Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 15 πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs της Αμερικής

Η κρίση δεν ακούμπησε τα μεγαλοστελέχη στις ΗΠΑ. Οι αμοιβές των CEOs "αβγατίζουν" μέσα από stock options και μπόνους. Η λίστα με τους καλύτερα αμειβομένους. Ποιοι είναι, ποιους ομίλους διοικούν, πόσα παίρνουν.

Οι 15 πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs της Αμερικής

«Καλά λεφτά» εξακολουθούν να εισπράττουν οι μάνατζερ μερικών από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ. Το πρακτορείο Bloomberg εξέτασε και κατέταξε τα πακέτα ετήσιων αποδοχών πάνω από 11.000 ανώτατων στελεχών αμερικανικών εισηγημένων και κατέληξε σε μια λίστα με τους top 15 CEOs (τα στοιχεία αφορούν το 2012, πλην δύο περιπτώσεων για τις οποίες έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία του 2013).

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αμοιβές σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Όπως είναι φυσικό, το χρήμα δεν έρχεται μόνο από τους μισθούς. Υπάρχουν επίσης τα δικαιώματα αγοράς μετοχών (stock options), τα μπόνους και τα μετοχικά μερίδια στα οποία έχουν πρόσβαση.

Χαμηλά στη λίστα βρίσκονται στελέχη με αποδοχές που ξεπερνούν τα 40 εκατ. δολάρια, ενώ στην κορυφή, το νούμερο αυτό είναι υπερδιπλάσιο. Πρώτος εμφανίζεται ο Larry Ellison της Oracle, με απολαβές 96,2 εκατ. δολ. Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, έρχεται δεύτερος. Ο λόγος είναι ότι ο «συνάδελφος» Greg Maffei διοικεί δύο εταιρείες, τη Liberty Media και τη Liberty Interactive, και εισπράττει συνολικά 102,5 εκατ. δολάρια…


15. Rex Tillerson, Exxon Mobil
Συνολικές απολαβές: 40,3 εκατ. δολάρια

Η Exxon Mobil αύξησε τις απολαβές του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της, Rex Tillerson, κατά 15% φέτος. Στις απολαβές του περιλαμβάνονται μισθός $2,57 εκατ., ένα μπόνους $4,59 εκατ. και stock awards αξίας $19,63 εκατομμυρίων.

Η πετρελαϊκός γίγαντας Exxon έχει χρηματιστηριακή αξία 414,7 δισ. δολάρια και είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο στον κλάδο.


14. James Crowe, Level 3
Συνολικές απολαβές: 40,7 εκατ. δολάρια

Ο James Crowe, που πρόσφατα παραιτήθηκε από CEO της Level 3, απολάμβανε ένα πακέτο αποδοχών για τα τρία χρόνια που διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Το ετήσιο πακέτο έχει $23,9 εκατ. σε μετοχές και $13,2 εκατ. σε stock options.


13. Gerald Rubin, Helen of Troy
Συνολικές απολαβές: 41,6 εκατ. δολάρια

O Gerald Rubin, που διευθύνει τη Helen of Troy, μια εταιρεία παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων, απολαμβάνει πακέτο αποδοχών το οποίο περιλαμβάνει $10 εκατ. μπόνους σε μετρητά και $28,7 εκατομμύρια σε stock awards.


12. Greg Maffei, Liberty Interactive
Συνολικές απολαβές: 45,3 εκατ. δολάρια

Καθώς ο Greg Maffei διευθύνει τη Liberty Interactive αλλά και τη Liberty Media, βρίσκεται σε δύο θέσεις στη λίστα που ετοίμασε το Bloomberg. Από την πρώτη, λαμβάνει $41,7 εκατ. σε stock options.
Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπολογίζεται στα $12,8 δισ.


11. Richard Bracken, HCA Holdings
Συνολικές απολαβές: 46,4 εκατ. δολάρια

Ο Richard Bracken είναι διευθύνων σύμβουλος της HCA Holdings, της μεγαλύτερη αλυσίδας κλινικών των ΗΠΑ. Στις απολαβές του περιλαμβάνονται stock options ύψους 21,4 εκατ. δολαρίων, τα οποία έλαβε φέτος.


10. David Zaslav, Discovery Communications
Συνολικές απολαβές: 49,9 εκατ. δολάρια

Το πακέτο απολαβών του D. Zaslav περιλαμβάνει $25,3 εκατ. σε ειδικού τύπου μετοχές (restricted stocks) και $15,8 εκατ. σε options. Η εταιρεία του, που περιλαμβάνει το Discovery Channel, τρέχει ορισμένες από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές παγκοσμίως.


