Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομολογούνται αλλαγές στο λιανεμπόριο

Μετοχικό μετασχηματισμό, ο οποίος μοιραία θα οδηγήσει και σε αλλαγή της διάρθρωσης του εγχώριου λιανεμπορίου, διαβλέπουν παράγοντες της αγοράς και κάνουν λόγο για μελλοντικές κινήσεις που θα φέρουν νέο κύκλο συγκέντρωσης, μετασχηματισμό των σημερινών ομίλων, αποχώρηση κραταιών ”παικτών” της σημερινής αγοράς και νέα deals. Ποιες εταιρίες βρίσκονται σε αναζήτηση αγοραστή και ο ρόλος των εταιριών private equity.

Δρομολογούνται αλλαγές στο λιανεμπόριο
της Πέννυς Κούτρα

Μετοχικό μετασχηματισμό, ο οποίος μοιραία θα οδηγήσει και σε αλλαγή της διάρθρωσης του εγχώριου λιανεμπορίου, διαβλέπουν παράγοντες της αγοράς και κάνουν λόγο για μελλοντικές κινήσεις που θα φέρουν νέο κύκλο συγκέντρωσης, μετασχηματισμό των σημερινών ομίλων, αποχώρηση κραταιών ”παικτών” της σημερινής αγοράς και νέα deals.

Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, κάποιοι μεγάλοι ”παίκτες” της αγοράς θα περάσουν στον έλεγχο επενδυτικών εταιρειών (venture capital ή private equity funds). Την ίδια αντίληψη έχουν και παράγοντες του λιανεμπορίου, που εκτιμούν πως, εφόσον υπάρχει προσφορά και ζήτηση, το τίμημα ”κάποια στιγμή θα βρεθεί”.

Ήδη βασικοί μέτοχοι εταιρειών, οι οποίες κατέχουν σημαντικά μερίδια σε επιμέρους εμπορικές αγορές, εκφράζουν την πρόθεσή τους να πουλήσουν τις συμμετοχές τους, νέοι ”παίκτες” ετοιμάζονται να εισέλθουν στον κλάδο, ενώ την ίδια στιγμή φυγόκεντρες δυνάμεις κυριαρχούν στα υφιστάμενα σχήματα.

Οι κρούσεις

Είναι βέβαιο ότι οι ανακατατάξεις στο εγχώριο λιανεμπόριο δεν περιορίζονται πια μόνο στην ανακατανομή μεριδίων μεταξύ ”μεγάλων” και ”μικρών”. Ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά θα φέρει και τους ”μεγάλους” αντιμέτωπους στη διεκδίκηση μεριδίων και ρυθμών ανάπτυξης, γεγονός που ήδη αρχίζει να προβληματίζει.

Από την άλλη, η πιθανότητα συγκέντρωσης απαιτεί μεγάλα κεφάλαια και ίσως έναν ”ανεξάρτητο παίκτη”, που αναθέτοντας το management θα μπορούσε να διαχειριστεί την κρίσιμη μάζα.

Μετά τις μεγάλες κόντρες της περυσινής χρονιάς, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε μετοχικό επίπεδο, με προεξέχουσα περίπτωση την απόφαση των βασικών μετόχων της Notos Com να αποσύρουν τον εισηγμένο όμιλο από το Χ.Α., η νέα χρονιά ξεκινά με μια ακόμη πρόθεση αποχώρησης.

Οι βασικοί μέτοχοι μεγάλης εισηγμένης του οργανωμένου λιανεμπορίου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναζήτηση αγοραστή. Σχετικές κρούσεις έχουν ήδη γίνει σε δύο εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς τα private equity funds δεν τοποθετούνται σε εταιρείες μικρομεσαίου μεγέθους, όπως οι εγχώριοι λιανεμπορικοί όμιλοι.

Τα private equity funds, όπως ήδη έχουν κάνει στο εξωτερικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις, θα εκδήλωναν ενδιαφέρον μόνο εφόσον μπορούσαν να αγοράσουν μαζί τρεις ελληνικές εταιρείες με παρουσία στην οργανωμένη λιανική (π.χ. ένδυση, καλλυντικά και πολυκαταστήματα).

Ήδη η Εθνική Κεφαλαίου έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού εισηγμένης του κλάδου, με τίμημα όμως που υπολείπεται κατά 20% των απαιτήσεων των βασικών μετόχων. Παράλληλα και δεύτερο venture capital έχει δεχτεί κρούση από τη χρηματιστηριακή που ενεργεί ως εντολοδόχος των πωλητών.

Τι θα αλλάξει

Εάν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις θα υπάρξει η πρώτη μεγάλη δραστική αλλαγή στον χάρτη του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Οι χρηματοοικονομικοί σχηματισμοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλλάξουν τη μορφή των υφιστάμενων εταιρικών σχημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων διαρθρώνονται οριζόντια σε χονδρική και λιανική διανομή, καθώς είναι αντιπρόσωποι σε ένδυση και καλλυντικά, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν δίκτυα καταστημάτων ή πολυκαταστημάτων.

Η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου ακολούθως θα επιφέρει αλλαγές στη διάρθρωσή του, καθώς αναμένεται να διαιρέσουν και κατόπιν να ομαδοποιήσουν τομείς δραστηριότητας, έτσι ώστε βαθμηδόν να τους εκμεταλλευτούν.

Αναμενόμενη κίνηση είναι η αξιοποίηση των παγίων στοιχείων των λιανεμπορικών ομίλων και κυρίως τα ιδιόκτητα λειτουργικά ακίνητα που ως επί το πλείστον αποτελούν ”φιλέτα” της εγχώριας κτηματαγοράς.

Ήδη έχουν γίνει αρχικές κρούσεις προς εταιρείες επενδύσεων ακινήτων για να εξακριβωθεί η διαθεσιμότητά τους, ώστε να αγοράσουν λειτουργικά ακίνητα με μακροχρόνιες μισθώσεις ενοικίασης. Εκτιμάται ότι κατόπιν θα ακολουθήσουν οι αποσχίσεις δραστηριοτήτων σε ένδυση-υπόδηση και καλλυντικά.

Σε αυτό το περιβάλλον ενισχύονται και οι φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ συνεταίρων, αλλά και managers, οι οποίοι αρχίζουν να αναπτύσσουν πλέον προσωπικές στρατηγικές. Μια πρώτη γεύση των αθέατων προς στιγμήν αλλά σημαντικών αλλαγών που συντελούνται ίσως δοθεί με αφορμή την πλήρωση του νέου εμπορικού πόλου IBC της Lamda Development, και ειδικότερα με τη διάρθρωση των εταιρικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν την ανάληψη της διαχείρισής του.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 465 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 16-20/2/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v