Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Μελέτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Επενδύσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ είχαν υλοποιηθεί στο τέλος του 2005 στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αύξηση 60% ετησίως έχει παρατηρηθεί την τελευταία 3ετία, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat. Οι 74 επιχειρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση δημιούργησαν έσοδα ύψους 126,7 εκατ. ευρώ, με μέση ετήσια αύξηση 36% την τελευταία 3ετία, ωστόσο η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρέμεινε ζημιογόνος το 2005.

Hellastat: Μελέτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Επενδύσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ είχαν υλοποιηθεί στο τέλος του 2005 στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αύξηση 60% ετησίως έχει παρατηρηθεί την τελευταία 3ετία, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το ενεργειακό περιβάλλον της Ελλάδας διανύει μεταβατική περίοδο, με κύρια στοιχεία της αλλαγής την προώθηση ”πράσινων” ενεργειακών πολιτικών και δράσεων, όπως τη σταδιακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την κλιμάκωση της χρήσης του φυσικού αερίου, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις προσπάθειες καθιέρωσης της χώρας ως κομβικού ενεργειακού σημείου της ΝΑ. Ευρώπης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Hellastat, οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι που τίθενται συνίστανται στην απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στον περιορισμό της κατανάλωσης ρυπογόνων μορφών ενέργειας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας του παραγωγικού / εφοδιαστικού συστήματος και στην πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την οδηγία 2001/77, η οποία ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη συμμόρφωσης με το πρωτόκολλο του Κιότο όσον αφορά στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προς την κατεύθυνση αυτή καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύνολο της ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας στο 20,1% για το 2010.

Το περιβάλλον που δημιουργείται διαμορφώνει τα τελευταία χρόνια τις κατάλληλες συνθήκες για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο την ανάληψη επενδύσεων προς αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Hellastat, στο τέλος του 2005 είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις αξίας άνω των 900 εκατ. ευρώ, με ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 60% την τελευταία 3ετία.

Ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν και τα έσοδα των 230 επιχειρήσεων που καλύπτονται στην ανάλυση της Hellastat.

Ειδικότερα, οι 74 επιχειρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση δημιούργησαν έσοδα ύψους 126,7 εκατ. ευρώ, με μέση ετήσια αύξηση –στο σύνολο του δείγματος- κατά 36% την τελευταία 3ετία. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρέμεινε ζημιογόνος το 2005, καθώς όπως αναφέρθηκε οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην κατασκευαστική περίοδο.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση στον κλάδο εκτιμάται κατά μέσο όρο στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 30% (ξένα προς συνολικά), αν και συνολικά έχουν αναληφθεί τραπεζικά δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ, σε σύνολο υποχρεώσεων ύψους 768 εκατ. ευρώ.

* Τα αποτελέσματα της μελέτης της Hellastat δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v