Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καλά…κρασιά” Πειραιώς στην πρό(σ)κληση MPΒ

Δεν σήκωσε το γάντι η Πειραιώς στην αιχμηρή πρόσκληση της MPB για αμοιβαίο disclosure αναλυτικών στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ των δύο τραπεζών, ώστε να γίνει συνένωση με διαπιστωμένα δίκαιη σχέση ανταλλαγής. Απλώς παρέπεμψε στα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία της και στην ανακοινωθείσα σχέση ανταλλαγής. Η άρνηση αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις και δικαιολογεί τις επιφυλάξεις μας και οι μέτοχοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους τονίζει τώρα η MPB.

”Καλά…κρασιά” Πειραιώς στην πρό(σ)κληση MPΒ
Χωρίς ουσιαστική απάντηση έμεινε η αιχμηρή πρόσκληση-πρόκληση της Marfin Popular Bank προς την Πειραιώς για αμοιβαίο disclosure αναλυτικών στοιχείων μεταξύ των δύο τραπεζών, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως οι επισφάλειες, η ποιότητα στοιχείων του ενεργητικού και οι σχέσεις μελών της διοίκησης με την τράπεζα, προκειμένου να διαπιστωθεί η δίκαιη σχέση ανταλλαγής και να προχωρήσει μια συνένωση των δύο τραπεζών.

Κατόπιν ανακοίνωσης-απάντησης της Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής θα προκύπτει από το κείμενο της Δημόσιας Πρότασής της που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, αλλά και της απλής παραπομπής της στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της, η MPB εξέδωσε προ ολίγου ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

”Η σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς και η επί της ουσίας άρνηση στο αίτημά μας για συνεργασία και αμοιβαία παροχή στοιχείων αποδεικνύει τις πραγματικές της προθέσεις και δικαιολογεί τις επιφυλάξεις μας.

Είναι βέβαιο ότι οι μέτοχοι και το επενδυτικό κοινό θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους”.

Πιο νωρίς η Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσκληση της MPB σε ανοιχτές συζητήσεις με αμοιβαία αποκάλυψη λεπτομερών στοιχείων και πληροφοριών που είχε ως εξής:

”Το έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης (Πληροφοριακό Δελτίο), το οποίο θα καταστεί διαθέσιμο στο κοινό (7/2/2007), αναλύει και αιτιολογεί πλήρως το δίκαιο και εύλογο του προτεινόμενου ανταλλάγματος, που είναι 1 μετοχή Πειραιώς προς 5,7 μετοχές της ΜΡΒ.

Η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς που έχει εγκριθεί τόσο από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τα λοιπά, η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποιεί πάντα έγκαιρα τα οικονομικά της στοιχεία, τα οποία ελέγχονται από τους ορκωτούς της ελεγκτές και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές”.

Όλα ξεκίνησαν όταν η MPB εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της το Δ.Σ. καλούσε την Πειραιώς σε συνεργασία με εκατέρωθεν παροχή πληροφοριών, παρότι θεωρούσε ότι η δημόσια προσφορά της τελευταίας ”δεν είναι γνήσια” και είχε προφανή δυσφημιστικό χαρακτήρα.

Χαρακτήριζε επίσης απαράδεκτη τη σχέση ανταλλαγής, ενώ ζητούσε πληροφόρηση για σειρά θεμάτων και στοιχείων της Πειραιώς, ακόμη και σε επίπεδο σχέσεων μελών της διοίκησης με την τράπεζα!

”Κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του διοικητικού της συµβουλίου η MARFIN POPULAR BANK”, ανέφερε η ανακοίνωση,”εκδίδει σε σχέση µε τη Δηµόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η MARFIN POPULAR BANK, παρότι θεωρεί ότι η Δηµόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς που υπεβλήθη στις 11/1/2007 στις 9:20 το βράδυ µε fax δεν είναι γνήσια και ότι η σχέση ανταλλαγής που υιοθετήθηκε είχε προφανή δυσφηµιστικό χαρακτήρα, επιθυµεί έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες να ενεργήσει επαγγελµατικά, όπως απαιτεί το συµφέρον των µετόχων της. Στα πλαίσια αυτά δηλώνουµε τα εξής:

1. Η Δηµόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αντιµετωπίζεται από εµάς θετικά βάσει της δηλωµένης µας στρατηγικής για συγκέντρωση στον τραπεζικό χώρο προς δηµιουργία συνεργιών και αύξησης κερδών ανά µετοχή.

2. Η προτεινόµενη σχέση ανταλλαγής είναι εντελώς απαράδεκτη. Σε επίσηµη οµιλία της Τράπεζας Πειραιώς προς τους θεσµικούς επενδυτές που έγινε στις 17/1/2007 η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε ότι δεν είχε πλήρη στοιχεία για την τράπεζά µας. Είµαστε έτοιµοι να προχωρήσουµε σε πληροφόρηση (disclosure) προς την Τράπεζα Πειραιώς οποιωνδήποτε στοιχείων µας ζητήσει ώστε να σχηµατίσει την τελική της γνώµη για την αξία της τράπεζάς µας.

3. Ζητούµε όµως και εµείς από την Τράπεζα Πειραιώς να µας παράσχει πληροφόρηση (disclosure) κυρίως σε θέµατα ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, επάρκειας προβλέψεων, δανείων µε ενέχυρο µετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (εάν υπάρχουν), ανάλυσης παραδοχών για το 4ετές επιχειρηµατικό της σχέδιο και σχέσεων των µελών της διοίκησης µε την τράπεζα (εάν υπάρχουν) πλην των σχέσεων εργασίας, όπως π.χ. σχέσεων προµηθευτή ή ενοικιαστή ακινήτων προς την τράπεζα κ.λπ.

4. Είµαστε βέβαιοι ότι η ανταλλαγή πληροφόρησης ως ανωτέρω, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων επί του µελλοντικού κοινού επιχειρηµατικού σχεδίου και των συνεργιών, θα βοηθήσει στη διαµόρφωση σοβαρής γνώµης για τον τελικό καθορισµό της δίκαιης σχέσης ανταλλαγής των µετοχών των δύο τραπεζών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v