Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γινόμαστε περίγελος διεθνώς!

Το Δ.Σ. του ΧΑΚ έχει το κλειδί των εξελίξεων και καλείται από την ελληνική Ε.Κ. να δώσει άμεσα λύση σε ένα ”δράμα” που κινδυνεύει να καταστήσει τις αγορές Κύπρου και Ελλάδας... περίγελο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Εντούτοις, η κυπριακή Ε.Κ. αμφισβητεί τώρα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που δικαίωσε την MPB, ενώ η Πειραιώς επιχειρεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις με ανακοινώσεις.

Γινόμαστε περίγελος διεθνώς!
του Γ. Παπανικολάου

Την αίσθηση του κατεπείγοντος έδωσε αργά χθες το βράδυ η έκτακτη και με διευρυμένη νομική σύνθεση συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν της οποίας αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το άμεσο ξεκαθάρισμα του τοπίου σε σχέση με τις δημόσιες προσφορές.

Η ενέργεια αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι φυσικό επακόλουθο όχι μόνον της τακτικής που ακολούθησε από την αρχή, να δώσει δηλαδή το προβάδισμα στη λήψη των αποφάσεων στις κυπριακές αρχές, αλλά και της διάχυτης πλέον άποψης ότι η τροπή των εξελίξεων, ιδίως μετά τη χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εκθέτει την Κύπρο, εξ αντανακλάσεως όμως και την Ελλάδα, σε διεθνές επίπεδο.

Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι στο πρόσφατο άρθρο των Financial Times με τίτλο ”Greek Rules”, που καυτηρίαζε θέματα του θεσμικού πλαισίου, θα έλθουν να προστεθούν άλλα, πολύ περισσότερο σκωπτικά, με δυσάρεστες επιδράσεις ακόμη και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Υπό αυτό το πρίσμα- και δεδομένης της σοβαρότητας του όλου θέματος για δεκάδες χιλιάδες επενδυτές- αίσθηση προκάλεσε χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς, που κατέφθασε λίγα λεπτά μετά την έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ανακοίνωση που με κάθε επισημότητα έσπευδε να ”ερμηνεύσει” άνευ όρων και με απόλυτη σιγουριά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει προηγούμενη απόφαση της κυπριακής Ε.Κ. ότι προηγείται η προσφορά της Πειραιώς!

Και τούτο όταν οι πάντες (περιλαμβανομένης και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς!) αναμένουν επιτέλους την ξεκάθαρη γνωμοδότηση του ΧΑΚ για το τι ακριβώς θα συμβεί με τις δημόσιες προσφορές, για το αν προηγείται κάποιος και το ποιος είναι αυτός, ή αν θα τρέξουν οι προσφορές παράλληλα.

Προφανώς η Πειραιώς γνωρίζει από πριν, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Ακόμη όμως μεγαλύτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση της κυπριακής Ε.Κ. να αμφισβητήσει αμέσως την ορθότητα της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση.

Και τούτο καθώς η έκδοση αυτής της απόφασης αποτελεί κόλαφο για τα μέλη της, σε μια επιλογή τους η οποία δεν λήφθηκε καν ομοφώνως, όπως θα ανέμενε κανείς σε τέτοιας σοβαρότητας θέμα, αλλά κατά πλειοψηφία (4-2).

Στην επίτευξη της οποίας καθοριστικότατο ρόλο έπαιξε εκ των πραγμάτων η μία ψήφος του προέδρου της και πρώην στελέχους της Τράπεζας Κύπρου, κ. Γιώργου Χαραλάμπους.

Στην πράξη, η ηγεσία της Επιτροπής από τον κ. Γιώργο Χαραλάμπους έχει οδηγήσει την ΕΚΚ να αντιταχθεί διαδοχικά, πρώτα στη γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑΚ (που εξαρχής είχε την άποψη- κι επέμεινε σε αυτήν- ότι η απλή ανακοίνωση προθέσεων δεν μπορεί να δεσμεύει εισηγμένες) και τώρα στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Το πιο απίστευτο, δεδομένων των συνθηκών, είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Ε.Κ. αναφέρει ως αιτιολογία για την τελευταία κίνησή της το ότι ”ενεργεί και θα συνεχίσει να ενεργεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς”.

Το οποίον ηχεί πλέον ειρωνικά ακόμη και στα πιο καλοπροαίρετα αυτιά, όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v