Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλληνες επενδυτές: Το τρένο της μεγάλης... φυγής!

Ολόκληρο το 2006, παρά την άνοδο στη Σοφοκλέους, οι Έλληνες επενδυτές ήταν κάτι λιγότερο από θεατές. Ήταν συστηματικοί και αδιάκοποι… πωλητές, τραβώντας κεφάλαια ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι ξένοι παίρνουν τα πρωτεία ακόμη και στο άνοιγμα κωδικών(!), ενώ οι εγχώριοι παρέμειναν σχετικά πιστοί στη γνώριμη ”αγαπημένη” τους, τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Έλληνες επενδυτές: Το τρένο της μεγάλης... φυγής!
του Άρη Δαμουλάκη

Στο διάστημα της μεγάλης ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι Έλληνες επενδυτές δεν ήταν καν θεατές, αντίθετα εμφανίστηκαν συστηματικοί πωλητές, καθώς οι ξένοι ελέγχουν πλέον το 46,64% του συνόλου της αγοράς, ενώ η συμμετοχή τους στον FT 20 υπερβαίνει το 50% και διαμορφώνεται στο 52,31%.

Η δυσπιστία έναντι της περιόδου 1999-2000 παρά τις πρωτοβουλίες των αρμόδιων αρχών (Χ.Α., Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για την ”εξυγίανση” των νοσηρών φαινομένων που παρουσιάστηκαν τότε, φαίνεται κυρίαρχη στους ”μικρούς” της αγοράς, των οποίων οι επενδυτικές επιλογές συνεχίζουν να κινούνται με διαφορά φάσης έναντι των ξένων ”σπιτιών”.

Και παραμένει εύλογο το ερώτημα εάν και πάλι θα επιχειρήσουν να εισέλθουν σε υπεραγορασμένα επίπεδα της αγοράς, όταν οι ξένοι θα έχουν ήδη πάρει θέση αποχώρησης και αποκόμισης κερδών.

Η γλώσσα των αριθμών είναι αδιάψευστη: Τον Δεκέμβριο του 2006 ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,1%, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές πραγματοποίησαν καθαρές... εκροές κεφαλαίων που προσέγγισαν τα 950 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές ήταν πωλητές και στο σύνολο του περασμένου έτους, καθώς οι καθαρές εκροές από την πλευρά τους ανήλθαν στα 3,6 δισ. το 2006, έτος που ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 19,9%!

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι αλλοδαποί επενδυτές άνοιξαν 1.067 νέες μερίδες έναντι 975 των Ελλήνων, τάση που είχε αποτυπωθεί και τον Νοέμβριο, όταν οι νέες μερίδες ανήλθαν σε 1.254 (Έλληνες) και 1.728 (αλλοδαποί επενδυτές).

Αξίζει να επισημαίνουμε ακόμα πως οι μερίδες των επενδυτών με μια μόνο μετοχή προσέγγισαν τις 598 χιλιάδες στο τέλος του 2005 έναντι 552 χιλιάδων στο τέλος του 2007, ενώ οι μερίδες των επενδυτών που κατέχουν 2-5 τίτλους υποχώρησαν στις 410 χιλιάδες από 430 χιλ. στο τέλος του 2005.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι το 2006 μειώθηκαν κατά περίπου 11% τα μερίδια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Μετοχικών Εσωτερικού.

Κι αυτό παρότι η συγκεκριμένη κατηγορία Α/Κ έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο το περασμένο έτος με την απόδοση 51 Μετοχικών Εσωτερικού να υπερβαίνει τα κέρδη του Γ.Δ. Οι επενδυτές φαίνεται λοιπόν να μη γοητεύονται ούτε από τα ”ελληνικά” Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το κλίμα, οι ιδιώτες επενδυτές έδειξαν την προτίμησή τους σε μια ”παραδοσιακή” επιλογή τους, τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που απαρτίζουν τον Small Cap 80.

Τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν καθαρές αγορές ύψους 19 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006 οι συνολικές καθαρές εκροές των Ελλήνων ιδιωτών προσέγγισαν μόλις τα 34 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v