Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

Στο Νταβός συγκεντρώνεται και φέτος η πολιτική και οικονομική ελίτ για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τι προβλέπουν οι κροίσοι και ποιες είναι οι μεγαλύτερες εστίες ανησυχίας.

Τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

Η παγκόσμια τρομοκρατία, οι τιμές του πετρελαίου και η στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν σε ό,τι αφορά την Ουκρανία αποτελούν τις κυριότερες εστίες ανησυχίας των δισεκατομμυριούχων, που συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Και το μόνο στο οποίο συμφωνούν είναι ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά.

Έξι από τους πλουσιότερους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο Ιρλανδός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Denis O' Brien και ο Ιταλός ιδρυτής της υποδηματοποιίας Geox, Mario Moretti Polegato, εκτιμούν πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του έτους. «Όλα είναι πολύ ευαίσθητα αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο O' Brien, συμπληρώνοντας πως η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια «μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016 το νωρίτερο».

Κατά τον ίδιο, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολουθούν λάθος προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη Ρωσία», σημείωσε. «Το μεγάλο ζήτημα είναι εάν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε να αποτραπεί μια χρεοκοπία. Αν η Ευρώπη δεν τηρήσει σταθερή στάση έναντι της Ουκρανίας, η χώρα θα καταρρεύσει».

Ο Polegato εξέφρασε ανησυχία για την ευρωπαϊκή πολιτική και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ προέβλεψε πως στο τέλος του έτους το πετρέλαιο θα φτάσει στα 70 δολάρια το βαρέλι, και συνέστησε επενδύσεις σε μετοχές αντί για δολάρια, χρυσό ή έργα τέχνης.

Ο δισεκατομμυριούχος Adi Godrej εκτίμησε πως το πετρέλαιο θα κινείται γύρω στα 45 δολάρια το βαρέλι στην αρχή του 2016, κι ακόμα υποστήριξε πως το Ισλαμικό Κράτος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα. Ο ίδιος προέβλεψε πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της στα μέσα του έτους, σε δυο ή τρεις δόσεις.

Από την πλευρά του, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Rahul Bajaj είπε πως η τρομοκρατία και η εισοδηματική ανισότητα είναι οι μεγαλύτερες απειλές.

Ο Kenneth Tuchman, ιδρυτής της εταιρείας Englewood που διαχειρίζεται call centers, προέβλεψε πως η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι το δ' τρίμηνο του 2015, το νωρίτερο, ενώ εκτίμησε πως οι μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις στον κόσμο είναι «οι πολλές επαναστάσεις λόγω των τιμών του πετρελαίου», που εκτίμησε ότι θα διαμορφωθούν στα 60 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους.

Ο David Yakobachvili, πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Bioenergy Corp, δεν αναμένει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος, διότι η αμερικανική οικονομία «βρίσκεται σε άνθηση και δεν της χρειάζεται να τρομάξει τους επενδυτές». Παράλληλα, δεν προβλέπει αύξηση των τιμών του πετρελαίου φέτος, ενώ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι μια στρατιωτική σύγκρουση. «Το να διορθώσεις τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι τόσο δύσκολο. Το να σταματήσεις τη στρατιωτική κλιμάκωση είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Alan Trefler, ιδρυτής της Pegasystems, δήλωσε πως η ριζοσπαστικοποίηση είναι η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως. «Είναι μια διασπαστική δύναμη που επηρεάζει κάθε πτυχή της κοινωνίας –την οικονομική, την πολιτική, την πολιτισμική, την οικογενειακή». Ο ίδιος ανέφερε πως το αμερικανικό δολάριο και οι μετοχές είναι ακριβά και πως ο χρυσός είναι για τους απαισιόδοξους, ενώ θα προτιμούσε να επενδύσει «στον επόμενο Picasso».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη μελέτη που εξέδωσε στις 15 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τα ρίσκα διεθνώς, οι πέντε κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι, από πλευράς πιθανότητας, είναι οι διεθνείς συγκρούσεις, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η υψηλή ανεργία.

Η λίστα των συμμετοχών

Στο Νταβός συγκεντρώνονται αυτήν την εβδομάδα τουλάχιστον 100 δισεκατομμυριούχοι και περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες, σύμφωνα με τη λίστα των συμμετεχόντων που έχει εξασφαλίσει το Bloomberg, μεταξύ των οποίων ο Jack Ma, ο Bill Gates, ο George Soros, ο Eric Schmidt και η Sheryl Sandberg. Επίσης, συμμετέχουν τουλάχιστον οκτώ Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο 45ο Φόρουμ του Νταβός αναμένονται μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry. Το «παρών» δίνουν ο πρόεδρος της Κύπρου αλλά και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ενώ μπορεί να συνομιλήσουν ο πρόεδρος της Ουκρανίας με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ειδικά μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ενώ ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των αστυνομικών και των στρατιωτών που έχουν έρθει στο Νταβός από όλη την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Σημειώνεται πως παραδοσιακά ακτιβιστές διοργανώνουν το δικό τους «αντι-Νταβός», ενώ, όπως και παλαιότερα, και οι φετινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης εκτιμάται ότι θα διαλυθούν από την αστυνομία.

*Πηγή: BBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v