Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν στο ΕΣΠΑ

«Καυτό» αναμένεται το φθινόπωρο για πλειάδα εισηγμένων εταιρειών στη Σοφοκλέους. Κινήσεις για ενεργοποίηση έργων με κοινοτικό χρήμα. Οι προσδοκίες και τα... μακρινά όνειρα. Ποιοι ποντάρουν σε βαθιές ανάσες. Οι κλάδοι που είναι στο επίκεντρο.

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν στο ΕΣΠΑ

Με ενδιαφέρον περιμένουν πολλές εισηγμένες το προσεχές φθινόπωρο, καθώς ελπίζεται πως θα ανοίξουν κάμποσες δουλειές σε μια σειρά κλάδους, με κινητήριο δύναμη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, φαίνεται κάποι επιτάχυνση της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία φέρεται να έχει εξασφαλίσει ήδη πληρωμές 13,64 δισ. ευρώ, δηλαδή το 67,5% των συνολικών κονδυλίων ύψους 20,21 δισ. ευρώ (πάντως, στο παραπάνω κονδύλι των 13,64 δισ. περιλαμβάνονται και 881 εκατ. ευρώ που αφορούν τους αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες).

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013 η χώρα είχε αντλήσει επισήμως κάτι λιγότερο από το 50% των συνολικών κονδυλίων.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα ενταθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς: «Η πρόοδος της αξιοποίησης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων βασικής υποδομής, αρχής γενομένης με τις κύριες οδικές αρτηρίες, στις οποίες τα έργα είχαν σταματήσει το 2012 και το 2011» αναφέρει η Alpha Bank σε πρόσφατο οικονομικό της δελτίο.

Έτσι, η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων που τώρα αναμένεται κάπου προς το τέλος του προσεχούς φθινοπώρου θα δώσει πολύ σημαντικό όγκο εργασιών στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ) ξεμπλοκάροντας ένα μεγάλο κομμάτι του ανεκτέλεστου υπολοίπου των συμβάσεών τους. Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τις δουλειές του εξωτερικού και την εκμετάλλευση των ήδη ολοκληρωμένων επενδύσεων (Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, ενεργειακές μονάδες) είναι σε θέση να δώσουν ώθηση στα αποτελέσματα των εταιρειών μέσα στην επόμενη τριετία.

Πιο μακριά, χρονικά, βρίσκεται η υλοποίηση άλλων έργων, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι και το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα έργα που αναμένεται να δώσουν δουλειές στον κατασκευαστικό κλάδο είναι η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και του τραμ στον Πειραιά, η βελτίωση λιμανιών και η διαχείριση απορριμμάτων.

Από την εκτέλεση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων και των λοιπών έργων του ΕΣΠΑ, αξιοσημείωτες δουλειές περιμένουν και εισηγμένες άλλων κλάδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι εξής:

Εταιρείες σιδήρου-χάλυβα: Οι μεγάλοι οδικοί άξονες, αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις που γίνονται μέσω του ΕΣΠΑ επιδρούν καταλυτικά στη ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου. Στις εισηγμένες που ελπίζεται να αναθαρρήσουν μετά τα βαριά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την πολυετή κρίση, συγκαταλέγονται οι ΣΙΔΕΝΟΡ, Μπήτρος, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ και Αφοί Κορδέλλου

Τσιμεντοβιομηχανίες: Προφανώς θα υπάρξουν κάποια οφέλη και για τις εγχώριες εισηγμένες τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των εταιρειών αυτών προέρχεται από την κατοικία, τομέας που συνεχίζει να παρουσιάζει υποχώρηση.

ΕΛΤΡΑΚ: Αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα εκσκαπτικά μηχανήματα της Caterpillar, έχοντας ως μεγαλύτερους πελάτες τους κατασκευαστικούς ομίλους. «Αν ξεκινήσουν τα έργα, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε» έχουν δηλώσει χαρακτηριστικά στελέχη της εταιρείας.

MEVACO: Εταιρεία μεταλλικών κατασκευών που συχνά προμηθεύει τους κατασκευαστές έργων με σειρά προϊόντα (π.χ. τα μεταλλικά μέρη στα τούνελ και στις σήραγγες).

Γενική Εμπορίου: Η ζήτηση των προϊόντων της εισηγμένης επηρεάζεται από το ύψος των επενδύσεων που γίνονται τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στον κλάδο της πληροφορικής, έχουν ήδη αρχίσει να ανατίθενται κάποια έργα από το ΕΣΠΑ και πολύ σημαντικότερες συμβάσεις αναμένεται να προκηρυχτούν έως το τέλος του έτους. Οι εταιρείες πληροφορικής αναμένεται αυτήν τη φορά να είναι επιλεκτικές στο κομμάτι των έργων που θα διεκδικήσουν, δίνοντας έμφαση στα έργα που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα οποία πιστεύουν πως θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα.

Μεταξύ των εισηγμένων που θα διεκδικήσουν τέτοια έργα είναι Unisystems (θυγατρική της Quest Holdings), Byte Computers, Space Hellas, Profile, Altec και Q&R.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v