Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: H ενέργεια σε ρόλο πρωταγωνιστή

Οι επιχειρηματικές διεργασίες και εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας ανεβάζουν τον πυρετό και στο ταμπλό του Χ.Α. Δείτε πώς αποτιμώνται τώρα οι ”ενεργειακές” μετοχές, αλλά και τι περιθώριο ανόδου έχουν σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σοφοκλέους: H ενέργεια σε ρόλο πρωταγωνιστή
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για τις ενεργειακές μετοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πόσο ”καυτή” είναι η ελληνική αγορά ενέργειας συνάγεται και από τις αποδόσεις που έχουν πετύχει οι άμεσα ”ενδιαφερόμενοι” στη Σοφοκλέους στη διάρκεια του 2006, ενώ και στην Ευρώπη ο κλάδος έχει υπεραποδώσει αισθητά σε σχέση με τους άλλους κλάδους.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών ενέργειας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των ετών 2006 και 2007. Εξετάζοντας μόνο τον σταθμισμένο μέσο όρο των ελληνικών εταιρειών, οι αποτιμήσεις τους είναι απαιτητικές, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη συμμετοχή της ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή αποτίμηση των ελληνικών εταιρειών σε όρους λογιστικής αξίας επίσης επηρεάζεται από τη χαμηλή αποτίμηση της ΔΕΗ.

Ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής αποτίμησης γι’ αυτή την κατηγορία των εταιρειών είναι ο δείκτης EV/EBITDA ή αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη. Η αξία του δείκτη οφείλεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας στον υπολογισμό του και επίσης αντί για τα καθαρά κέρδη χρησιμοποιεί τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας. Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount και για τα δύο έτη αναφοράς της τάξεως του 2% για φέτος και 6% για το 2007.

Σε μέσους όρους, οι ελληνικές εταιρείες διαπραγματεύονται με discount στις βασικότερες κατηγορίες δεικτών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ προβλέπεται να επιδείξουν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή το επόμενο έτος. Η σταθμισμένη απόδοση των 10 μετοχών είναι 9,65%, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης από την αρχή του έτους έχει αποδώσει 23,76%.

Σε επίπεδο εταιρειών, οι δύο μετοχές των ελληνικών διυλιστηρίων διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστές κερδοφορίας (P/E) 10,68 για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 11,68 για τη Motor Oil Hellas το 2006, ενώ για το 2007 οι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν άνοδο των δεικτών αποτίμησης. Σε επίπεδο EV/EBITDA, οι δύο εταιρείες για το 2006 κινούνται με 6,65 φορές για τα ΕΛΠΕ και 8,85 φορές για τη Motor Oil.

Το ευρύτερα θετικό κλίμα για τις εταιρείες απεικονίζεται και στις τιμές-στόχους των αναλυτών. Τα περιθώρια ανόδου των μετοχών από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης είναι αξιοπρόσεκτα, παρά τη σημαντική υπεραπόδοση των μετοχών στη διάρκεια του έτους.

Με εξαίρεση τη μετοχή της ΔΕΗ, που εμφανίζει αρνητικό περιθώριο ανόδου, οι υπόλοιπες 9 μετοχές έχουν ακόμα ”δρόμο” να διανύσουν βάσει των προβλέψεων των αναλυτών. Το υψηλότερο περιθώριο ανόδου την παρούσα περίοδο εμφανίζουν οι μετοχές της Μυτιληναίος με 30% και μέση τιμή-στόχο τα 27,73 ευρώ ανά μετοχή και της Ελληνικής Τεχνοδομικής με περιθώριο ανόδου 29,65% και μέση τιμή-στόχο τα 9,75 ευρώ ανά μετοχή.

Υψηλό περιθώριο ανόδου εμφανίζει και η μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος με μέση τιμή-στόχο τα 20,35 ευρώ ανά μετοχή, άρα το περιθώριο από την τρέχουσα τιμή της διαμορφώνεται σε 23,78%. Λόγω της σημαντικής υποαπόδοσης στη διάρκεια του έτους, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζει και αυτή υψηλό περιθώριο ανόδου της τάξεως του 20% και μέση τιμή-στόχο τα 11,52 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, οι μετοχές των Motor Oil, ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ διαθέτουν περιθώριο ανόδου 13,77%, 10,68% και 11,85% αντίστοιχα, με τις τιμές-στόχους να έχουν διαμορφωθεί στα 22,64 ευρώ, 11,53 ευρώ και 10,13 ευρώ αντίστοιχα.

(Εκτεταμένο απόσπασμα από το φύλλο 447 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 13-17/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v