Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για τα μάτια της ...Φεντερίκα

Τα... στρατόπεδα του «τρωικού πολέμου» που ξέσπασε στους κόλπους της Ε.Ε. για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης. Γιατί η πρόταση Ρέντσι για τοποθέτηση της Ιταλίδας ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι εξοργίζει το ανατολικό μπλοκ. Οι εύθραυστες ισορροπίες.

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για τα μάτια της ...Φεντερίκα

Cherchez la femme: πρόκειται για μία απο τις πιο γνωστές γαλλικές φράσεις που η χρήση της έχει πολλές... εφαρμογές. Στην περίπτωση των Ευρωπαίων ηγετών, το όνομα της γυναίκας που προκάλεσε τα προβλήματα στην τελευταία σύνοδο κορυφής είναι Φεντερίκα Μογκερίνι και είναι η Ιταλίδα υπουργός των Εξωτερικών.

Αφορμή του "τρωϊκού πολέμου" που ξέσπασε και που θα εξακολουθήσει να είναι σε εξέλιξη μέχρι το τέλος Αυγούστου (τουλάχιστον) είναι η πρόταση του Ματέο Ρέντσι να αναλάβει διάδοχος της Κάθριν Άστον στο πηδάλιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Στην ιταλική πρόταση, φαίνεται ότι αντέδρασαν αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, οι οποίες θεωρούν ότι η Ιταλία είναι πολύ κοντά στη Μόσχα και στην ουκρανική κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, προειδοποίησε: «Εγώ δεν θα στηρίξω κάποιον που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.

Το σίγουρο είναι ότι η Ιταλίδα υπουργός των Εξωτερικών, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μόσχα, εμφανίστηκε με διάθεση συμβιβασμού.

«Η Ιταλία στηρίζει με κάθε τρόπο την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πολιτική βούληση», είπε η Μογκερίνι, η οποία χθες επισκέφθηκε το Κίεβο με την ιδιότητα της εκπροσώπησης της Ε.Ε., καθώς η Ιταλία έχει αναλάβει από τις αρχές Ιουλίου την 6μηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Ιταλία και η Ρωσία συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να επιβληθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Στη συζήτηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, εστιάσαμε στην εφαρμογή των συμφωνιών του Βερολίνου, ιδιαίτερα στην πρόταση της Ρωσίας να επιτραπεί η πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στα συνοριακά σημεία ελέγχου. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε., ώστε να βοηθήσουμε στην εύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», δήλωσε η Μογκερίνι και συμπλήρωσε :«Ο χώρος που καταλαμβάνει η Ε.Ε. είναι ένας κοινός χώρος. Θέλουμε οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη γίνουν διαδικασίες αντιπαράθεσης, αλλά να προέχει ο σεβασμός στους λαούς και στα συμφέροντα κάθε χώρας ξεχωριστά».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα σε κόμματα της ιταλικής Αριστεράς, από τα οποία προέκυψε και το Δημοκρατικό Κόμμα το 2007. Κόρη διακοσμητή και σκηνογράφου του κινηματογράφου, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, έχοντας εκπονήσει τη διπλωματική της εργασία με θέμα το Ισλάμ, στην Aix-en-Provence, έχει ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις.

Ανήκε στους κύκλους των Piero Fassino, Walter Veltroni, Dario Franceschini, Pier Luigi Bersani και πρόσφατα του Matteo Renzi. Για τον σημερινό Ιταλό πρωθυπουργό, έλεγε πριν απο δύο χρόνια, ότι είναι απαραίτητο να κάνει πρόοδο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το 2009, ως βουλευτής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, είχε αντιδράσει στην άποψη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία δεν είναι πολυεθνική. Η σημερινή υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει τότε ότι ο κόσμος έχει πολυεθνικό χαρακτήρα "όπως και οι μητροπόλεις της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού, ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ή ακόμη και η ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν που ανήκει στον Μπερλουσκόνι".

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v