Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M.L.: Παραμένουν ελκυστικές οι ευρωπαϊκές μετοχές

Η αποτίμηση των ευρωπαικών μετοχών σε αντιπαραβολή με άλλες αγορές, ιδίως με αυτές των ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ελκυστική εκτιμά ο Gavin Corr της Merrill Lynch, επισημαίνοντας παράλληλα την ευνοική αποτίμηση και έναντι των ομολόγων. Τι εκτιμάται για τις επόμενες κινήσεις στα αμερικανικά επιτόκια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.

M.L.: Παραμένουν ελκυστικές οι ευρωπαϊκές μετοχές
Η αποτίμηση των ευρωπαικών μετοχών σε αντιπαραβολή με άλλες αγορές, ιδίως με αυτές των ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ελκυστική εκτιμά ο Gavin Corr της Merrill Lynch σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα η αποτίμηση των ευρωπαϊκών τίτλων σε αντιπαραβολή με τα ομόλογα, με δεδομένες τις αυξητικές τάσεις ως προς την απόδοση μερισμάτων, είναι εξίσου ελκυστική. Οι αναδιαρθρώσεις εταιριών συνεχίζονται αμείωτες, οδηγώντας σε αύξηση των κεφαλαίων και σε αυξανόμενη δημιουργία μετρητών.

Αυτό, τονίζεται στην ανάλυση, δημιούργησε ένα κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κλάδων με τις εταιρίες να χρησιμοποιούν μετρητά για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά ανταγωνιστικών οίκων, πράγμα που με τη σειρά του έχει επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εταιρικών κερδών.

Επίσης, έχουμε παραστεί μάρτυρες ενός εντυπωσιακού ενδιαφέροντος για την απόκτηση μετοχών, με τις διοικήσεις να διοχετεύουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια στην εξαγορά ίδιων μετοχών, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Το ενδιαφέρον των διοικήσεων για τον έλεγχο του κόστους δεν μειώθηκε με την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, και γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι οι αποδόσεις των κεφαλαίων θα αυξηθούν περαιτέρω.

Μολονότι αυτή η ιστορία με τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αυτό που άλλαξε τους τελευταίους λίγους μήνες είναι η διάθεση για ανάληψη κινδύνων από μέρους της αγοράς και, κατ’ επέκτασιν, η προθυμία των επενδυτών να δουν το σχετικό θετικό μήνυμα. Την αγορά διακατέχει μία από τις περιοδικές της ψυχώσεις με την μακροοικονομική επιδείνωση, λόγου χάρη με το φόβο για αυξήσεις του πληθωρισμού τον ένα μήνα και οικονομική επιβράδυνση τον επόμενο.

Στο μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, οι ευρωπαϊκές εταιρίες λειτουργούν στο ίδιο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούσαν και πριν από έξι μήνες, ίσως με εξαίρεση τα επιτόκια τα οποία είναι οριακά υψηλότερα.

Η επόμενη κίνηση στα αμερικανικά επιτόκια θα είναι πτωτική, εφόσον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει καταφέρει να παγώσει την αμερικανική οικονομία εκτιμά ο G. Carr. Με δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τα επιτόκια που διακρίνει τους αμερικανούς καταναλωτές, φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε ότι, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θεωρήσει ότι έχει σφίξει αρκετά τα πράγματα, μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία ξεκινώντας τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η πιθανότερη έκβαση για το υπόλοιπο μέρος του έτους 2006 και για το έτος 2007 θα είναι ένα οικονομικό σκηνικό το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ελεγχόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ, ενώ κατά τα άλλα η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμένει ισχυρή.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα καλό περιβάλλον για τις μετοχές και, σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα θετικά στοιχεία που προανέφερα, θα πρέπει να οδηγήσει σε θετικές αποδόσεις κατά το υπόλοιπο μέρος του έτους.

Πώς πρέπει να χειριστεί κάποιος το χαρτοφυλάκιό του με βάση αυτή την έκβαση;

Κατ’ αρχάς, οι αμυντικοί τομείς είχαν εξαιρετική απόδοση κατά τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνων παρουσίασε διόρθωση. Τα ελκυστικά στοιχεία από πλευράς αποτίμησης είναι περιορισμένα σε πολλούς από αυτούς τους τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων, η λιανική πώληση τροφίμων και τα φάρμακα.

Αυτό οφείλεται στο ότι, μετά τις υψηλές αποδόσεις, οι επενδυτές άρχισαν το Μάιο και τον Ιούνιο να στρέφονται προς άλλους τομείς στους οποίους τα χαρτοφυλάκιά τους παρουσίαζαν υστέρηση.

Αντιθέτως, πολλοί κυκλικοί τομείς των αγορών που είχαν υποστεί σημαντικές αναστροφές το καλοκαίρι παρουσιάζουν τώρα υπολογίσιμη αξία.

Σε πολλούς από αυτούς τους κλάδους, όπως τα μέταλλα και τα ορυχεία, οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές, οι συγχωνεύσεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένες και οι διοικήσεις εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών καταστρώνοντας εκτεταμένα προγράμματα επαναδιοχέτευσης μετρητών.

Γενικά, οι διαφορές αποτίμησης μεταξύ των επιμέρους κλάδων μας πείθουν για την απαισιοδοξία των επενδυτών αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, τον κύκλο κερδοφορίας των εταιριών και την πολύ εξαιρετικά περιορισμένη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνων.

Κατά την άποψη της Merrill Lynch, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλη μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία η οποία θα αποφέρει ενδεχομένως μεγάλα κέρδη καθώς η αγορά συνειδητοποιεί ότι οι προοπτικές είναι θετικότερες από ότι πιστεύει η κοινή γνώμη.

O διεθνής οίκος ξεχωρίζει ως θετικά σημάδια την ελκυστική αποτίμηση, τα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ της κοινής γνώμης αλλά και την ισχυρή παγκόσμια οικονομία.

Ως αρνητικά σημάδια αναφέρει ακόμη τις ανησυχίες ως προς τα επιτόκια, τις πολιτικές αβεβαιότητες αλλά και την επιβράδυνση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v