9. John Hammergren, McKesson
Συνολικές απολαβές: 51,7 εκατ. δολάρια

Εκτός από τον μισθό του, ο John Hammergren φέτος αύξησε το πακέτο σύνταξης που θα λάβει κατά $23,2 εκατ. Η εταιρεία του Hammergren, που διανέμει φάρμακα και ιατρικά είδη, έχει χρηματιστηριακή αξία $27 δισ.

8. Brett Roberts, Credit Acceptance

Συνολικές απολαβές: 54,3 εκατ. δολάρια

Ο Brett Roberts, διευθύνων σύμβουλος της Credit Acceptance, λαμβάνει ένα πακέτο που αποτελείται κυρίως από stock awards αξίας $53,2 εκατ. Η εταιρεία, που παρέχει δάνεια αυτοκινήτων σε άτομα με χαμηλό εισόδημα ή οικονομικές δυσκολίες, έχει χρηματιστηριακή άξια $2,6 δισ.


7. Greg Maffei, Liberty Media
Συνολικές απολαβές: 57,2 εκατ. δολάρια

Ο Greg Maffei βρίσκεται και στην εβδόμη θέση της λίστας, καθώς λαμβάνει άλλο ένα τεράστιο πακέτο απολαβών από τη Liberty Media αυτήν τη φορά, που αποτελείται από stock options κυρίως $53,9 εκατ.


6. Charif Souki, Cheniere Energy
Συνολικές απολαβές: 57,5 εκατ. δολάρια

Ο Charif Souki, διευθύνων σύμβουλος της Cheniere Energy, έλαβε τεράστια αύξηση στις απολαβές του το 2012, εισπράττοντας ένα πακέτο αξίας $57,5 εκατ., έναντι “μόλις’’ $6,3 εκατ. του προηγούμενου έτους. Οι απολαβές του περιλαμβάνουν $49,2 εκατ. σε stock awards.


5. Leslie Moonves, CBS
Συνολικές απολαβές: 62,2 εκατ. δολάρια

Το CBS είναι το δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Αμερική και έχει χρηματιστηριακή αξία $31,5 δισ. Ο διευθύνων σύμβουλός του, Leslie Moonves, απολαμβάνει έσοδα $27,5 εκατ. σε μετρητά ως μπόνους. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Mooves έχει και ένα ξεχωριστό πακέτο ύψους $251,4 εκατ.


4. Robert Kotick, Activision Blizzard
Συνολικές απολαβές: 64,9 εκατ. δολάρια

Οι απολαβές του CEO της Activision Blizzard, Robert Kotick, σχεδόν οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στα stock awards αξίας $55,9 εκατ. που έλαβε φέτος, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας.

Η Activision Blizzard, που ουσιαστικά αποτελείται από μια σύμπραξη εταιρειών, της Activision και της Blizzard, είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν 44% και έχει χρηματιστηριακή αξία $17,1 δισ. Έχει εκδώσει παιχνίδια που παίζονται από εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο, όπως το Call of Duty και το World of Warcraft.


3. Mario Gabelli, GAMCO Investors
Συνολικές απολαβές: 69 εκατ. δολάρια

Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της GAMCO, ο Mario Gabelli δεν λαμβάνει μισθό, ούτε stock awards, αλλά πληρώνεται κυρίως μέσω προμηθειών για το μάνατζμεντ και την εποπτεία επενδυτικών κεφαλαίων και λογαριασμών της εταιρείας παροχής οικονομικών υπηρεσιών, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 1,4 δισ. δολαρίων.

2. Elon Musk, Tesla Motors
Συνολικές απολαβές: 78,2 εκατ. δολάρια

Το πακέτο απολαβών για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Motors, Elon Musk, αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από stock options που του χορηγούνται ανά δέκα έτη, εφόσον πληρούνται ορισμένοι στόχοι. Οι μετοχές εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων γνώρισαν αύξηση 271% φέτος δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία $15 δισ.


1. Larry Ellison, Oracle
Συνολικές απολαβές: 96,2 εκατ. δολάρια

Ο Larry Ellison είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των απολαβών, με το πακέτο του να περιλαμβάνει $ 90,7 εκατ. σε stock options. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle είναι ήδη ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία ύψους περίπου $39 δισ. (το μεγαλύτερο μέρος της σε μετοχές της εταιρείας).

Η Oracle, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού, έχει χρηματιστηριακή αξία $147,5 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v