Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει… ”στη γωνία” τις αγορές;

Η απαισιοδοξία της αναλυτικής ομάδας του iraj.gr δεν φαίνεται να είναι χωρίς βάση. Όπως τονίζεται στην πρόσφατη μελέτη, η αύξηση του δανεισμού, αλλά και τα πτωτικά σινιάλα από τις αγορές μετοχών δείχνουν επερχόμενη ύφεση, την οποία οι αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν.

Τι περιμένει… ”στη γωνία” τις αγορές;
Απαισιόδοξη εμφανίζεται η αναλυτική ομάδα του iraj.gr* (Investment Research & Analysis Journal) για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στην πρόσφατη μελέτη της, επικαλούμενη στοιχεία από τις προηγούμενες κρίσεις και υφέσεις.

Επισημαίνεται η αδυναμία των αναλυτών- οικονομολόγων να προβλέψουν τις μεγάλες πτωτικές κινήσεις των αγορών, ενώ προς επίρρωση αυτού, στη μελέτη παρατίθεται ρήση του Irving Fischer, ενός εκ των διασημοτέρων οικονομολόγων του αιώνα, ο οποίος 14 ημέρες πριν το κραχ του 1929 δήλωνε ότι ”περιμένει να δει την αγορά μετοχών πολύ υψηλότερα τους επόμενους μήνες”.

Η μελέτη αναφέρεται στα πορίσματα 60 οικονομολόγων, που συγκεντρώθηκαν το 2000 στην έδρα της Mineapolis FED με άξονα συζητήσεων την ύφεση του 1930, όπου εξήχθη το συμπέρασμα, ότι οι ”υφέσεις είναι συσχετισμένες με αποπληθωρισμό”.

Αναφερόμενοι στα βελτιούμενα μακροοικονομικά μεγέθη των οικονομιών, οι αναλυτές του iraj.gr επισημαίνουν ότι καμία χρηματοοικονομική κατάρρευση δεν έχει συμβεί όταν τα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν έντονα αρνητικά. Πριν από κάθε κατάρρευση, συνεχίζουν, η οικονομία φαίνεται να είναι ”σε φόρμα”

Σε ένα bull market ανώτερου βαθμού, σαν και αυτό που τελείωσε το 2000, η συσσώρευση χρέους από τον ιδιωτικό τομέα έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, φτάνοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Το χρέος όμως, διδάσκει η οικονομική ιστορία, συσσωρεύεται κατά τη διαδικασία άνθησης, ενώ αντίθετα μειώνεται σημαντικά σε εποχές οικονομικής συρρίκνωσης.

Σε άλλη παρατήρησή του, το iraj.gr επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι οι χρηματιστηριακές αγορές προοιωνίζουν τις αντίστοιχες εξελίξεις στις οικονομίες και όχι το αντίθετο, κάτι που σημαίνει ότι θετικά οικονομικά στοιχεία δεν θα κάνουν την αγορά μετοχών να ανακάμψει, αλλά, αντίθετα, το κλίμα που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές θα επικρατήσει πιθανότατα και στις οικονομίες. Μεταβολές στην τάση των τιμών των μετοχών μετατρέπονται σε βαρόμετρο αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

Αν κάτι τέτοιο είναι σωστό, επισημαίνει το iraj.gr, μια σημαντική οικονομική συρρίκνωση ξεκινά με μία πολύ μεγάλη και συνεχόμενη πτώση στην αγορά μετοχών. ”Σας θυμίζει τίποτα;”, αναρωτιέται η μελέτη.

* Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v