Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ρεκόρ κερδοφορίας άνω των προβλέψεων

Τα κέρδη του 2006 αποτέλεσαν νέο ρεκόρ για τις τράπεζες σε επίπεδο κερδοφορίας και λειτουργικής αποδοτικότητας, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις κινήθηκαν με γνώμονα τη συγκράτηση του κόστους στο εσωτερικό, την αύξηση της αποδοτικότητας και το άνοιγμα σε περισσότερες ξένες αγορές. Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με διατήρηση των περιθωρίων λειτουργίας, με βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναλυτικά για ΕΤΕ, Alpha, EFG, Πειραιώς, Κύπρου, MPB, Εμπορική.

Τράπεζες: Ρεκόρ κερδοφορίας άνω των προβλέψεων
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Οι αναλυτικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Oι μεγάλες δυνάμεις του τραπεζικού δείκτη δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του 2006 (με εξαίρεση την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), κάποιες έχουν ήδη προβεί σε επίσημες παρουσιάσεις για τους επιχειρηματικούς τους στόχους για την επόμενη τριετία, ενώ όσες δεν το έχουν πράξει προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Κοινό συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι τα κέρδη του 2006 θα αποτελέσουν τη βάση σχεδιασμού των μεγάλων τραπεζών για την... επόμενη μέρα και τη μετεξέλιξη σε σημαντικούς ”παίκτες” στην ευρύτερη τραπεζική αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Το... μενού των τραπεζών ωστόσο περιλαμβάνει από όλα: επιθετικές κινήσεις, αλλά και καλά μελετημένες κινήσεις άμυνας για τη φύλαξη των κεκτημένων, για την αποφυγή εκπλήξεων.

Οι αναλυτές είχαν ξεκάθαρη εικόνα και απέδωσαν τα εύσημα σε αυτές προχωρώντας σε αυξήσεις στις τιμές-στόχους. Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες εντυπωσίασαν σε επίπεδο bottom line, ενώ σε επίπεδο καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων διατήρησαν τις δυνάμεις τους, γεγονός το οποίο προκάλεσε ευφορία στις τάξεις των αναλυτών.

Τα κέρδη του 2006 αποτέλεσαν νέο ρεκόρ για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, λίγο ή πολύ αναμενόμενο, όσο και σε επίπεδο λειτουργικής αποδοτικότητας, γεγονός όχι και τόσο αναμενόμενο.

Οι μεγάλες δυνάμεις που συνθέτουν τον εγχώριο κλάδο κινήθηκαν με γνώμονα τη συγκράτηση του κόστους στο εσωτερικό, την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας και, τέλος, το άνοιγμα σε περισσότερες ξένες αγορές.

Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με διατήρηση των περιθωρίων λειτουργίας, με βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων και με αύξηση της απόδοσης του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού.

Παρά την υψηλή λειτουργική ανάπτυξη, το μέσο σταθμισμένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin - NIM) για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε οριακά σε 3,18%, από 3,17% στο 2006.

Η διατήρηση του NIM σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι πολύ αξιόλογη και οι αναλυτές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν τα περιθώρια σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων στα 990 εκατ. ευρώ, έναντι 727 εκατ. ευρώ για το 2005, αύξηση 36%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 18,5%. Η εντυπωσιακή απόδοση της τράπεζας εκτιμήθηκε και από τους αναλυτές. Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του 2006 η Citigroup αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 50 ευρώ και δίνοντας τη σύσταση ”buy”, ενώ και η Deutsche Bank προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία και σε νέα τιμή-στόχο στα 50 ευρώ.

Η συμβολή της Finansbank στα αποτελέσματα ήταν σημαντική, με 87 εκατ. ευρώ, αν και η ενοποίηση ήταν μόνο για 135 μέρες με ποσοστό 55,7%. Για το 2007 τα κέρδη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 50,7% από 53,3% για το 2005, παρά το αυξημένο κόστος της εξωτερικής ανάπτυξης. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η ΕΤΕ με 6.759 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και ενεργητικό στα 77 δισ. ευρώ αποτελεί αναμφισβήτητα υπολογίσιμο μέγεθος, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι το καθαρό περιθώριο τόκων βελτιώθηκε σε σχέση με το 2005.

EFG EUROBANK

H EFG Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων στα 601,1 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 501,1 εκατ. ευρώ για το 2005, αύξηση 20%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 16,4%. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 2.234 εκατ. ευρώ, με ρυθμό ανόδου 20% σε σχέση με το 2005. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ώθησε τους αναλυτές σε μπαράζ θετικών αναθεωρήσεων.

