Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο αποτιμάται η αναζήτηση στο Google

Ένα νέο «πλεόνασμα καταναλωτή» δημιουργεί η πρόσβαση σε on line υπηρεσίες, σύμφωνα με οικονομολόγους. H ανάγκη καταγραφής στο ΑΕΠ των δωρεάν δεδομένων. Ο κίνδυνος διεύρυνσης της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.

Πόσο αποτιμάται η αναζήτηση στο Google

Ο όγκος των πληροφοριών και των δεδομένων που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, μπορεί να αλλάξουν την εικόνα την παγκόσμιας οικονομίας.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν, ότι αν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία παρέχονται δωρεάν στο χρήστη-καταναλωτή ποσοτικοποιηθούν και συνυπολογιστούν στον υπολογισμό του ΑΕΠ, αυτό θα έχει ως συνέπεια μία μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Για παράδειγμα, η πρόσβαση σε δωρεάν online υπηρεσίες, όπως το Facebook, το Wikipedia, το Craigslist και το Google, είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, να δημιουργήσει στις ΗΠΑ ένα μη καταγεγραμμένο «πλεόνασμα του καταναλωτή» περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. ´Ενας οικονομολόγος της Google, προχώρησε ακόμα περισσότερο. Με ένα οικονομετρικό μοντέλο, υπολόγισε ότι η δωρεάν υπηρεσία αναζήτησης της Google αξίζει 150 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τους χρήστες. Φυσικά θα έλεγε κάτι τέτοιο, αλλά οι υπολογισμοί του φαίνονται λογικοί. Μάλιστα υπάρχουν και οικονομολόγοι που υποστηρίζουν, ότι τα δεδομένα ή οι πληροφορίες, θα πρέπει να προστεθούν ως μια τρίτη κατηγορία στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η τρίτη κατηγορία θα προσθέσει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2012 - μια σημαντική διαφορά.

Οι στατιστικολόγοι πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται πώς να μετρήσουν καλύτερα την παραγωγή και την κατανάλωση πληροφοριών ψηφιακών προϊόντων, που προσφέρουν αξία στους καταναλωτές. Επειδή το ΑΕΠ μετρά μόνο νομισματικές συναλλαγές, τα νέα δωρεάν επιχειρηματικά μοντέλα δεν έχουν μετρηθεί τόσο καλά. Υπήρξαν πάντοτε δωρεάν και πολύτιμες δραστηριότητες, από τις δημόσιες βιβλιοθήκες μέχρι τους περιπάτους στην εξοχή. Η διαφορά τώρα είναι η κλίμακα και το πόσο αλληλένδετες είναι οι μη χρηματικές δραστηριότητες με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως υπολογίζονται στο ΑΕΠ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μία τέτοια απόφαση απλώς θα βοηθήσει στο να ανοίξει ακόμα περισσότερο η "ψαλίδα" της ανισότητας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών, όχι μόνο στην πρόσβαση, αλλά και στη χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου. Αυτό άλλωστε γίνεται φανερό και από,τα στοιχεία των παγκόσμιων οργανισμών, για τη χρήση του διαδικτύου στις οικονομίες των κρατών.

Από την άλλη πλευρά, μία τέτοια απόφαση μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλα τα μεγέθη μίας οικονομίας, όπως για παράδειγμα στη σχέση Χρέους/ΑΕΠ. Το σίγουρο είναι ότι η πλήρης ενσωμάτωση της οικονομίας της πληροφορίας στον υπολογισμό του ΑΕΠ, σίγουρα είναι η επόμενη τεράστια πρόκληση για τους στατιστικολόγους.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v