Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεφύρι της... Άρτας η Τράπεζα Κύπρου

Πώς έχει το χρονοδιάγραμμα επανόδου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου σε κανονική τροχιά και πότε προβλέπεται να είναι επαναδιαπραγματεύσιμη η μετοχή στο χρηματιστήριο.

Γεφύρι της... Άρτας η Τράπεζα Κύπρου

Το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Τράπεζας Κύπρου, καθώς μέχρι τότε απομένουν προς επίλυση μια σειρά σημαντικές εκκρεμότητες.

Στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το Συγκρότημα το Euro2day.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Η τράπεζα, αφού έδιωξε όλο το διοικητικό της συμβούλιο και όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα στελέχη της, έκανε γύρω στους δύο μήνες να αποκτήσει διευθύνοντα σύμβουλο!

Ακόμη και σήμερα -τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης- δεν είναι γνωστό το ύψος του κουρέματος που θα υποστούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της, ενώ επίσης καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Κύπρου.

Ενδεικτική για το πώς διοικείται η τράπεζα είναι η θέση που αρχικά εκφράστηκε από τη διοίκησή της για το διαχωρισμό της σε δύο κομμάτια: σε μια εμπορική τράπεζα και σε μία κτηματική.

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των πολιτικών κομμάτων και τελικά ματαιώθηκε (ή τουλάχιστον αναβλήθηκε) ουσιαστικά ύστερα από δήλωση του... κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εν πάση περιπτώσει, αποφασίστηκε όλες οι αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η τράπεζα να ληφθούν από το φθινόπωρο και μετά, όταν θα έχει καθοριστεί το μετοχολόγιο και όταν θα έχει εκλεγεί διοικητικό συμβούλιο από τους μετόχους.

Νέα αναμονή λοιπόν, καθώς:

• Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το τέλος Ιουλίου ως χρονικό όριο προκειμένου η τράπεζα να εξέλθει από το «καθεστώς εξυγίανσης».
• Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν ταχύτερες κινήσεις ώστε η τράπεζα να δοθεί στους μετόχους της (των κουρεμένων καταθετών συμπεριλαμβανομένων).
• Αμέσως μετά πρέπει να εκλεγεί νέα διοίκηση, η οποία θα λάβει και τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο σε μια καλή περίπτωση πιθανολογείται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά ότι οι μετοχές της Κύπρου θα μπορούσαν να αρχίσουν να είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο κάπου μέσα στον Οκτώβριο...

Παράγοντες της αγοράς όμως υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο στην περίπτωση που όλα πάνε καλά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v