Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αρνητικά επιτόκια τρελαίνουν τα κομπιούτερ

Τα αρνητικά επιτόκια βάζουν σε δοκιμασία τα τεχνολογικά συστήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ποια τεχνικά και νομικά προβλήματα δημιουργούνται.

Τα αρνητικά επιτόκια τρελαίνουν τα κομπιούτερ

Η «εξάπλωση» των αρνητικών επιτοκίων, που κάποτε ήταν δυνατόν να υπάρξουν μόνο στη θεωρία, έχει γίνει ένα πραγματικό πρόβλημα για το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Από την Σουηδία μέχρι την Ισπανία, τράπεζες, brokers και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έρχονται αντιμέτωπες με τεχνικά και νομικά προβλήματα λόγω των αρνητικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανασχεδιάσουν τα συστήματα υπολογιστών τους, να σκίσουν τα λογιστικά τους φίλα και να ξανακαταρτίσουν νομικά συμβόλαια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το πρόβλημα θυμίζει αυτό που δημιουργήθηκε το 2000 με το Y2K αλλά και με την εισαγωγή του ευρώ, όπου ορισμένα τραπεζικά συστήματα δεν μπορούσαν να χειριστούν την είσοδο ενός νέου νομίσματος, δηλώνει στην WSJ ο επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της PricewaterhouseCoopers της Βρετανίας, Kevin Burrowes. Όπως είπε, μια «χούφτα» προγραμμάτων υπολογιστών που δεν λειτουργούν σωστά, μπορούν να προκαλέσουν «τεράστια προβλήματα», ενώ για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά χειροκίνητα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτεροι έλεγχοι και αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι κάτι μπορεί να «πάει στραβά».

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν μειώσει υπό του μηδενός τα επιτόκιά τους, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη, ωστόσο οι χρηματαγορές έχουν «χτιστεί» με βάση την αρχή ότι οι πιστωτές πληρώνονται για να δανείσουν χρήμα, και ότι οι δανειολήπτες πληρώνονται για να το δανειστούν.

Τραπεζίτες και σύμβουλοι λένε πως τα αρνητικά επιτόκια δεν θα πυροδοτήσουν κάποια κατάρρευση των συστημάτων υπολογιστών –όπως άλλωστε δεν έγινε και με το Y2K- όμως η μετάβαση έχει δημιουργήσει πολλούς «πονοκεφάλους».

Κάθε χρόνο, οι σουηδικές φορολογικές αρχές απαιτούν οι τράπεζες της χώρας να δηλώσουν πόσα επιτόκια λαμβάνουν και πόσα πληρώνουν οι πελάτες τους. Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα που υπολογίζει αυτά τα στοιχεία, υποθέτει πως τα επιτόκια είναι θετικά, κάτι που δεν ισχύει πλέον στην Σουηδία.

Οι αρμόδιες αρχές πρότειναν στην τράπεζα να χειριστεί τα αρνητικά επιτόκια ως αμοιβές, όμως εκπρόσωπος της Skandinaviska Enskilda Banken είπε πως αυτό μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό.

Στην Banco Santander, την μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, ορισμένα χρηματοοικονομικά μοντέλα που δεν είχαν σχεδιαστεί για να χειρίζονται αρνητικά επιτόκια, βγάζουν ανακριβείς αποτιμήσεις για κάποια «εξωτικά» παράγωγα, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα στην WSJ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τμήμα θησαυροφυλακίου της τράπεζες έχει αναγκαστεί να περνάνε τα νέα στοιχεία με το χέρι.

Στέλεχος χρηματιστηριακής του Λονδίνου που συνεργάζεται με αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, λέει πως τα παλαιότερα προγράμματα υπολογιστών μπορεί να μην δουλέψουν με τα αρνητικά επιτόκια.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργούν τα αρνητικά επιτόκια είναι πως καθιστούν δυσκολότερο για τους traders να εκτιμήσουν το πώς μια μεγάλη μεταβολή στην αγορά θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση τους, αναφέρει η WSJ.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η ISDA, η οποία έπρεπε να προσαρμόσει τα νομικά της κείμενα για την αγορά παραγώγων. Η συγκεκριμένη σύμβαση δεν περιείχε συγκεκριμένη πρόβλεψη για αρνητικά επιτόκια και έτσι έπρεπε να αναθεωρηθεί ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια μεταξύ των trades παραγώγων και των χρηματαγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v