Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεύση από νησί στην Αθήνα: 5 νησιώτικες κουζίνες

Ταξιδεύουμε νοερά στο Αιγαίο, μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα και τα αποστάγματα που μας σερβίρουν πέντε εντελώς νησιώτικα ταβερνάκια στην Αθήνα.

  • Της Ηρώς Κουνάδη
Γεύση από νησί στην Αθήνα: 5 νησιώτικες κουζίνες

Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για ελληνική νησιώτικη κουζίνα; Ναι, εντάξει, εκτός από την Κρήτη (η οποία είναι μια ειδική κατηγορία μόνη της).

Αν δεν σκέφτεστε τίποτα άλλο πέρα από ψάρια και θαλασσινά, χρειάζεστε επειγόντως ένα ταχύρρυθμο μάθημα νησιώτικης κουζίνας.

Έχουμε πέντε ταβερνάκια στην Αθήνα που την διδάσκουν. Κρατάτε σημειώσεις;

 

Κρίθαμο

Τι ξέρετε για την κουζίνα της Καρπάθου; Σχεδόν τίποτα, βάζουμε στοίχημα, εκτός εάν έχετε επισκεφθεί το υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο νησί ή την καταπράσινη αυλίτσα του Κρίθαμου. Εδώ, οι καρπαθιώτικες συνταγές μπλέκονται με μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, σε ένα αποτέλεσμα που, όπως και αν το δεις, μυρίζει καλοκαίρι. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ (που είναι και το θέμα μας) ξεχωρίζουν οι μακαρούνες με τυρί και σωταρισμένα κρεμμυδάκια, οι κορτεζίνες (παϊδάκια) με μέλι και θυμάρι, το βραστό σταμναγκάθι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και τα "παλικάρια" (γίγαντες) με παστουρμά, που έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί.

Στα hit του μενού συγκαταλέγονται, επίσης, το συμιακό γαριδάκι και οι κολοκυθανθοί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο (και ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως αν θα παραγγείλετε κρέας ή ψάρι) με ποτήρι κρασί. 

Φανάκι

Φυσά αεράκι διακοπών στα Μελίσσια, χωρίς να εστιάζει στην κουζίνα ενός συγκεκριμένου νησιού, αλλά φέρνοντας ολόφρεσκες πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς στα νησιά, και ετοιμάζοντας με αυτές τις λαχταριστές συνταγές του. Έτσι, στο μενού του συναντάμε λουκάνικο Τήνου με μαραθόσπορο, σαλάτα με σπανάκι, μαύρες σταφίδες και λούζα από την Τήνο, ψητό Μαστέλο Χίου σβησμένο με μαστίχα, δυσεύρετη στην Αθήνα πετρωτή (παραδοσιακό τυρί από την Άνδρο), πατατοσαλάτα με πέστροφα καπνιστή από την Καλλονή της Λέσβου και ναξιώτικο κομό (τυρί και αυτό) σαγανάκι.

Όλα αυτά, και άλλα πολλά, τα συνοδεύετε με ουζάκι ή τσίπουρο, ή χιώτικη Σούμα –επίσης αρκετά δυσεύρετη στα αθηναϊκά στέκια– και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο. Παρασκευή και Σάββατο είναι σοφό να κάνετε κράτηση, καθότι ο χώρος είναι περιορισμένος. 


* Διαβάστε περισσότερα στο in2life.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v