Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Ρωμαίος: Ελπίδα για την Ελλάδα η Ευρώπη

Η ΕΕ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, τονίζει ο έγκριτος δημοσιογράφος και πρώην υπουργός στο βιβλίο του «Η Ευρώπη και η Ελλάδα: από την κρίση στην ελπίδα». Πώς διαμορφώνεται το νέο ευρωπαϊκό τοπίο.

Γιώργος Ρωμαίος: Ελπίδα για την Ελλάδα η Ευρώπη

Στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στην Στοά» του Χαλανδρίου, την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Ρωμαίου με τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα: από την κρίση στην ελπίδα».

Εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση αποκάλυψε τις αποκλίσεις που είχαν διαμορφωθεί μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος εντός της ευρωζώνης και που σήμερα συμβάλλουν σε ένα ασύμμετρο πλέγμα κρατών με ιεραρχική διάρθρωση.

Επίσης σημαντικό, το βιβλίο εξετάζει την διαμόρφωση και τις συνθήκες του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σχεδίου και την πολύπλοκη διαδικασία σύγκλισης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών κρατών και αναλύει τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής κρίσης, εστιάζοντας στην ατελή αρχιτεκτονική του εγχειρήματος της ευρωζώνης, στην ελληνική θρυαλλίδα της κρίσης και στην κρίσιμη μετατόπιση του ιστορικού γαλλογερμανικού άξονα προς την πλευρά του Βερολίνου.

Στην συνέχεια, περιγράφει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, την επανεμφάνιση ακραίων ιδεολογιών, καθώς και τον μετεωρισμό της Ευρώπης ενώπιον εξαιρετικά σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v