Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο... άρχοντας των παραγώγων

Είναι φανατικός τζογαδόρος και λατρεύει το τάβλι. Όμως πάνω από όλα, ο κ. Μάικλ Σπένσερ, ιδρυτής της ICAP, του μεγαλύτερου ομίλου διαπραγμάτευσης παραγώγων στον κόσμο με ημερήσιες συναλλαγές ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων., είναι ”ο άρχοντας των παραγώγων”.

Ο... άρχοντας των παραγώγων
του Απόστολου Λακασά

Ο μεγαλύτερος όμιλος διαπραγμάτευσης παραγώγων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ICAP. Οι χρηματιστές της διαχειρίζονται ημερησίως συναλλαγές ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων. Ο ιδρυτής της είναι ο κ. Μάικλ Σπένσερ, ο οποίος, όπως τον αποκάλεσε σε πρόσφατο αφιέρωμά του το ”Bloomberg Magazine”, θεωρείται ”ο άρχοντας των παραγώγων”.

Και αυτό διότι ξεκίνησε την πορεία του στον κόσμο των επιχειρήσεων και του χρηματιστηριακού ”τζόγου” πριν από 20 χρόνια ιδρύοντας την ICAP με κεφάλαιο 50.000 λιρών. Ο κ. Σπένσερ θεωρείται ιδιαίτερα τζογαδόρος, ενώ όπως δηλώνει ο ίδιος το αγαπημένο του παιχνίδι είναι το τάβλι.

Βέβαια, η καταγωγή του δεν είναι καθόλου λαϊκή. Γεννήθηκε στη Μαλαισία στα τέλη της βρετανικής κυριαρχίας στη χώρα, μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική και σπούδασε Φυσική στην Οξφόρδη.

Οι φυσικές επιστήμες δεν τον γοήτευσαν και έτσι έστρεψε το επαγγελματικό του ενδιαφέρον στην οικονομία.

Στην αρχή ξεκίνησε από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες στο City του Λονδίνου, στις οποίες παραδόξως δεν θεωρούνταν καλός υπάλληλος. Έτσι εγκατέλειψε την ιδέα να υπηρετεί το όραμα κάποιου άλλου και αφιερώθηκε στο δικό του, ιδρύοντας προ εικοσαετίας την ICAP.

Ήταν από τους πρώτους που κατανόησαν ότι οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια του κόσμου, είτε εκτελούσαν αγορές για λογαριασμό των τραπεζών είτε αφορούσαν σε ιδιώτες, θα ήταν καλύτερο να γίνονται online με εξοικονόμηση κόστους και ταχύτητας.

Ο ίδιος πλέον διαπιστώνει ότι ο ανταγωνισμός οξύνεται μετά τη συνεργασία του Chicago Board of Trade με το Reuters για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, ενώ υπάρχει και το Euronext.life, το τέταρτο μεγαλύτερο online χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης futures.

Εξαγόρασε κάποιον μικρότερό σου για να επιβληθείς στον ισχυρό αντίπαλό σου”, είναι ουσιαστικά η αρχή του κ. Σπένσερ. Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι γρήγορα θα απαντήσει με μια νέα κίνηση, είτε στην αγορά παραγώγων είτε στην αγορά συναλλάγματος.

* Aναδημοσίευση από το φύλλο 470 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-27/3/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v