι ατυχείς επενδυτικές επιλογές της, οδήγησαν τους επενδυτές σε πωλήσεις των τίτλων της, οι οποίοι κατέγραψαν πτώση ύψους 44,17% από την αρχή του έτους.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Henkel (εταιρία λιανικού εμπορίου) κατέγραψαν τα σημαντικότερα κέρδη, τα οποία ανέρχονται στο αναιμικό ποσοστό του 8,74%, ενώ μόλις δύο ακόμα μετοχές εταιριών (BMW, Degussa, Basf) βρέθηκαν σε θετικό έδαφος από πλευράς υπεραξιών, από τις αρχές του έτους.

Η Degussa κατέγραψε υπεραξίες ύψους 4,67%, αν και κατέγραψε πτώση κατά 97% στην κερδοφορία της, λόγω προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φαρμακευτική εταιρία, όπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς διαθέτει υγιή οικονομική βάση, αλλά και ”ισχυρές πλάτες”, αφού την εξαγόρασε η RAG, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία άνθρακα της Γερμανίας.

Η αναβίωση ενός αυτοκινητιστικού θρύλου (mini cooper) και η νέα σειρά 7, αποτέλεσαν τις κυριότερες αιτίες για την αύξηση της κερδοφορίας της BMW, αλλά και την αναρρίχησή της στην τρίτη θέση, με βάση τα κέρδη που κατέγραψαν οι τίτλοι της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (1,2%, στα 39 ευρώ περίπου). Η βαυαρική εταιρία έχει αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά, ενώ κύκλοι της αγοράς αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως πολλές εταιρίες (Deutsche Telekom, Bayer, Infineon) ”παρακολουθούν” τις αρκούδες να ”κατασκηνώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία τους”, με τις μετοχές τους να καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v