Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζάμπα ”καίει” η… Ζάμπα!

Υπάρχουν εταιρίες -στον κόσμο γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στη Σοφοκλέους- που αν σταματούσαν τη δραστηριότητά τους θα απέφεραν υψηλά κέρδη στους μετόχους τους; Yπάρχουν και μία από αυτές, περίπτωση... καραμπινάτη μάλιστα, είναι η... Ζάμπα!

Τζάμπα ”καίει” η… Ζάμπα!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Υπάρχουν εταιρίες -στον κόσμο γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στη Σοφοκλέους- που αν σταματούσαν τη δραστηριότητά τους θα απέφεραν υψηλά κέρδη στους μετόχους τους; Μάλιστα, υπάρχει η Ζάμπα!

Η εισηγμένη εταιρία αντιπροσωπεύει τα κλιματιστικά Sharp στην Ελλάδα, ενώ εισάγει και κάποιες άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Το μερίδιο που κατέχει στην αγορά είναι σημαντικό, ωστόσο η αγορά των κλιματιστικών στην Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις… μεγαλύτερες του κόσμου, με αποτέλεσμα το 2006 η Ζάμπα να σημειώσει πωλήσεις μόλις 2,34 εκατ. ευρώ και κέρδη εκμεταλλεύσεως μόλις 65 χιλιάδες ευρώ (όσο οι ετήσιες αποδοχές ενός ανδρόγυνου δημοσίων υπαλλήλων…).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ούτε και ο πλέον αισιόδοξος άνθρωπος του κόσμου δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η Ζάμπα θα διακριθεί μελλοντικά για την υψηλή κερδοφορία της, ιδίως αν συνεκτιμήσει ότι στις δεκαετίες που η εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο:

• Ποτέ δεν έχει κάνει έστω και μία εξαγορά.

• Ποτέ δεν έχει καταφέρει να διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των εργασιών της.

Το ”κρυμμένο χρυσάφι”

Με βάση το κλείσιμο της 27ης Ιουνίου, η Ζάμπα διαπραγματευόταν στο ταμπλό του Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση οριακά χαμηλότερη των 12 εκατ. ευρώ, όσο περίπου διαπραγματεύονται στις μέρες μας συνήθως οι εταιρίες με σημαντικές ζημίες και μπόλικα δάνεια…

Και όμως, η Ζάμπα που διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 12 εκατ. ευρώ:

1. Έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

2. Στις 31-12-2006 διέθετε σε μετρητά (κυρίως καταθέσεις προθεσμίας και ομόλογα) 11,57 εκατ. ευρώ, μόλις... 4% κάτω από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της. Να σημειώσουμε δε ότι η αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τις αποδόσεις των διαθεσίμων της.

3. Κατέχει μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, αποτιμημένη σε τιμές κόστους, κυρίως από τη δεκαετία του 1970! Στην ακίνητη αυτή περιουσία συγκαταλέγονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας σε έκταση γύρω στα πέντε στρέμματα επί της Λεωφόρου Κηφισού 42, καθώς και δύο αποθήκες στο Ρουφ.

Στην απίθανη λοιπόν περίπτωση που η διοίκηση αποφάσιζε τη διακοπή των –ελαφρώς κερδοφόρων- δραστηριοτήτων της, τότε οι μέτοχοι θα εισέπρατταν σε μετρητά το σύνολο σχεδόν της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εταιρίας και θα τους έμεναν δωρεάν τα πλούσια ακίνητα και κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v