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τη μετοχή της Eurobank ανακοίνωσαν η Citigroup, η P&Κ Χρηματιστηριακή, η Proton Bank, η Alpha Finance και η ING, ενώ οριακά χαμηλότερη τιμή έδωσε η Merrill Lynch. Ειδικότερα, η Deutsche Bank επαναδιατύπωσε την τιμή-στόχο των 37 ευρώ και τη σύσταση ”buy”, επισημαίνοντας όμως ότι τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, εντούτοις επαναλαμβάνει ότι η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα.

ALPHA BANK

Ο όμιλος της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 9,9% στα καθαρά κέρδη του 2006, στα 552 εκατ. ευρώ από 502,2 εκατ. ευρώ στο 2005. Τα αποτελέσματα της τράπεζας χαρακτηρίστηκαν ελαφρώς κατώτερα των προβλέψεων, με αιτία τη χαμηλότερη του αναμενομένου επίδοση των εσόδων από τόκους. Εντούτοις, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε, ενώ και ο δείκτης κόστους προς έσοδα κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2005.

Χαρακτηριστικά, η Citigroup έκρινε αδύναμα τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Alpha Bank, σημειώνοντας ότι τα καθαρά κέρδη ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ στο τρίμηνο ήταν 7% υψηλότερα σε σχέση με το 2005, ωστόσο ήταν 6% χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 362 εκατομμυρίων ευρώ, αν και αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κατά 5%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά κέρδη μετά φόρων άγγιξαν τα 435 εκατ. ευρώ, έναντι 264 εκατ. ευρώ το 2005. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 28% και διαμορφώθηκαν σε 715,1 εκατ.έναντι 558,7 εκατ. το 2005, ενώ το καθαρό περιθώριο τόκων διαμορφώθηκε σε 3,30% το 2006, έναντι 3,33% το 2005.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 48,4% έναντι 57,9% το προηγούμενο έτος, αποτέλεσμα του σημαντικά υψηλότερου ρυθμού αύξησης των εσόδων σε σχέση με τα έξοδα. Τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν ελαφρώς ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η JP Morgan επισήμανε ότι το 2006 ήταν ένα ακόμη ισχυρό έτοςγια την Πειραιώς και οι στόχοι του business plan αναμένεται να οδηγήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του διεθνούς οίκου ο οποίος διατήρησε τη σύσταση ”υπεραπόδοσης” και την τιμή-στόχο στα 30 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 154% στα καθαρά της κέρδη, στα 317 εκατ. ευρώ, έναντι 125 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ βελτιώθηκαν οι δείκτες αποδοτικότητας και το καθαρό περιθώριο τόκων.

Τα αποτελέσματα της Κύπρου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών-στόχων από την Deutsche Bank, τη Citigroup και την KBW. H Deutsche Βank έθεσε την τιμή-στόχο στα 15,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αναφορικά με το business plan επισήμανε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί μπορεί να επιτευχθούν. Από την πλευρά της, η KBW αύξησε την τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ και τόνισε τη σωστή διαχείριση των δαπανών και την ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων, ενώ στα 15,5 ευρώ, από 14 ευρώ προηγουμένως, αύξησε την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου και η Citigroup.

MARFIN PΒ

Ισχυρή άνοδο σε όλα τα μεγέθη της κατέγραψε η Marfin Popular Bank, με τα καθαρά της κέρδη στα 396,6 εκατ. ευρώ, έναντι 118,3 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2005 (αύξηση 235%). Ταυτόχρονα, τα έσοδα της MPB από τόκους αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,151 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 74,3%.

Η βελτίωση σε επίπεδο δεικτών κόστους και αποδοτικότητας ήταν σημαντική, όμως αξίζει να τονιστεί ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα κινήθηκε πτωτικά στο 40,5%, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2,7%. Η Deutsche Bank σχολιάζοντας τα αποτελέσματα προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Marfin Popular Bank για το 2007 και το 2008, αν και διατήρησε αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 11 ευρώ και τη σύσταση ”buy”. Η KBW, διατήρησε την τιμή-στόχο στα 10 ευρώ, αλλά τόνισε ότι στα αποτελέσματα έτους υπάρχει υπολογίσιμη μακροπρόθεσμη αξία στον όμιλο.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ζημίες 234,7 εκατ. ευρώ, έναντι 76 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους το 2005, εμφάνισε ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, αν και παρουσίασε βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 45,6% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Τα κέρδη προ προβλέψεων, φόρων και έκτακτων προσαρμογών εναρμόνισης το 2006 ανήλθαν σε 338,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 106,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2005.

Οι ζημίες οφείλονται στις προσαρμογές που διενεργήθηκαν στα πλαίσια του εξειδικευμένου ελέγχου για την εναρμόνιση των πρακτικών διαχείρισης κινδύνων της Εμπορικής με τις αρχές και τις μεθοδολογίες της Credit Agricole.

* Οι αναλυτικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

** Αναδημοσίευση από το φύλλο 467 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 2-6/3/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v