Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα για την τραπεζική ένωση και την ανάπτυξη - Δείτε ζωντανά

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής σε ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vítor Constâncio, ο Otmar Issing, ο Benjamin Friedman καθώς και οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Στουρνάρας. Παρακολουθείστε ζωντανά την εκδήλωση.

Ημερίδα για την τραπεζική ένωση και την ανάπτυξη - Δείτε ζωντανά

Τις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και τα οφέλη από την επικείμενη τραπεζική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης προσπάθησε να ανιχνεύσει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η επίτευξη της τραπεζικής και οικονομικής ενοποίησης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες τις ευρωζώνης. Δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο ο σκοπός της είναι σημαντικός καθώς θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα μειώσει την ανεργία», τόνισε ο κος Παπαδήμος και προσέθεσε ότι παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει την τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά θετικά βήματα ωστόσο χρειάζεται να γίνουν πολλά για να πούμε ότι ξεπεράσαμε την κρίση. 

Ο κος Παπαδήμος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις παραμέτρους που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ως κορυφαία προέταξε την αλλαγή της δομής των φορολογικών συστημάτων, κυρίως στις χώρες που ζήτησαν βοήθεια με στόχο το φορολογικό σύστημά τους να γίνει ποιο δίκαιο, φιλικό και ελκυστικό για τους επενδυτές. 

Μεταξύ των προκλήσεων στο δρόμο προς την τραπεζική ενοποίηση, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι κορυφαία θέση κατέχει η εξάλειψη του οικονομικού κατακερματισμού που μαστίζει την ευρωζώνη.

«Η τραπεζική ενοποίηση» είπε, «θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για το πιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, και η μεταφορά της εποπτείας στον ενιαίο μηχανισμό θα τονώσει τον δυναμισμό των συστημικών τραπεζών με απώτερο στόχο να εξασφαλιστεί η προστασία των καταθετών». Στο σημείο αυτό, ο κος Παπαδήμος αναφέρθηκε και στους αυστηρούς κανόνες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της επικείμενης ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Ξεχώρισε την εισαγωγή των εργαλείων του bail in και σημείωσε ότι το bail in μεταξύ άλλων αποτελεί ένα «υπερβολικό» μέτρο. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην πολιτική που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα χρόνια της κρίσης. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ανεπανάληπτα και έχουν σώσει την ευρωζώνη», τόνισε και κατέληξε «οι κεντρικές τράπεζες δεν χορηγούν μόνο δάνεια στο τραπεζικό σύστημα αλλά χορηγούν και χρόνο στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου: 

Συνεδρία II: Τραπεζική Ένωση, Χρηματοοικονομική Σταθερότητα και Οικονομική Ανάπτυξη

17:30-18:00 Διάλεξη Ignazio Visco
18:00-18:30 Διάλεξη Γιάννης Στουρνάρας
18:30-20:00 Συζήτηση

Συντονιστής: Τάσος Γιαννίτσης

Ομιλητές: Hans-Helmut Kotz
Jan-Pieter Krahnen
Angel Ubide
Nout Wellink

Παρακολουθείστε ζωντανά την εκδήλωση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v