Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολική: Με… Βατερλό κινδυνεύουν οι Γάλλοι!

Πώς η επιμονή των Γάλλων για συγχώνευση με την Global Investment Services οδήγησε σε παραίτηση πέντε μέλη του ΔΣ! Σκληρότατες ανακοινώσεις από μετόχους μειοψηφίας και ενστάσεις από τον ΣΕΔ. Έγκαιρα είχε «προειδοποιήσει» το Euro2day.gr.

Αιολική: Με… Βατερλό κινδυνεύουν οι Γάλλοι!

Άγριος πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των μετόχων της Αιολικής ΑΕΕΧ μετά την επιμονή του βασικότερου μετόχου να επιδιώξει την απορρόφηση της ελληνικής εισηγμένης από τη γαλλική Global Investment Services και την κοινή διαπραγμάτευση των τίτλων της ενοποιημένης εταιρείας στο Παρίσι και στην Αθήνα.

Αποτέλεσμα αυτού του πολέμου ήταν η παραίτηση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. (Ιωάννης Παγίδας, πρόεδρος, Δημήτριος Τρανός, α' αντιπρόεδρος, Αθηνά Χρυσοσπάθη, β' αντιπρόεδρος, και Απόστολος Τριανταφυλλίδης, μέλος) στην έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής, τα οποία μάλιστα συνόδευσαν τις παραιτήσεις με επιστολή σκληρότατου περιεχομένου εναντίον όσων μετόχων επιμένουν στη συγχώνευση.

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους επιστολή, οι τέσσερις παραιτηθέντες υποστηρίζουν: «Οι λόγοι της παραίτησης συνίστανται στην επιμονή ορισμένων εκ των βασικών μετόχων της Αιολικής ΑΕΕΧ και μελών ή συμβούλων του Δ.Σ. να ποδηγετήσουν το Δ.Σ. και τους μετόχους της, ώστε να αναβιώσει και να συνεχιστεί η συγχώνευση με απορρόφηση της Αιολικής ΑΕΕΧ από την εταιρεία Global Investment Services, γαλλικής ζημιογόνου εταιρείας και με σχέση ανταλλαγής, η οποία είναι απολύτως βλαπτική για τα συμφέροντα της Αιολικής ΑΕΕΧ και των πλην της Global Investment Services μετόχων της».

Της παραίτησης των παραπάνω μελών του Δ.Σ. (ταυτόχρονα είναι και σημαντικοί μέτοχοι μειοψηφίας, με τον κ. Παγίδα να ελέγχει το 5,46% της εισηγμένης) είχε προηγηθεί η παραίτηση ενός ακόμη μέλους του Δ.Σ., του κ. Δημήτρη Λιάκου (γενικού διευθυντή), ο οποίος στις 26 Νοεμβρίου υπέβαλε καυστικότατη έκθεση προς το Δ.Σ. της εταιρείας, δηλώνοντας ενάντιος της συγχώνευσης.

Με την πλευρά των μετόχων που αντιδρούν στη συγχώνευση συντάσσονται και άλλοι μέτοχοι με αξιοσημείωτα ποσοστά και έτσι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως οι Γάλλοι που ελέγχουν άμεσα το 29,15% θα μπορέσουν να περάσουν το θέμα σε επικείμενη γενική συνέλευση, όταν και αν αυτή διεξαχθεί.

Πώς κλιμακώθηκε η κρίση

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013, όταν ο βασικότερος μέτοχος της Αιολικής έφερε στο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής εταιρείας το θέμα της συγχώνευσης της Global Investment Services με την Αιολική ΑΕΕΧ, μέσα από την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Παρά το γεγονός ότι οι όροι της συγχώνευσης προκαλούσαν έντονα και εύλογα ερωτήματα (βλέπε δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 20 Νοεμβρίου με τίτλο «Αιολική: Καυτά ερωτήματα για το γαλλικό deal»), το οξύμωρο είναι πως το Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας (έστω και κατά πλειοψηφία) ψήφισε θετικά στη συγχώνευση κατά τη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου (στη συνέχεια ειπώθηκε πως κάποιοι από τους σημερινούς διαφωνούντες ψήφισαν θετικά «καλή τη πίστει»).

Ωστόσο, μετά το δημοσίευμα του Euro2day.gr, στις αρχές Δεκεμβρίου ακολούθησε και η έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου.

Επιπλέον, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου εκθέσεων των Γάλλων στις 25 Νοεμβρίου, ακολούθησε στις 26/11 η ξεκάθαρα αρνητική έκθεση του γενικού διευθυντή της εισηγμένης Δημήτρη Λιάκου, η οποία συνοδεύτηκε και από επιστολή παραίτησης από το Δ.Σ. («για προσωπικούς λόγους» έγραψε η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας).

Ως αποτέλεσμα αυτών είχαμε την εκ νέου συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία στις 3 Δεκεμβρίου έκανε στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε την (προφανώς κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη) απόφασή της για αναστολή της διαδικασίας διασυνοριακής συγχώνευσης με την Global Investment Services.

Η χρηματιστηριακή αγορά πίστεψε πως το όλο θέμα τελείωσε κάπου εκεί, αλλά οι εξελίξεις ήρθαν να τη διαψεύσουν. Και ενώ για τις 30 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου, οι μέτοχοι μειοψηφίας είδαν έκπληκτοι, πρώτον, τη συνέλευση να αναβάλλεται για τις 3 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος των Γάλλων και, δεύτερον, στις 3 Ιανουαρίου όχι μόνο να παραιτούνται τέσσερα μέλη του Δ.Σ., αλλά και το Δ.Σ. να μην υποβάλλει καμιά πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου στη συνέλευση...

Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Αιολική ΑΕΕΧ γνωστοποιεί ότι ύστερα από την απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρίας στις 3 Ιανουαρίου, εκλέχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο του οποίου η σύνθεση είναι η ακόλουθη:

1. Γεώργιος Κωνσταντίνος Μαρής, Πρόεδρος (Εκτελεστικό Μέλος)

2. Νικόλαος Σημαντήρας, Αντιπρόεδρος (Μη Εκτελεστικό Μέλος)

3. Gilles Boyer, Μέλος (Μη Εκτελεστικό Μέλος)

4. Ιωάννης Χατζημανώλης, Μέλος (Ανεξάρτητο - Μή Εκτελεστικό Μέλος)

5. Κωνσταντίνος Νικηφόρος Μακαρώνας, Μέλος (Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v