Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 492 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ

Στο ποσό των 492 εκατ. ευρώ, ανήλθε η συνολική δαπάνη για υπηρεσίες ΙΤ (Information Technology) κατά το 2001 στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής IDC. Την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Intracom με έσοδα περίπου 131,33 εκατ. ευρώ και έπονται οι IBM Hellas, Altec, Unisystems και Δέλτα-Singular.

Στα 492 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ
Στο ποσό των 492 εκατ. ευρώ, ανήλθε η συνολική δαπάνη για υπηρεσίες ΙΤ (Information Technology) κατά το 2001 στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Αμερικανικής εταιρίας IDC.

Οι αναλυτές της εταιρίας συμπεραίνουν ότι οι δαπάνες επικεντρώνονται πλέον στην ανάπτυξη υπηρεσιών που σχετίζονται με ολοκληρωμένα συστήματα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών κατευθυνόταν σε ανάπτυξη λογισμικού και εξαρτημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά κατευθύνεται προς την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για τις επιχειρήσεις.

Η διάρθρωση της αγοράς πάντως κατά το προηγούμενο έτος βασιζόταν κατά κύριο λόγο στην προμήθεια και εγκατάσταση hardware ενώ αρκετά πιο πίσω από πλευράς δαπανών ήταν η προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού, με λίγο υψηλότερες δαπάνες σε σχέση με τις υπηρεσίες system integration. To 20% της συνολικής αγοράς βασιζόταν σε outsourcing.

Ηγέτης της αγοράς σύμφωνα πάντα με την έρευνα της IDC ήταν η Intracom με έσοδα περίπου 131,33 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη θέση βρισκόταν η IBM Hellas με αξιοσημείωτα κέρδη. Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι εταιρίες Altec, Unisystems και Δέλτα-Singular.

Η σημαντικότερη πάντως συνεισφορά στο συνολικό ποσό που δαπανάται για υπηρεσίες ΙΤ προέρχεται σύμφωνα με την IDC από τον κλάδο των επικοινωνιών και ξεπερνά το 60% του συνόλου. Στη δεύτερη θέση από πλευράς δαπανών βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των διατραπεζικών δικτύων και του e-banking ενώ ο δημόσιος τομέας που πολλάκις έχει απασχολήσει τον τύπο με τις αναθέσεις έργων βρίσκεται στην τρίτη θέση, απορροφώντας μόλις το 15%.

Σ.Α.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v