Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γύρισε ο τροχός της Σοφοκλέους

Ποια μηνύματα προκύπτουν για την πορεία της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης από τα στατιστικά στοιχεία του 2006. Ποιες κατηγορίες μετοχών είχαν την καλύτερη απόδοση, αλλά και τα στοιχεία για τον φλέγοντα παράγοντα της εμπορευσιμότητας. Πώς ξεκίνησε το 2007.

Γύρισε ο τροχός της Σοφοκλέους
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Η μεσαία και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση ήταν από πάσης πλευράς περισσότερο κερδισμένες από την περυσινή άνοδο της Σοφοκλέους, καθώς οι μετοχές των συγκεκριμένων κατηγοριών όχι μόνο υπεραπέδωσαν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, αλλά επιπλέον βελτίωσαν δραστικά και το ιδιαίτερα βασικό στοιχείο της εμπορευσιμότητας.

Το θετικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι, στις μετοχές των κατηγοριών αυτών, οι Έλληνες μικροεπενδυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, σε σχέση με τις εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου κυριαρχούν τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Σε αντίθεση με την τριετία 2003-2005, όπου η άνοδος του Γενικού Δείκτη είχε στηριχτεί κυρίως στις μετοχές του FTSE/ASE-20, πέρυσι η πλειονότητα των τίτλων της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη.

Έτσι, από τις μετοχές του FTSE/Mid-40, 28 μετοχές σημείωσαν απόδοση ανώτερη του Γ.Δ. και μόλις 12 χαμηλότερη. Η αντίστοιχη σχέση στους τίτλους του δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/Small Cap-80) ήταν 52 (άνω του Γ.Δ.) έναντι 28 (κάτω του Γ.Δ.)

Από το σύνολο τώρα των μετοχών, οι 188 τα πήγαν καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη και οι 139 χειρότερα. Την καλύτερη συμπεριφορά την είχαν οι τίτλοι εταιριών με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 30 και 60 εκατ. ευρώ (40 έναντι 13) και μεταξύ 100 και 300 εκατ. ευρώ (34 έναντι 18).

Αντίθετα, τη σχετικά χειρότερη συμπεριφορά είχαν οι τίτλοι των εταιριών με κεφαλαιοποίηση έως 30 εκατ. ευρώ (57 άνω του Γ.Δ., 66 κάτω) και από 60 έως 100 εκατ. ευρώ (16 έναντι 20).

Βελτιωμένα σε σχέση με το 2005 για τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν τα πράγματα και σε σχέση με την εμπορευσιμότητα.

Από τις μετοχές του FTSE/Mid-40, οι 19 είχαν εμπορευσιμότητα καλύτερη από αυτή της αγοράς και οι 21 χειρότερη, όταν οι αντίστοιχες επιδόσεις του 2005 ήταν 13 και 27.

Όσο για τους τίτλους του FTSE/Small Cap 80, οι 42 σημείωσαν πέρυσι εμπορευσιμότητα καλύτερη από αυτή της αγοράς και 38 χειρότερη, όταν τα αντίστοιχα περυσινά νούμερα ήταν 31 (καλύτερη από την αγορά) και 49 (χειρότερη).

Η πρώτη εβδομάδα του 2007 ξεκίνησε με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίζει 3,65% και να υπεραποδίδει τόσο έναντι της μεσαίας (+1,09%) όσο και έναντι της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (+2,50%).

Ωστόσο, η εμπορευσιμότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση είναι πλέον αισθητά αυξημένη και το μέλλον αναμένεται με ενδιαφέρον.

* Δείτε τα σχετικά στοιχεία στη δεξιά στήλη ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v