Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα ”πάρει ανάσες” η αρκούδα;

Πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch, έδειξε ότι το 84% των διεθνών διαχειριστών αισιοδοξούν για το μέλλον των αγορών!! Ωστόσο η συμπεριφορά των αγορών δείχνει οτι ίσως έχουν αξία και οι αντίθετες απόψεις που δεν είναι λίγες. Περαιτέρω μεγάλη πτώση προβλέπει μελέτη αναλυτή του iraj.gr, χωρίς να αποκλείει ένα ενδιάμεσο ”summer rally” στη Wall Street.

Θα ”πάρει ανάσες” η αρκούδα;
Εξαιρετικά αρνητικό εκτιμά το κλίμα των διεθνών αγορών και, κυρίως, των αμερικανικών, αναλυτής του iraj.gr σε σχετική μελέτη, η οποία προστίθεται στην ”ισχυρή μειονότητα” των αναλυτών που πιστεύουν ότι η πτώση των μετοχών δεν αποτελεί ”παροδικό φαινόμενο”.

Όπως αναφέρεται στο νέο report του iraj.gr, που αξίζει να διαβαστεί ως δείγμα του επικρατούντος προβληματισμού, βρισκόμαστε στο μέσο ενός πολύ σοβαρού και κυκλικού (Secular) Bear Market, το οποίο δεν αποτελεί καινοφανές, αλλά σπάνιο φαινόμενο, καθώς επαναλαμβάνεται ”κάθε δύο ή τρεις γενιές”. Το ερώτημα είναι άν η κυρίαρχη αυτή τάση θα διακοπεί από ένα ακόμη bear market rally.

Η μελέτη επιρρίπτει μάλιστα ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τη FED,τονίζοντας ότι ”έχει αποτύχει, αφού τα πολεμοφόδιά της είναι ελάχιστα και αδύναμα”, κάτι που αποδίδεται στην αλόγιστη νομισματική και πιστωτική της επέκταση.

”Αν η FED είχε τη δύναμη να φέρει το αποτέλεσμα που θέλει, τότε γιατί 18 μήνες μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων οι αγορές είναι σε ελεύθερη πτώση;”.

Στη συγκυρία αυτή, επισημαίνεται, επέρχεται ”πλήρης αποσύνδεση της τιμής των μετοχών από οποιαδήποτε εσωτερική ή θεμελιώδη αξία και η διαπραγμάτευσή τους δεν είναι τίποτε άλλο από μία τεχνητή ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης στην ”αρένα” της κερδοσκοπικής μανίας”.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η συγκυρία είναι μακροχρόνιο bear market και όχι μια απλή διόρθωση σε ανοδική τάση. Η αναλυτική ομάδα του iraj.gr επικαλείται τη χρηματιστηριακή ιστορία για να επισημάνει ότι ποτέ μια επενδυτική μανία (όπως η πρόσφατη του τέλους της δεκαετίας του 1990, με το Nasdaq) δεν είχε ομαλή προσγείωση.

”Ό,τι ακριβώς δούλευε στην ανοδική τάση για τους επενδυτές, στο bear market είναι καταδικασμένο να αποτύχει” αναφέρεται, ενώ τονίζεται το χρονοβόρο της προσαρμογής των επενδυτών στη νέα κατάσταση.

Σχολιάζοντας την εκτιμώμενη από πολλούς επικείμενη ανάκαμψη των αγορών στις ΗΠΑ, το iraj.gr εκφράζει την άποψη ότι – στην καλλίτερη περίπτωση, αυτό αποτελεί summer rally ,τα οποίο μάλιστα προκαλείται από short covering ή bargain hunting, από traders που λειτουργούν μεσο- βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v