Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάμψη στο growth momentum της αγοράς

Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου δεν επέδρασαν στις εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2006, όμως ήχησε ”καμπανάκι” για το 2007, ιδίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανα μετοχή του επόμενου έτους, στη μεγάλη και τη μεσαία ”κατηγορία”.

Κάμψη στο growth momentum της αγοράς
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου δεν προκάλεσε σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις από πλευράς αναλυτών, αλλά και στον αντίποδα δεν υπήρξαν ουσιαστικές αρνητικές εξελίξεις στις προβλέψεις για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών. Η εικόνα είναι μάλλον ισορροπημένη και η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές είναι ότι οι θετικές εκπλήξεις ξεπέρασαν έστω και οριακά τις αρνητικές.

Παρότι το growth momentum των ελληνικών εταιριών παραμένει υψηλό για το 2006, για το επόμενο έτος έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές ότι οι ρυθμοί κερδοφορίας θα πέσουν σημαντικά, ίσως και στο μισό, σε σχέση με την τρέχουσα χρήση. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και αν η παραπάνω απαισιόδοξη προοπτική βγει αληθινή, οι ελληνικές μετοχές και οι δείκτες θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με αισθητά ανώτερους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών.

Το ερώτημα για το αν τελικά η Σοφοκλέους εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ”ψαλιδίσματος” των πολύ υψηλών ρυθμών αύξησης των κερδών της, γεγονός που συντήρησε ή και αύξησε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών τα δύο τελευταία έτη, είναι ακόμη νωρίς να απαντηθεί.

Προκειμένου να δοθεί μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα, ο ”Μ”, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της FactSet -η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εκτιμήσεων από κορυφαία ξένα και εγχώρια τμήματα ανάλυσης για σημαντικό αριθμό ελληνικών εταιριών- παρουσιάζει τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών για τους ρυθμούς αύξησης της καθαρής κερδοφορίας μετά φόρων για τα έτη 2006 και 2007.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, η ελληνική αγορά μετοχών για τα έτη 2003 έως 2005 κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ για το 2005 ο ρυθμός μεταβολής των EPS (earnings per share - κέρδη ανά μετοχή) ήταν της τάξεως του 31,7 για τον Γενικό Δείκτη και 41,3% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πριν από την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εταιριών, η μέση εκτίμηση για το σύνολο του Χ.Α. όσον αφορά στην αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή για το 2006 ήταν 35,55%, για τον Γενικό Δείκτη 31,39%, για τον δείκτη FTSE/ASE-20 34,79% και για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης34,37%.

Μετά την ολοκλήρωση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων και με την κοινότητα των αναλυτών να έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις αναθεωρήσεις της, οι νέοι ρυθμοί αύξησης των κερδών για την ελληνική αγορά έχουν μειωθεί στο 34,71%, ενώ μόνο στον δείκτη των blue chips η μέση ετήσια εκτίμηση κινήθηκε οριακά ανοδικά, στο 34,96%.

Αντίθετα, για τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40, η μέση ετήσια εκτίμηση κινήθηκε πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα (-2%), για την ακρίβεια σε 32,14%.

Παράλληλα, όμως, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από τις μεταβολές στις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στο επόμενο έτος, το οποίο είναι και σημαντικότερο, αφού λίγο έως πολύ οι υψηλοί ρυθμοί κερδοφορίας του τρέχοντος έχουν ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό, καθώς όσον αφορά στο σύνολο του Χ.Α. η μέση εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή από 16,55% προ της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων κινήθηκε στο 13,95%, ενώ για τον Γενικό Δείκτη η μέση πρόβλεψη έχει διαμορφωθεί πλέον σε 13,45%, από 16,30%.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η μεταβολή είναι τόσο οριακή που δεν χρήζει ανάλυσης, αλλά από την άλλη πλευρά για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η πτώση είναι σημαντική. Από το 13,16% προ των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η νέα εκτίμηση των αναλυτών ”προσγειώθηκε” στο 1,84% μόλις.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες στη δεξιά στήλη ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

(Εκτεταμένο απόσπασμα από το φύλλο 443 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v