Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους ενισχύει τους ισολογισμούς

Πέρα από τη γενικότερη άνοδο των λειτουργικών κερδών, το ”θερμό κλίμα” που επικράτησε στη Σοφοκλέους κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2006 έρχεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα των ισολογισμών της προηγούμενης χρήσης.

Η Σοφοκλέους ενισχύει τους ισολογισμούς
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Πέρα από τη γενικότερη άνοδο των λειτουργικών κερδών, το ”θερμό κλίμα” που επικράτησε στη Σοφοκλέους κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2006 έρχεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα των ισολογισμών της προηγούμενης χρήσης.

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του Φλεβάρη προκειμένου να δημοσιευτούν οι ισολογισμοί του 2006, όλα δείχνουν ότι οι συμμετοχές των εισηγμένων σε άλλες εταιρείες θα λάβουν ακόμη πιο υψηλές αποτιμήσεις σε σχέση με αυτές της 30ής Σεπτεμβρίου (αποτελέσματα εννεαμήνου). Και αυτό θα συμβεί για δύο λόγους:

1. Κατά τους τελευταίους μήνες του 2006, όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο (12,16% στο δ΄ τρίμηνο), αλλά και η άνοδος αυτή διαχύθηκε σε όλο το φάσμα των κλάδων και των κεφαλαιοποιήσεων.

2. Στο τέλος κάθε έτους πολλές εισηγμένες προχωρούν σε νέες αποτιμήσεις των θυγατρικών τους και των συμμετοχών τους οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Αν και οι αποτιμήσεις αυτές δεν είναι ευθέως ανάλογες με την πορεία της Σοφοκλέους, ωστόσο είναι βέβαιο ότι επηρεάζονται από αυτήν.

Αν, για παράδειγμα, μια εισηγμένη εταιρεία διαθέτει ποσοστό σε μια μη εισηγμένη ιδιωτική κλινική, το πιθανότερο είναι ότι η αποτίμηση της τελευταίας θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου αύξησαν τις αποτιμήσεις τους το 2006 έως και 170%!

Με βάση βέβαια τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, μόνο ένα τμήμα αυτών των υπεραξιών θα περάσει μέσα από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, ενισχύοντας αρχικά την κερδοφορία και στη συνέχεια το ύψος των ιδίων κεφαλαίων (καθαρή θέση).

Αντίθετα, ένα άλλο τμήμα των υπεραξιών θα ενισχύσει μεν τα ίδια κεφάλαια, χωρίς όμως να επηρεάσει προηγουμένως το ύψος των κερδών. Ακόμη όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, οι ισολογισμοί θα εμφανιστούν με αυξημένα ίδια κεφάλαια, με καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης (ξένα προς ίδια κεφάλαια), τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) κ.λπ.

Ποιοι κερδίζουν τι

* Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είδε μέσα στο τέταρτο τρίμηνο τις αξίες των θυγατρικών της να αυξάνονται από 14,5% έως και 57,5% (ΕΛΒΑΛ 14,5%, Ελληνικά Καλώδια 17,8%, ΕΤΕΜ 24,3%, Σιδενόρ 41,85%, ΣΙΔΜΑ 57,7%, Σωληνουργεία Κορίνθου 20,69%, ΧΑΛΚΟΡ 17,61%)! Λόγω της σημαντικής κεφαλαιοποίησης των περισσότερων εκ των θυγατρικών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το ύψος της συνολικής υπεραξίας θα είναι πολύ μεγάλο.

* Τεράστιου ύψους υπεραξίες ενέγραψε μέσα στο 2006 η Marfin F.G. Συμμετοχών μέσω των τοποθετήσεών της στην Εγνατία Τράπεζα, στο συγκρότημα της Λαϊκής, στο Υγεία, αλλά και των συμμετοχών σε άλλες εισηγμένες (π.χ. Euroline, Interinvest). Μέρος των υπεραξιών αυτών λογιστικοποιήθηκε μέσα στον Δεκέμβριο, μέσω του placement που έγινε σε θεσμικούς επενδυτές.

* Στους ιδιαίτερα ωφελημένους και ο όμιλος Μυτιληναίου, με τις θυγατρικές και τις συμμετοχές του να ανεβαίνουν από 12,4% (Αλουμίνιον της Ελλάδος) έως και 31,1% (ΜΕΤΚΑ).

