Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Ο Σαμαράς ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές

Για εκλογές προετοιμάζεται ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τον Economist. Όπως αναφέρει, με τον ανασχηματισμό τοποθέτησε τους καλύτερους «παίχτες» του να δουλέψουν στενά με την τρόικα. Σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Economist: Ο Σαμαράς ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές

Το ενδεχόμενο ο Σαμαράς να ετοιμάζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμπτει από την ύφεση, ο πρωθυπουργός όμως πρέπει να διατηρήσει ομαλές σχέσεις με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρει το περιοδικό.

Το Νοέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας που αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 174% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Επιπλέον η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας μετά τη λήξη του προγράμματος το 2015.

Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τοποθέτησε τους καλύτερους «παίχτες» του να δουλέψουν στενά με την τρόικα.

Επέλεξε έναν τεχνοκράτη με εκπαίδευση στην Αμερική, τον Γκίκα Χαρδούβελη να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Στουρνάρα. Ο κ. Χαρδούβελης, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος σε ιδιωτική ελληνική τράπεζα, έχει μια μακρά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας κόντρα στα κατεστημένα συμφέροντα.

Επιπλέον το περιοδικό αναφέρει την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο οποίος καλείται να χειριστεί την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και τις ξένες επενδύσεις.

Η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ παραμένει ακλόνητη καθώς το δεύτερο κόμμα έπιασε ποσοστό υψηλότερο στις εκλογές από αυτό που αναμενόταν. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη συμμετοχή του στη κυβέρνηση με 13 στελέχη από 10 προηγουμένως.

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η ανανεωμένη κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα υπόλοιπα δύο χρόνια τη θητείας της. Ωστόσο επισημαίνει ο Economist, η επιλογή πολλών δεξιών στην κυβέρνησή δηλώνει πως θέλει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας το έδαφος για πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Τσίπρας επιμένει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση τον επόμενο Φεβρουάριο στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σαμαράς ελπίζει ότι θα επιλέξει υποψήφιο που θα προσελκύσει τις ψήφους αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών. Ενδεχομένως να μην τα καταφέρει, σημειώνει το περιοδικό.

Επιπλέον το περιοδικό σημειώνει ότι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δεν έφεραν καλά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v