Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED: Συνεδρίαση για… γερούς λύτες !

Η συνεδρίαση της FED για το ύψος των επιτοκίων την Τρίτη στις 9 το βράδυ, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός που αναμένουν οι κεφαλαιαγορές εν μέσω θέρους. Οι αναλυτές της Morgan Stanley ”βλέπουν” τα επιτόκια στο 1,25% (μείωση 0,5%), της Goldman Sachs βλέπουν τη μείωση εν ευθέτω χρόνω, ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως θα παραμείνουν αμετάβλητα.

FED: Συνεδρίαση για… γερούς λύτες !
Η προσοχή των αγορών θα είναι, αυτή την εβδομάδα, σίγουρα στραμμένη σε ένα γεγονός: Την Τρίτη, συνέρχεται η νομισματική επιτροπή της FED, σε μια συνεδρίαση, η οποία, όπως αναφέρουν αναλυτές, θα είναι η πλέον ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών.

Και αυτό, γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η πιθανότητα τα επιτόκια να μείνουν αμετάβλητα, αλλά ούτε και να μειωθούν, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το Μάιο, οπότε η αύξηση των επιτοκίων φαινόταν να είναι θέμα εβδομάδων.

Η πρόσφατη κατακρήμνιση των χρηματιστηριακών αγορών, δημιούργησε τα ακριβώς αντίθετο κλίμα και δεν είναι τώρα λίγοι αυτοί που επιμένουν πως ο Γκρίνσπαν ”πρέπει να επέμβει για να σώσει την κατάσταση”. Μάλλον θα απογοητευθούν, προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 22 dealers που συνεργάζονται άμεσα με τη FED, μόνο η Morgan Stanley, μέσω δύο αναλυτών της, εκτιμά ότι τα επιτόκια θα περικοπούν κατά 0,5% και θα διαμορφωθούν στο 1,25%. ”Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο την Τρίτη”, επισημαίνουν οι ίδιοι, ”θα συμβεί το Σεπτέμβριο”.

Με την προοπτική μείωσης του κόστους χρήματος στο άμεσο μέλλον (αλλά όχι την Τρίτη) συντάσσονται εξάλλου οι αναλυτές της Goldman Sachs, αλλά και τριών ακόμη τραπεζών.

Ταυτόχρονα, 7 από τις 22 εταιρίες- dealers εκτιμούν πως η απόφαση της FED θα συνοδεύεται από ανακοίνωση, η οποία θα αναφέρει ότι παρατηρείται αυξημένο ρίσκο η οικονομία να καταστεί αδύναμη. ”Το πιθανότερο είναι να πουν ότι παρακολουθούν στενά τις αγορές και ότι θα επέμβουν αν χρειαστεί, αλλά για την ώρα τα ρίσκα παραμένουν ζυγισμένα”, προβλέπει ο J. Naroff, πρόεδρος της Naroff Economic Advisors.

Αν και οι ενδείξεις συνηγορούν στη σταθερότητα των επιτοκίων, παρατηρείται δυσμενής εξέλιξη στην πορεία σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών, τα οποία αποτελούσαν μέχρι και την πρόσφατη εμφάνιση των ”αρκούδων” στις αμερικανικές αγορές, τα θεμέλια της πολιτικής της FED. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω δραματικά, το ινστιτούτο Supply Management ανέφερε ουσιώδη κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο, ενώ για τον ίδιο μήνα, η αύξηση της ζήτησης στην εργασία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Το θέμα, υπογραμμίζουν με νόημα οι παροικούντες τη Wall Street, δεν είναι το κατά πόσον θα γίνει (όποτε γίνει) μείωση επιτοκίων, αλλά το κατά πόσον αυτή είναι σε θέση να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία. Θεωρητικά, η μείωση των επιτοκίων διευκολύνει το δανεισμό και επιτρέπει στο χρήμα να κυκλοφορεί, μέσω διόγκωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Στην πράξη όμως, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι ήδη αρκετά χρεωμένα και δεν είναι το ”ακριβό χρήμα” που θα βάλει φρένο στην αύξηση των δανείων. Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στα 1,7 τρισ. δολ. τον Ιούνιο, ξεπερνώντας σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ έδαφος κερδίζει η ανησυχία για την επίδραση των επισφαλών δανείων, που έχουν ληφθεί από επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v