Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του deal Πειραιώς - Ευρωπαϊκής Πίστης

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και οι ”εκκρεμότητες” που χρειάζεται να διευθετηθούν στο μέλλον. Πώς θα εξελιχθεί η υπάρχουσα συνεργασία της Ευρωπαϊκής Πίστης με τη Eurobank.

Τα ντεσού του deal Πειραιώς - Ευρωπαϊκής Πίστης
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Όλα δείχνουν ότι το deal μεταξύ Πειραιώς και Ευρωπαϊκής Πίστης θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Η Τράπεζα Πειραιώς:

1. Αποκτά ένα ”γερό πάτημα” στον κλάδο ζημιών, όπου μέχρι τώρα ”σκόρπαγε στην αγορά” τα ασφαλιστικά συμβόλαια που προέκυπταν από τις δανειοδοτήσεις της τράπεζας.

2. Θα αποκτήσει το 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης έναντι 2,24 ευρώ, όταν η τιμή της μετοχής έκλεισε χθες στα 2,66 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Χρ. Γεωργακόπουλος θεώρησε την τιμή της μετοχής σαφώς υποτιμημένη με βάση το τίμημα που κατέβαλε η ΑΧΑ προκειμένου να εξαγοράσει την Alpha Ασφαλιστική.

3. Θα έχει να ωφεληθεί από την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πίστης, τόσο λόγω των ασφαλιστικών εργασιών με τις οποίες θα την ”προικίσει”, όσο και με τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενίσχυση του ταμείου της ασφαλιστικής εταιρίας με 18,6 εκατ. ευρώ (θα εκδοθούν 8,315 εκατ. νέες μετοχές). Τα νέα αυτά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση στα Βαλκάνια, για την προσέλκυση δικτύων, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη φερεγγυότητας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Πίστη:

Ενισχύεται με τον κύκλο εργασιών που θα της προσφέρει ο όμιλος Πειραιώς.

Δεν κινδυνεύει πλέον από προσπάθειες επιθετικών εξαγορών, πράγμα που φημολογήθηκε αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

Επιλύει από τώρα το όποιο ενδεχόμενο πρόβλημα διαδοχής στην εταιρία, με δεδομένες τις σχετικά μεγάλες ηλικίες των βασικότερων μετόχων της (κ. Γεωργακόπουλος, κ. Τσόκας).

Χρηματοδοτεί τους προϋπάρχοντες στόχους της με τα 18,6 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν στο ταμείο της.

Υπάρχουν και εκκρεμότητες

Η πρώτη εκκρεμότητα σχετίζεται με την τρέχουσα συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Πίστης και της Eurobank. Συγκεκριμένα, το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Πίστης προωθεί στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια της Eurobank, ενώ σε συνεργασία με την ίδια τράπεζα έχει εκδοθεί co branded πιστωτική κάρτα (μηδενική συνδρομή, αυτόματη καταβολή ασφαλίστρων κ.λπ.).

Κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχιστεί μια τέτοια συνεργασία, όταν η Τράπεζα Πειραιώς θα ελέγχει το 30% (θα είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος μέτοχος) της Ευρωπαϊκής Πίστης; Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σε κάποια μελλοντική στιγμή, το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Πίστης θα προωθεί τα προϊόντα του ομίλου Πειραιώς, ωστόσο αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Μια δεύτερη εκκρεμότητα θα προκύψει ενδεχομένως στον κλάδο ζωής, όπου η Τράπεζα Πειραιώς μετέχει με 50% στην Πειραιώς-ING. Βέβαια, η τελευταία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του bancassurance και δεν διαθέτει δικό της ασφαλιστικό δίκτυο. Τι θα γίνει όμως αν μελλοντικά ανοίξει το θέμα των συνταξιοδοτικών ταμείων; Με ποιο από τα δύο σχήματα θα δραστηριοποιηθεί ο όμιλος Πειραιώς στο συγκεκριμένο μέτωπο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v