Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Συμβουλές επιβίωσης στη... θερινή καταιγίδα

Στο 6% προβλέπει τη μέση 10ετή απόδοση των μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, έρευνα της SSSB, στην οποία παρέχονται επενδυτικές συμβουλές επιβίωσης από τις ”θερινές καταιγίδες”. Το ευρώ θα παρουσιάσει την καλύτερη συμπεριφορά από τα άλλα νομίσματα, ενώ ελκυστικότερες είναι οι εκτιμώμενες αποδόσεις για τα καναδικά 10ετή ομόλογα.

SSSB: Συμβουλές επιβίωσης στη... θερινή καταιγίδα
Mονοψήφιες αποδόσεις για τους μετοχικούς τίτλους κατά την επόμενη δεκαετία προβλέπει, μετά από σχετική έρευνα, ο επενδυτικός οίκος SSSB, σε έκθεσή του (02/08/2002) για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

Η SSSB, με βάση τα πορίσματα της έρευνας, εκτιμά πως, για την επόμενη δεκαετία, ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε μέσα επίπεδα της τάξης του 2% και 2,5% στην περιοχή της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ αντίστοιχα, ενώ παράλληλα προβλέπει το ύψος των επιτοκίων να διαμορφώνεται σε μέσο όρο στο 4%, τόσο για την αμερικανική όσο και για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, εκτιμά πως η μέση απόδοση των μετοχών, επίσης για τα επόμενα 10 χρόνια στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, θα διαμορφωθεί στο 6%, πρόβλεψη μικρότερη έναντι αυτής των οικονομικών διευθυντών αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θεωρούν λογικότερο ένα ποσοστό της τάξεως του 8,2%.

Εξάλλου, η SSSB προχωρά ένα βήμα παραπάνω, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των χρηματιστηριακών αγορών (ΗΠΑ, Ευρωζώνη), υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη σημαντική πτώση που καταγράφουν τα χρηματιστήρια.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την SSSB, οι αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων παρουσιάζονται ελκυστικές, με τους ευρωπαϊκούς τίτλους να διαθέτουν προβάδισμα έναντι των αμερικάνικων, ενώ οι αποδόσεις των μετοχών εμφανίζονται ακόμα ανταγωνιστικές συγκριτικά με εκείνες των κρατικών ομολόγων.

Στα θετικά της αγοράς μετοχών προστίθεται η υπερβάλουσα ρευστότητα, προϊόν της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται, ενώ, τονίζεται, ότι η ευρωστία των οικονομιών βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πρωτοφανή πτώση των χρηματιστηριών.

Στον αντίποδα, αν και οι μετοχές έχουν καταγράψει δραματική υποχώρηση, δεν είναι- σε απόλυτες τιμές- ”φτηνές”, με σημαντικούς δείκτες (Πολλαπλασιαστής, Tobin Q) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αβεβαιότητα αναφορικά με το θέμα των εσόδων παραμένει ζήτημα πρώτης γραμμής.

Έμφαση δίνεται επίσης στο θέμα της αρνητικής ψυχολογίας (bearish sentiment) των επενδυτών και τη συνακόλουθη αναξιοπιστία που επιδεικνύουν έναντι των εταιριών, τάση που απαιτεί χρόνο για να αναστραφεί.

Στα ”πλην” της αγοράς μετοχών συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η υπεραισιοδοξία αρκετών ”θεσμικών επενδυτών”, όπως είναι τα pension funds, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις υπολογίζουν διψήφιο αριθμό μακροπρόθεσμων αποδόσεων απο τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές. Τυχόν διάψευση των προσδοκιών τους, επισημαίνει η SSSB, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των επενδυσεών τους στην αγορά μετοχών.

Αναφορικά με την πορεία των ισοτιμιών και των ομολόγων η SSSB θεωρεί πως το ευρώ θα παρουσιάσει την καλύτερη συμπεριφορά (η SSSB του απονέμει την υψηλότερη βαθμολογία), ενώ η σουηδική κορώνα ακολουθεί δεύτερη. Στον αντίποδα, το ”πράσινο νόμισμα” ιεραρχείται τελευταίο, σημάδι πως ο επενδυτικός οίκος αναμένει περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

Σχετικά με την δευτερογενή αγορά ομολόγων (7 – 10 έτη) η SSSB εκτιμά πως τα 10ετή του Καναδά αλλά και της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ σε βραχυχρόνια διάρκεια (1 – 3 έτη) τα ομόλογα της Μ. Βρετανίας και της Ευρωζώνης διαθέτουν το προβάδισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v