Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστακός, ΑΕΓΕΚ & φημολογία χωρίς... τέρμ(ιν)α(λ)

Γαϊτανάκι στήθηκε με τις φήμες για... μνηστήρες στην Αστακός Terminal, τον πρώτο ιδιωτικό λιμένα της χώρας με βιομηχανική ζώνη. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η κρισιμότατη αύξηση κεφαλαίου της ιδιοκτήτριας ΑΕΓΕΚ. Κι όμως οι φήμες οργιάζουν, άνευ επίσημης απάντησης!

Αστακός, ΑΕΓΕΚ & φημολογία χωρίς... τέρμ(ιν)α(λ)
του Χρήστου Κίτσιου

Μπορεί η Αστακός Terminal, ιδιοκτησίας ΑΕΓΕΚ, ο πρώτος οργανωμένος ιδιωτικός λιμένας της χώρας με βιομηχανική ζώνη για εγκατάσταση εργοστασίων, να ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, στις εγκαταστάσεις όμως φέρεται να καταπλέει ήδη σειρά... μνηστήρων.

Μετά τον κ. Κούτση, διευθυντικό στέλεχος της Astakos Terminal που ενδιαφέρεται για την απόκτησή του, πρόταση στην ΑΕΓΕΚ για την απόκτηση της Αστακός έγινε και από έτερο ενδιαφερόμενο.

Κι επειδή στις εποχές που ζούμε οι φήμες είναι ασυγκράτητες, υπήρξαν αναφορές και για ενδιαφέρον από την ιταλική εταιρία Mediterranean Shipping Company, η οποία ωστόσο προχώρησε σε σχετική διάψευση.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην αγορά πλέον κυκλοφορεί και συγκεκριμένο ύψος τιμήματος, στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες περί πώλησης της Αστακός Terminal εντάθηκαν -συμπτωματικά;– με την έναρξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ κατά 64,8 εκατ. ευρώ.



Αύξηση με αρκετό σασπένς μέχρι το τέρμα της.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν ενεχυριασμένα δικαιώματα της τάξης του 20%, τα οποία η αγορά εικάζει ότι λόγω αδυναμίας άσκησής τους θα τα πουλήσουν.

Ήδη έχουν αλλάξει χέρια 36 εκατομμύρια δικαιώματα -επί συνόλου 104,8 εκατ. δικαιωμάτων– από τις 5 Ιουνίου που εισήλθαν προς διαπραγμάτευση.

Οι δύο ανάδοχοι –Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς– θα καλύψουν τυχόν αδιάθετες μετοχές, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία σκληρής αναδοχής.

Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την έναρξη της αύξησης είχαν προτείνει στις λοιπές πιστώτριες τράπεζες τη συμμετοχή τους στην κάλυψη των αδιάθετων όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day, με αναλογική αποπληρωμή δανεισμού.

Πρόταση που δεν προχώρησε...

Με δεδομένο ότι η εταιρία βρίσκεται σε άκρως ευαίσθητη περίοδο άντλησης κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, καλό θα ήταν να υπάρχουν άμεσες ερωτήσεις και απαντήσεις σε τέτοιας βαρύτητας δημοσιεύματα για τη διαμόρφωση προσδοκιών όσον αφορά στο μέλλον της εταιρίας.

Για να αισθάνονται… ”αστακοί” από πλευράς ενημέρωσης άπαντες και οι φήμες να... τερματίζουν γρήγορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v