Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Στα... ορυχεία θα κριθεί η τιμή του πολύτιμου μετάλου

Η πτώση των τιμών του χρυσού αναγκάζει τις εταιρείες εξόρυξης να... "βουτάνε χέρι" στο ρευστό τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα κόστη τους. Ποια μέτρα εξετάζουν και πώς μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις τιμές.

Χρυσός: Στα... ορυχεία θα κριθεί η τιμή του πολύτιμου μετάλου
Δραστικά μέτρα, όπως η κατάργηση των μερισμάτων, οι περικοπές θέσεων εργασίας, η αναβολή projects και το κλείσιμο ορυχείων, σχεδιάζουν οι εταιρείες παραγωγής χρυσού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη βουτιά στις τιμές του κίτρινου μετάλλου.

Ο χρυσός διολίσθησε στο χαμηλό τετραετίας των 1.137,40 δολαρίων η ουγκιά αυτήν την εβδομάδα, επαναφέροντας τις μνήμες της περυσινής βουτιάς κατά 28%, στα 1.196 δολάρια. Η πτώση αυτή έφερε και το απότομο τέλος στις φετινές τεράστιες δαπάνες για εργασίες επέκτασης των μονάδων παραγωγής χρυσού, ενώ αναγκάζει πολλές από αυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις περικοπής κόστους.

Οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν στις αρχές του 2014, όμως η πτώση των τελευταίων τριών μηνών, προς νέα χαμηλά, θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να εντείνουν τις ενέργειές τους για αντιμετώπιση των νέων χαμηλών τιμών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με αναλυτές της Citi, περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών εξόρυξης χρυσού αρχίζουν να τρώνε από τα έτοιμα όταν οι τιμές spot είναι λίγο χαμηλότερες των 1.200 δολαρίων, για να καλύψουν όλα τα κόστη τους - που περιλαμβάνουν αυτά για τα κεντρικά τους γραφεία, τα επιτόκια, τις αδειοδοτήσεις και τις έρευνες.

Οι Buenaventura, Medusa και Iamgold είναι μεταξύ των εταιρειών με τα μεγαλύτερα κόστη.

«Όλοι έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται πως η μουσική σταμάτησε να παίζει και πως έχουν παραμείνει λίγες καρέκλες», σχολίασε σε συνέντευξή του ο Mark Bristow, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Randgold. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι δεν έχουν σταματήσει ακόμα πολλές δραστηριότητες παραγωγής υψηλού κόστους.

«Είναι αμφίβολο αν, χωρίς ένεση ρευστότητας, οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου μας θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις δραστηριότητές τους στη συνέχεια. Όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν, ελπίζοντας πως οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν».

Σε αντίθεση με τις τιμές των περισσότερων άλλων εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού δεν εξαρτάται κυρίως από τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης. Αντιθέτως, σχετίζεται περισσότερο με παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, και επηρεάζεται περισσότερο από το επενδυτικό κλίμα. Και οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του χρυσού είναι ακόμα πιο ευμετάβλητες απ' ό,τι οι τιμές του ίδιου του μετάλλου. Μετά από υπεραπόδοση έναντι της τιμής του μετάλλου στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς, οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού έχουν χάσει όλα τα κέρδη τους και έχουν κάνει βουτιά ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του μετάλλου.

Για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις χαμηλότερες τιμές, οι παραγωγοί έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές στα κόστη έρευνας και στις εταιρικές δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε περιοχές με χρυσό ανώτερης ποιότητας με στόχο να μειώσουν τα κόστη στις μονάδες τους.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η αποδυνάμωση νομισμάτων όπως το ραντ της Νοτίου Αφρικής έναντι του δολαρίου έχουν δώσει μια μικρή ανάσα στις εταιρείες, καθώς μειώνουν κάπως τα έξοδά τους, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο πρέπει να γίνουν πιο ριζοσπαστικές.

Η εταιρεία Kinross Gold δεν κατέβαλε μέρισμα πέρυσι και αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε πως οι αδύναμες τιμές του χρυσού ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της σχεδιαζόμενης επέκτασης ορυχείου της στη Μαυριτανία.

Η Anglogold Ashanti εξετάζει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να ενισχύσει τα οικονομικά της, αφού οι μέτοχοί της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο για spin-off μέρους των ορυχείων της και για αύξηση κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο.

Τον δρόμο της πώλησης περιουσιακών στοιχείων εξετάζει και η Barrick Gold, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει το μεγάλο της χρέος.

Η Harmony Gold άφησε την Τετάρτη να εννοηθεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας για να αντεπεξέλθει στις μειωμένες τιμές.

Βέβαια, οι έκτακτες περικοπές τόσο στις έρευνες χρυσού, όσο και στα κεφάλαια κίνησης μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε απότομη πτώση της παραγωγής αργότερα, γεγονός που θα απειλούσε ακόμα και την ύπαρξη των εταιρειών εξόρυξης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως αν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να προχωρήσουν σε επανεπενδύσεις και σε έρευνες, θα υπάρξει μια απότομη πτώση στην παραγωγή σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα», προειδοποιεί η αναλύτρια του νοτιοαφρικάνικου fund Old Mutual, Meryl Pick.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v