Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές

Μετά το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα στις βρετανικές εκλογές, η προσοχή στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Σκοτίας, αλλά και στο δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον για παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Βρετανία: Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές

Η απρόσμενη επιτυχία του Συντηρητικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές και η συντριβή του Εργατικού Κόμματος στη Σκοτία μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της χώρας, αλλά και για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκλογική αναμέτρηση φάνηκε να μετατρέπεται ταχύτατα σε επανάληψη των εκλογών του 1992, όταν το Συντηρητικό Κόμμα έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας στην εκλογική αναμέτρηση. Οι αγορές ανέκαμψαν στο άκουσμα της είδησης, με τον FTSE να ανοίγει έως και 101 μονάδες υψηλότερα ενώ και η στερλίνα ενισχύθηκε έως και 2%.

Μπορεί στις αγορές να μην αρέσουν οι εκπλήξεις, όμως η νίκη αυτή είναι μία που πιθανότατα θα χαιρετίσουν, λόγω της συνέπειας και των φιλικών προς το επιχειρείν πολιτικών που θα τη συνοδεύουν.

«Θα έχουμε συνέχιση της λιτότητας, όμως σχετικά ήπια. Η νομισματική πολιτική θα σφίξει και αυτή με τη σειρά της, όμως σταδιακά», σχολίασε στο CNBC ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jacob Nell.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος παράγοντας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι η τεράστια στροφή που έγινε στη Σκοτία, από το Εργατικό Κόμμα προς το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP).

Η επιτυχία του SNP σημαίνει πως η Σκοτία πιθανότατα θα κερδίσει περισσότερες εξουσίες αυτοδιοίκησης, και ενδεχομένως ακόμα και ένα ακόμα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Alex Salmond, είπε στους ψηφοφόρους πως «είναι αδιανόητο ότι μια τέτοια δήλωση από τους Σκοτσέζους μπορεί να αγνοηθεί».

Ποιος έμεινε χωρίς δουλειά

Τόσο ο Ed Miliband του Εργατικού Κόμματος όσο και ο Nick Clegg των Φιλελεύθερων πιθανότατα θα χάσουν την ηγεσία των κομμάτων τους.

Ο Miliband, ο οποίος έστρεψε το κόμμα του πιο προς τα αριστερά τα τελευταία χρόνια, παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική και δύσκολη» βραδιά για το κόμμα του, σε μια ομιλία που πολλοί εξέλαβαν ως ουσιαστική παραδοχή ότι το κόμμα του απέτυχε.

Πηγή των Εργατικών δήλωσε στο CNBC πως αν τα exit polls είναι σωστά, πρόκειται για εξαιρετικά κακό αποτέλεσμα και για μια «απόλυτη αποτυχία της τρέχουσας στρατηγικής». Η πηγή σημείωσε πως θα είναι ανέφικτο ο Miliband να παραμείνει στην περίπτωση που οι Συντηρητικοί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Το BBC μάλιστα μετέδωσε την πληροφορία ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά την ήττα στις εκλογές.

Στους πιθανούς μελλοντικούς υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος περιλαμβάνονται οι Yvette Cooper (σκιώδης υπουργός Εσωτερικών) και Chuka Ummuna (σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας).

Ο Clegg παραδέχθηκε πως ήταν μια σκληρή και τιμωρητική νύχτα και δήλωσε πως θα κάνει περισσότερα σχόλια για τη θέση του αργότερα σήμερα –κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι θα ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ο σκοτσέζικος παράγοντας

Μια ισχυρή παρουσία του SNP στο Ουέστμινστερ για πρώτη φορά θα δώσει στο κόμμα μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ. Τώρα έχει την εντολή να επιδιώξει την περαιτέρω ανεξαρτησία της Σκοτίας και να πιέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποσχέθηκε όταν έγινε το δημοψήφισμα.

Το μανιφέστο του SNP για τις εκλογές του 2016 στη Σκοτία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, προοπτική που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά.

Στο βάθος Brexit;

Η μεγαλύτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά τη νίκη των Συντηρητικών πάντα ήταν η προοπτική ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που ο David Cameron έχει υποσχεθεί ότι θα διενεργήσει πριν από το τέλος του 2017.

«Το νέο μεγάλο θέμα είναι η αβεβαιότητα που θα επιφέρει στην οικονομία αυτή η κίνηση. Θα είναι αρνητική για τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο Nell.

Με τον αέρα του νικητή, ο Cameron πιθανόν θα προσπαθήσει να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις από τους εταίρους του στη Γερμανία και τη Γαλλία. Χωρίς τις παραχωρήσεις αυτές, δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικός ο φόβος των αγορών για Brexit.

Ερωτήματα για τον Nigel Farage

Λόγω του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, ο αριθμός των ψήφων του Κόμματος Ανεξαρτησίας πάντα θα υπερέβαινε αυτόν της εκπροσώπησής του στη Βουλή. Ωστόσο, η τεράστια ασυμφωνία (φαίνεται πως θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων σε σχέση με το SNP, αλλά ελάχιστες έδρες στη Βουλή) θα εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το πόσο δίκαιο είναι το εκλογικό σύστημα και αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εφαρμόσει μια κάποιας μορφής αναλογική εκπροσώπηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v