* Ιδιαίτερα ευτυχής είναι και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς όλες οι σημαντικότερες συμμετοχές του σημείωσαν αξιοπρόσεκτη άνοδο.

Η τοποθέτηση, για παράδειγμα, στην Τράπεζα Κύπρου αποδεικνύεται ”χρυσωρυχείο”, καθώς αυξήθηκε κατά 27,9% ακόμη το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κατά την ίδια περίοδο, επίσης, σημειώθηκε άνοδος +11,63% για τη Sciens, +23,3% για την Πειραιώς Leasing και +13,1% για την Πειραιώς Ακινήτων. Από την άνοδο της τελευταίας ωφελήθηκε και η Solvency.

* Σημαντικά οφέλη από το ”θερμό κλίμα” της Σοφοκλέους κατά το τελευταίο τρίμηνο αποκόμισαν και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank. Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2006 είχαμε το +13,6% της ΑΓΕΤ Ηρακλής (συμμετοχή 26,4%), το +11,8% του Αστέρα Βουλιαγμένης (78,8% συμμετοχή), το +12,6% των ΕΧΑΕ (8,44% συμμετοχή) και μόλις 0,72% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, ο τραπεζικός όμιλος ευνοήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2006 από το +52,7% της Lamda Development, το +12,6% της Eurobank Properties, το +15,5% της Δίας ΑΕΕΧ κ.λπ.

* ”Αποδέκτης” πολύ υψηλών υπεραξιών και η ΑΤΕbank, όπου στα αποτελέσματα της υλοποιούμενης αναδιάρθρωσης θα πρέπει να προστεθούν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2006 και το +34,9% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής (συμμετοχή 84,1%), το +23,4% της ΕΒΖ (συμμετοχή 82%), το +20,2% των ΚΑΕ (συμμετοχή 20,25%), το +6,2% της ΕΥΔΑΠ και το +12,6% της ΕΧΑΕ.

* Τα Folli Follie, μετά την άνοδο της μετοχής των ΚΑΕ κατά 20,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, είδαν να μηδενίζεται η προϋπάρχουσα αρνητική υπεραξία από τους πρώτους μήνες του 2006, όταν είχαν αγοράσει το μερίδιο της Γερμανός προς 15,6 ευρώ.

* Ο Άγιος Βασίλης... της Σοφοκλέους έφερε δώρο και στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, καθώς η θυγατρική της Μοτοδυναμική, που κυμαινόταν σε σταθερά περίπου επίπεδα κατά το πρώτο εννεάμηνο, έκλεισε το έτος με +20,2%.

* Η Aspis Bank, πέρα από την αύξηση με μετρητά που ολοκλήρωσε, θα δει στο τελευταίο τρίμηνο τα ίδια κεφάλαιά της να αυξάνονται 3-4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του ότι κατέχει το 10% περίπου της Ασπίς Πρόνοια, που κέρδισε 53% μέσα σε ένα τρίμηνο!

* Η Axon Συμμετοχών είδε την κατά 66,9% θυγατρική της Euromedica να κερδίζει 24,7% περίπου μέσα στο τελευταίο τέταρτο του έτους, ανεβάζοντας το κέρδη της μετοχής της θυγατρικής της εταιρείας στο 311%! Με δεδομένο ότι το ποσοστό της Axon Συμμετοχών στη Euromedica ανέρχεται σε 70% περίπου, η υπεραξία του τριμήνου υπερβαίνει σαφώς τα 20 εκατ. ευρώ.

* Ο Χατζηιωάννου, που υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, πέρα από τα σημαντικά κέρδη τα οποία κατέγραψε στο εννεάμηνο από την πώληση μέρους της συμμετοχής του στη Sprider, είδε στο τελευταίο τρίμηνο του 2006 το υπόλοιπο της συμμετοχής του στη γνωστή αλυσίδα (39%) να αυξάνεται κατά 10%.

* Η Αλλατίνη, που εμφάνισε ζημιογόνο αποτέλεσμα στο εννεάμηνο, τουλάχιστον στο τελευταίο τρίμηνο θα δει τη συμμετοχή της ποσοστού 27,82% στην Κατσέλης να αποτιμάται κατά 23,5% περισσότερο.

* Η ΣΑΝΥΟ Ελλάς, επίσης, επηρεάστηκε θετικά από τις ανόδους στις τιμές των συμμετοχών της (Atlantic +11%, Μάρμαρα Κυριακίδη +18%, Τζιρακιάν +10%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v