Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura:Κίνδυνος «κόκκινου Οκτώβρη» για τις αγορές

Την άνοδο του πολιτικού ρίσκου τον Οκτώβριο προβλέπει η Nomura. Ο κίνδυνος αυτόματης ανάφλεξης της ευρωζώνης και η Ελλάδα. Τα εμπόδια για τα... Αbenomics. Το Ιράν και η διαμάχη για το χρέος στις ΗΠΑ.

Nomura:Κίνδυνος «κόκκινου Οκτώβρη» για τις αγορές

Επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στο προσκήνιο βλέπει η Nomura, η οποία εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, στην Ιαπωνία, στη Μ. Ανατολή και στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές και να μετατοπίσουν την προσοχή από τα macro και το QE της Fed.

Το 2012 το πολιτικό ρίσκο προβλημάτισε τις αγορές, με τις ανησυχίες να περιστρέφονται γύρω από την αλλαγή εξουσίας στην Κίνα και το ενδεχόμενο "απότομης προσγείωσης", την κρίση χρέους της ευρωζώνης, το Ιράν και τον δημοσιονομικό γκρεμό και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή του ο ιαπωνικός οίκος, αν και το πολιτικό ρίσκο δεν πρόκειται να αποβεί τόσο καθοριστικό όσο το 2012, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικό το φθινόπωρο του 2013.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αναλυτικά οι περιοχές που συγκεντρώνουν αυξημένο πολιτικό ρίσκο:

Ευρωζώνη: Αυτόματη ανάφλεξη;

Ο περιορισμένος αντίκτυπος των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων στις αγορές οφείλεται σύμφωνα με τη Nomura στην επιτυχημένη κίνηση του Μάριο Ντράγκι να εισαγάγει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων "OMT" της ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου του σύνθετου χαρακτήρα της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Nomura παραθέτει μια σειρά τέτοια γεγονότα που μπορούν να ανακύψουν στην ευρωζώνη την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

*Γαλλία: Η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού θα αποτελέσει σημαντική δοκιμή για την κυβέρνηση Ολάντ, με την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να απειλεί με ανταρσία και τα συνδικάτα να ετοιμάζονται να πάρουν τους δρόμους.

Μια αποτυχία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να πυροδοτήσει επικρίσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, που δεν θέλουν να δείξουν ότι η Γαλλία έχει ειδική μεταχείριση.

*Γερμανία: Οι ελπίδες για αλλαγή στάσης από την πολιτική ηγεσία της χώρας μετά τις εκλογές είναι αδικαιολόγητες, εκτιμά η Nomura. Aκόμα και η αλλαγή κυβέρνησης με ένα "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ SPD και CDU δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στη στάση του Βερολίνου, δεδομένων των περιορισμών από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και την κοινή γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση από τα κράτη της περιφέρειας και τη Γαλλία για μετατόπιση μπορεί να αυξηθεί, διακινδυνεύοντας μια ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη.

*Ελλάδα: Με την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών και ένα χρηματοδοτικό κενό κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2014, το ερώτημα για μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Αν και κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερη έκπληξη για τις αγορές ή τους Γερμανούς ψηφοφόρους, η προοπτική οι επίσημοι πιστωτές να δεχθούν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους αυξάνει τις ανησυχίες για αντίστοιχες εξελίξεις στην Κύπρο και στην Πορτογαλία.

*Ιταλία: Το βασικό σενάριο παραμένει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει για τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, αν οι διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν περιοριστούν μέχρι το φθινόπωρο, το μεγάλο ζήτημα για τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014.

*Ισπανία: Αν το μοτίβο των τελευταίων δύο ετών συνεχιστεί, οποιαδήποτε άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω πολιτικής κρίσης θα οδηγήσει σε αντίστοιχη κίνηση και τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων, ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση. Σε ένα τέτοιο σενάριο η Ισπανία θα βρεθεί πιο κοντά στην υποβολή αιτήματος για ένα πλήρες πακέτο διάσωσης.

Η Nomura εκτιμά πως ένας επιπρόσθετος παράγοντας θα επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη: οι ευρωεκλογές στις 22 - 25 Μαΐου. Κατά τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο, οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες για την εκλογή ακραίων πολιτικών κομμάτων, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε.

Ιαπωνία: Στο επίκεντρο το "τρίτο τόξο" των Abenomics

Με την ολοκλήρωση των εκλογών στην Άνω Βουλή, η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά πολιτικών δημοσιονομικής "υπαναχώρησης" τις ερχόμενες εβδομάδες, με πιο σημαντική την επιβεβαίωση της προτεινόμενης αύξησης στον φόρο κατανάλωσης τον Οκτώβριο. Αν δεν επιτύχει να το κάνει και να παρουσιάσει μια πειστική ατζέντα μεταρρυθμίσεων τον Σεπτέμβριο (το λεγόμενο τρίτο τόξο), θα υπάρξει κίνδυνος αναστάτωσης των αγορών, οι οποίες μετά τον Μάιο είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στα Abenomics.

Η Νomura εκτιμά ότι ο Άμπε ενδέχεται να βρει σημαντική αντίσταση από το εσωτερικό του κόμματος για ορισμένα από τα μέτρα.

Επιπλέον, σημειώνει η Nomura, οι προστριβές με γειτονικά κράτη και ειδικά με την Κίνα θα συνεχιστούν, σε μια στιγμή όπου το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να ανεβάσει τους τόνους, επιβάλλοντας ενδεχομένως ένα νέο μποϊκοτάζ στα ιαπωνικά αγαθά.

Μέση Ανατολή: Το πυρηνικό πρόγραμμα και πάλι στο επίκεντρο

Παρά τη νίκη του πραγματιστή Χασάν Ρουχάνι στις προεδρικές εκλογές του Ιράν στις 14 Ιουνίου, η Nomura δεν βλέπει πιθανό να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που αναμένεται να ξαναρχίσουν τον Σεπτέμβριο

Η Nomura προειδοποιεί πως αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα οι συζητήσεις που γίνονται ήδη στην Ουάσιγκτον για μια "απόφαση" τον Οκτώβριο σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης θα αυξήσουν το πολιτικό ρίσκο για το πετρέλαιο το τέταρτο τρίμηνο του 2013, οδηγώντας το μπρεντ προς τα 105 - 120 δολάρια το βαρέλι.

ΗΠΑ: Ταβάνι χρέους και αυτόματες περικοπές

Οι κόκκινες γραμμές μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων για τα δημοσιονομικά θέματα έχουν ήδη χαραχτεί, σημειώνει η Nomura, η οποία προβλέπει ότι οι αγορές θα επικεντρωθούν στα εξής ζητήματα:

Ταβάνι χρέους: Η επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση στο ταβάνι του χρέους δεν αναμένεται να είναι εύκολη, και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το θρίλερ του Αυγούστου του 2011 φαίνεται πολύ πιθανό.

Αυτόματες περικοπές: Το ξεκίνημα του δημοσιονομικού έτους του 2014 την 1η Οκτωβρίου θα πυροδοτήσει ένα δεύτερο γύρο περικοπών, μειώνοντας τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά επιπλέον 85 δισ. δολάρια.

Η Nomura, αν και συνεχίζει να προβλέπει αύξηση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σημειώνει ότι στην ετήσια έκθεσή του το ΔΝΤ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο των περικοπών. Σε κάθε περίπτωση, δεν προβλέπει κάποια αλλαγή πορείας από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v